8

Б ившият американски президент Барак Обама призова световните политици и лидери към повече въздържаност в интернет. В интервю заедно с принц Хари пред БиБиСи той обяви, че социалните мрежи не трябва да се използват за разделение.

Публикуването във Facebook носи щастие, казва... Facebook

"Социалните мрежи корозират гражданския диалог. Всички от нас на лидерски позиции трябва да намерим начини, чрез които да създадем общо пространство в интернет. Една от опасностите на мрежата е, че хората могат да имат коренно различни реалности. Те могат да бъдат обвити в информация, която поддържа техните стереотипи", коментира Обама.

Социалните мрежи унищожават обществото

Facebook затяга качването на лични снимки без позволение

"Въпросът е как да използваме тази технология по начин, който позволява разнообразие от гласове, различни гледни точки, но не води до Балканизация (разделяне) на нашето общество, а вместо това го води към намиране на допирни точки", казва още Обама.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Според него е важно хората да не пренебрегват срещите лице в лице. "Истината е, че в интернет всичко изглежда опростено, но когато се срещнеш с хора на живо, се оказва, че те са по-сложни и интересни", допълва той. Когато хората се срещат на живо, било то в барове, квартали или храмове, те по-лесно откриват, че имат повече общи интереси отколкото предполагат. Освен това реалните срещи помагат на хората да са по-малко груби и превзети, отколкото биха се държали в интернет, смята Обама.

Как да заглушим досадните приятели във Facebook

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Въпреки това той казва, че съзнава и ползите от социалните мрежи. Затова Обама призовава младите хора, които описва като "най-толерантните, най-технически грамотните и най-предприемчивите" не само да повдигат проблемите в социалните мрежи. Той иска след това същите тези хора да създават платформите, които да водят до положителни проблеми в обществото.

"Важно е младите да знаят, че публикуването на хаштаг не означава промяна. То е мощен начин да се повдигне въпрос и да се привлече внимание, но след това трябва да отидеш на "терен" и наистина да направиш нещо по въпроса", казва още той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@