8

К осмическата сонда Osiris-Rex на НАСА успешно достигна и влезе в орбита около астероида Bennu, съобщи самата космическа агенция. Апаратът беше изстрелян от Земята на 8-ми септември 2016 г.

Микроби пътуват между планетите с космически прах

Какво ще се случи, ако астероид удари Земята

Мисията на Osiris-Rex тепърва започва. Апаратът ще прекара година и половина в орбита около Bennu, като ще сканира и картографира астероида.

Сателит засне потенциално опасен за Земята астероид

"Вояджър 2" доближава края на Слънчевата система

След края на първия етап, сондата ще се приближи максимално близо до астероида. Osiris-Rex ще използва роботизираната си ръка, за да се пресегне и да засмуче прах и малки отломки от повърхността на Bennu. Това ще сложи начало и на третия етап - връщане обратно на Земята с взетите проби. Той трябва да кацне през 2023 г., а първите снимки се очакват другата седмица.

Учените смятат, че астероидите са като капсули на времето и показват елементи от историята на Слънчевата система милиарди години назад. Някои дори не изключват възможността, че животът на Земята се е зародил именно след сблъсък с астероид, който е носил първите микроорганизми.

Изследването на Bennu ще е важно и за бъдещето. Астероидът попада в графата "потенциално опасен", тъй като според изчисленията на НАСА има малка вероятност той да се сблъска със Земята в рамките на следващия век. Bennu е с диаметър около 500 метра, като учените ще анализират как топлината от Слънцето влияе на движението му, как то може да бъде променено от човека при необходимост и др.

Учени откриха индикатор за митичната Планета Х

НАСА представя своите 60 години в 60 секунди

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@