7

У чени обявиха, че за засекли сигнал от още една гравитационна вълна. За пръв път сигналът е засечен и от трите сензора, съобщават учените от центъра LIGO и Специализираната обсерватория за гравитационни вълни в Италия, цитирани от онлайн изданието CNET.

В Млечния път вероятно има 100 млн. черни дупки

Как са се родили гравитационните вълни, за които Айнщайн е знаел 100 г. по-рано

Гравитационната вълна е засечена още на 14-ти август т.г. и от трите уреда. От тогава досега учените потвърждаваха откритието и също така са открили неговия първоизточник. Гравитационната вълна идва от сливането на две черни дупки, които са съответно 31 и 25 пъти по-тежки от Слънцето. Те са на разстояние 1.8 млрд. светлинни години от Земята.

Видео на НАСА показва планините на Плутон отблизо

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

С трите сензора учените очакват постепенно да увеличат честотата на засичане на гравитационни вълни. Уредът Virgo е започнал работа на 1-ви август т.г. Според учените добавянето на трети сензор ще увеличи значително прецизността на мрежата. Тя концентрира усилията си върху сравнително малка част от общата площ, но вече може да извършва по-голям обем анализи. Затова астрономите очакват по-голяма прецизност и повече подробности за следващите гравитационни вълни, които системите ще засекат.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@