7

Л уната днес изглежда като много спокойно място. В древността си обаче е имала множество активни процеси, включително изригващи вулкани и газове, които за захранвали нейната атмосфера. Това показват резултати от проучване на учени на НАСА и Лунния и планетарен институт, цитирано от онлайн изданието CNET.

Селище на Луната – първа спирка към Марс

Учените са анализирали т.нар. морета на луната, които според тях датират до времената, когато е имало активни вулкани с течаща по повърхността магма. Анализи на почвени проби, взети от астронавтите от мисиите "Аполо" показват, че магмата е имала и молекули газ като въглероден моноксид, кислород, водород, сяра и др.

Най-големите опасности за човека на Марс

Русия колонизира Луната, ще добива полезни изкопаеми

Според изчисленията на учените количеството им е било достатъчно за създаването на краткотрайна атмосфера преди 3 млрд. или 4 млрд. години. Учените смятат, че атмосферата е издържала около 70 млн. години, след което се е разпръснала в космоса. Все пак тя е била достатъчно плътна, за да бъде видима.

Как изглеждаше слънчевото затъмнение от космоса

Проучването е следствие на откритието през 2013 г., че сегашната атмосфера на луната има "необикновени газове" като натрий и калий, както и минимално количество въздух спрямо земната атмосфера. Според астрономите, плътността на атмосферата на луната в момента е колкото е плътността на земната атмосфера в орбитата на Международната космическа станция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@