6

К осмическата сонда OSIRIS-REx на НАСА едва наскоро достигна своята цел - астероида Bennu, но вече прави значими открития. Едно от тях е, че вътре в астероида има вода, съобщи космическата агенция.

Сонда на НАСА влезе в орбита около астероид

Учени смятат, че са разгадали загадката на тъмната материя

Данните на апарата показват, че в структурата на Bennu има наличие на молекули с кислород и водород, които са свързани помежду си. Според учените те изобилстват в глинените минерали на астероида. Това означава, че в някой момент от историята си, Bennu е имал досег с вода.

Микроби пътуват между планетите с космически прах

Какво ще се случи, ако астероид удари Земята

Самият астероид е твърде малък, за да може някога да е имал вода в течно състояние. Такава обаче е имало на "родителското тяло" на Bennu, което вероятно е било много по-голям астероид, който се е разпаднал.

"Наличието на хидратирани минерали потвърждава, че Bennu, който е остатък от ранните години на формирането на Слънчевата система, е идеален избор за OSIRIS-REx да проучи и анализира. Когато пробите от астероида бъдат върнати на Земята през 2023 г., учените ще получат съкровище от нова информация за историята и еволюцията на Слънчевата система, коментира Ейми Саймън, един от учените, които специализират именно в анализирането на състава на астероида чрез инструментите на сондата.

Апаратът вече е направил и точни замервания на Bennu, като е потвърдил модела, създаден през 2013 г. чрез наземно наблюдение. В момента сондата извършва серия близки орбити, за да определи и масата на астероида. Това ще е от ключово значение за следващия етап от мисията - приближаване към Bennu и взимане на проби. Това ще се случи най-рано след няколко месеца.

Учени откриха индикатор за митичната Планета Х

НАСА представя своите 60 години в 60 секунди

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@