3

Т ази нощ планетата Уран ще зарадва любителите на астрономията с красива гледка. Уран ще е в най-близката си точка до Земята и освен това ще е точно срещу Слънцето, което ще направи планетата максимално ярка за тази година, съобщава НАСА.

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

При ясно време, Уран ще е видим през цялата нощ. Синьо-зелената светлина на планетата не може да се сбърка, казват от НАСА.

Три сензора засякоха нова гравитационна вълна

В Млечния път вероятно има 100 млн. черни дупки

Тъй като планетата е в най-близката си точка до Земята и е най-ярка за годината, тя ще е видима с невъоръжено око. Все пак точката ще е малка, затова най-добрата гледка към нея ще е с помощта на бинокъл или телескоп, казва Джейн Джоунс от НАСА.

В северното полукълбо Уран ще е видим в югоизточната част на небосклона  в съзвездието Риби. Синьо-зеленият диск ще е видим на фона на някои от не толкова ярките звезди. Тя ще е на около 60 градуса от хоризонта към 1 часа сутринта местно време. Това ще е и най-високата позиция на Уран на небосклона от февруари 1963 г. насам.

Може да използвате и мобилни приложения, за да намерите Уран по-лесно. SkyView и Sky Map помагат за лесното локализиране на съзвездия и планети на небосклона чрез дисплея на смартфона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@