2

С лънцето винаги се движи и експлодира, а това постоянно изпраща слънчева енергия към Земята. В един обикновен ден огромната му слънчева енергия се отклонява, без да причинява големи щети, съобщи „Бизнес инсайдер“. Оттам предупреждават, че от време на време Слънцето изпраща толкова мощна буря, че може да разкъса магнитните полета на Земята.

Ако подобна буря се случи утре, тя ще предизвика технологичен хаос, който може да "парализира икономиките и да застраши сигурността и поминъка на хората по света", според НАСА.

Нашето слънце става все по-неспокойно преди 20-годишния пик на активността си, което означава, че има по-голям шанс мощна слънчева буря да достигне Земята през следващите години, твърдят експерти пред „Инсайдер“. А ние никога не сме били по-уязвими.

Силна буря е по-вероятна през следващите години

Три различни слънчеви събития могат да изпратят високоскоростни частици, които да разклатят магнитните полета на Земята: слънчеви изригвания, коронални дупки или изхвърляне на коронална маса (CME) - огромни експлозии на Слънцето. Ако се сблъскат със Земята с достатъчна сила, те могат да разкъсат йонизирания слой на Земята, който ни предпазва от най-лошото космическо време. Това може да отвори вратата за преминаване на повече заредени частици.

"Говорим за събитие, което се случва веднъж на сто години", казва Матю Оуенс, професор по космическа физика в Университета в Рединг. Този тип силна геомагнитна буря може да се случи по всяко време. Но тя става по-вероятна по време на пика на слънчевата активност, който се случва на всеки 11 години, когато линиите на магнитното поле на Слънцето стават по-заплетени. Това напрежение увеличава вероятността слънцето да създаде повече слънчеви петна, повече CME, повече слънчеви изригвания и повече коронални дупки. Всичко това увеличава вероятността да се случи събитие, което се случва веднъж на век. То може да причини прекъсвания на електрозахранването тук, на Земята.

Никога досега не сме били по-уязвими за силни бури

Най-силните геомагнитни бури са регистрирани преди появата на интернет и огромните флотилии от спътници, които виждаме днес. Колкото повече разчитаме на инфраструктурата, толкова по-уязвими сме от нейните повреди.

Събитието Карингтън от 1859 г. обикновено се смята за най-мощната слънчева буря, регистрирана някога. Но тъй като е имало много малко инфраструктура, която да я прекъсне, тя е причинила сравнително малко щети. Въпреки това тя е била драматична: телеграфните оператори са получили токови удари от оборудването си, а в телеграфните станции са избухнали пожари, защото токовете, генерирани от бурята, са преминали през жиците.

Друга забележителна буря се случва през 1989 г. Въпреки че тази буря е по-малко мощна, тя е по-разрушителна - по това време сме започнали да разчитаме повече на електропреносните мрежи и глобалните комуникации. Електрическата вълна предизвика широко разпространено прекъсване на електрозахранването в Квебек, което продължи 12 часа и извади от строя късовълновото радио.

Канадците се опасяваха, че Съветският съюз заглушава радиосигналите в Русия - недоразумение, което можеше да бъде опасно по време на Студената война. За щастие тези събития не продължиха да ескалират.

От 90-те години на миналия век насам зависимостта ни от комуникациите, сателитите, електропреносните мрежи и другата критична инфраструктура нарасна експоненциално.

Според НАСА, ако подобна буря се случи днес, светът може да очаква широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, извеждане на сателити от орбита и нарушаване на работата на критични комуникационни мрежи.

Защо учените се притесняват от следващия слънчев пик

В момента слънчевата активност се увеличава и учените са особено загрижени за продължаващия слънчев цикъл. Очаква се този цикъл да бъде сравнително умерен - но той вече е по-активен от предишния цикъл. Това означава, че Слънцето може да стане по-активно, отколкото е било през последните две десетилетия.

Друг фактор, според професора по космонавтика Вершарен, е, че магнитните полета на Слънцето също са насочени на юг. Това означава, че заредените частици, които слънцето изпраща, е по-вероятно да носят магнитен заряд, противоположен на земното магнитно поле, каза той. Това може да даде на частиците по-голям шанс да проникнат през защитните сили на Земята.

Все още е много възможно буря, която се случва веднъж на столетие, да пропусне този слънчев цикъл. Но това не означава, че ще бъдем в безопасност.

"С всеки слънчев цикъл ние ставаме все по-зависими от технологиите. Това, което един среден цикъл би предизвикал по отношение на въздействието върху космическото време преди 20 години, е много по-малко от това, което един среден цикъл би предизвикал по отношение на въздействието върху космическото време сега", казва професор Оуенс.

Не е задължително една буря да е от ранга на Карингтън, за да има широко разпространени последици, казват двамата експерти. Сегашният слънчев цикъл вече предизвиква хаос. Мощни слънчеви изригвания са причинявали радиопрекъсвания, които могат да нарушат полетите на дълги разстояния над полюсите.

SpaceX, компанията на Илон Мъск, също загуби 40 сателита Starlink, защото слънчева буря предизвика разширяване на атмосферата, което увеличи съпротивлението на сателитите и ги накара да изгорят, преди да могат да бъдат използвани. Всички тези видове ефекти могат да имат "голямо финансово въздействие", казва Вершарен.

Учените се надпреварват с времето Очаква се сегашният цикъл да достигне своя пик около 2025 г. Но дотогава няма да има проблеми, каза Вершарен.

Дотогава страните с по-висока географска ширина, като САЩ, Канада, Швеция и Обединеното кралство, трябва да бъдат особено предпазливи - колкото по-висока е географската ширина на страната, толкова по-уязвима е тя от слънчевото време.

Все пак има начини да се смекчат най-тежките бури. При навременно предупреждение операторите могат да въведат мерки за защита на инфраструктурата от най-лошия ефект на слънчевите бури. Например, те могат да изключат стратегически електропреносните мрежи, да пренасочат самолети или да преместят сателити.

Учени като Вершарен и Оуенс сега се надпреварват да разберат какво прави слънчевите бури по-силни, за да могат да подобрят нашите модерни системи за предупреждение.

Европейската космическа агенция иска да изстреля спътника Vigil, който ще се движи зад Слънцето, за да открива потенциално опасни слънчеви петна и коронални дупки дни преди те да попаднат в полезрението на Земята.

"С комбинацията от по-добро прогнозиране, по-добро разбиране на космическото време и повишено внимание, особено от страна на частния сектор, който сега се развива в космическото пространство, тези неща би трябвало да могат да се избегнат", казва Вершарен. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 16 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция