0

Д игиталното пристрастяване е нов проблем, но може да бъде доста сериозен. При него неусетно човек става много зависим от своите устройства и връзката с интернет. ИТ гигантите често са критикувани, че подпомагат това да се случи като нарочно разработват услугите си така, че да задържат хората максимално дълго време. В опит да обори тези критики, Google пуска новата услуга Digital Weelbeing, която ще е част от Android, съобщава 9to5Google.

Социалните мрежи ще се борят с пристрастяването

Новият iOS 12 е по-бърз и дава повече свобода

Услугата вече е достъпна за притежателите на телефоните Pixel, както и устройствата, които са част от платформата Android One и използват Android 9 PIe. Досега услугата беше в бета версия, но от тази седмица е готова.

6 признака, че сте роби на телефона си (СНИМКИ)

Без телефон или без душ - много хора избират второто

Тя съдържа няколко функции. Първата показва колко време потребителят е прекарал в използване на всяко от приложенията в телефона за даден период. Чрез нея може да се налагат и ограничения за всяко приложение, например не повече от 1 час Facebook на ден. След като лимитът бъде достигнат, приложението става недостъпно в рамките на деня.

Друг режим е Wind Down. При него с наближаването на обичайното време за лягане, телефонът започва да "намеква" на потребител, че е време за сън. Това става като се активира режим "Не ме безпокой" и не се показват известия от приложения. Освен това интерфейсът започва да губи цветове и да става черно-бял.

Google се надява, че чрез тази услуга ще помогне на потребителите да преоценят времето, което прекарват с телефона си и да го оптимизират. Разбира се, доколко потребителите ще възприемат функциите и ще ги използват, остава изцяло тяхно решение. Apple добавя подобни функции и в своята платформа iOS 12 за iPhone и iPad.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@