0

А ко бъде открит астероид с ширина километър и половина, летящ към Земята, оцеляването ни може да зависи от изстрелването на 1000 космически кораба - или една добре насочена ядрена бомба.

Това е класически сценарий от научната фантастика - откриват огромен астероид, летящ към Земята, който със сигурност ще предизвика огромен катаклизъм и изчезване на голяма част от живота при удар. Безстрашните учени разполагат само с година, за да нанесат превантивен удар срещу космическата скала, като могат или да я отклонят от курса ѝ, или да я разбият на парчета. Могат ли обаче наистина да предотвратят такъв сблъсък или това все още е възможно само във филмите?

Този сценарий за Деня на страшния съд по всяка вероятност е нещо, с което хората, живи днес, никога няма да се сблъскат. Астрономите са картографирали траекториите на повече от 33 000 астероида, които от време на време се приближават до Земята, но никой не представлява заплаха, поне през следващите 100 години.

Все пак учените разбират, че преди бедствието е възможно да имаме малко предупреждение. Хиляди астероиди се движат скрити в слънчевите отблясъци, включително много скали, достатъчно големи, за да заличат цели градове, а от Европейската космическа агенция (ESA) предупреждават, че десетки астероиди „унищожители на планети“ - тези с размери по-широки от 1 километър и способни да предизвикат глобално изчезване на много видове - все още се крият в слънчевата ни система.

Поради тази причина космическите агенции приемат сценария за края на света „много сериозно“, каза Брент Барби, авиокосмически инженер в Goddard Spaceflight Center на NASA и професор по аерокосмическо инженерство в Университета на Мериленд. И след години на изследвания - включително първата в света мисия за отклоняване на траекторията на действителен астероид в космоса - усилията на международната общност създадоха два жизнеспособни начина за промяна на курса на потенциално смъртоносен астероид - удар с високоскоростен елемент или удар с ядрени експлозиви.

Метод на кинетичния удар

Понастоящем единственият доказан начин за отклоняване на астероид е методът на кинетичния удрящ елемент.

Кинетичният удрящ се елемент е космически кораб, който просто се сблъсква с астероида с висока скорост и му предава инерцията си, подобно на игра на билярд“, каза Барби.

"Но тогава изхвърленият от астероида материал, който излиза от точката на удара, може да осигури допълнителна промяна на импулса на астероида и да го избута малко по-силно."

НАСА тества метода на кинетичния удрящ елемент с неотдавнашен тест за пренасочване на двоен астероид (DART) - мисия на стойност 325 милиона долара, която умишлено разби бърз космически кораб в широкия 177 метра астероид „Диморфос“ през септември 2022 г.

Диморфос“ не представляваше заплаха за Земята, но се превърна в основна цел поради размера и орбитата си около по-голям спътник астероид, Didymos (от гръцки - близнак). След успешното сблъскване на 26 септември, орбитата на „Диморфос“ около Didymos се забави с колосалните 33 минути - резултат както от удара, така и от масивния прах, изхвърлен от повърхността на астероида. Мисията - първи и досега единствен опит на човечеството да промени курса на астероид - беше съкрушителен успех.

Въпреки това, методът на кинетичния удар има своите недостатъци“, каза Барби. По-специално, колкото по-голям е целевият астероид, толкова повече кинетични удрящи се елементи са необходими, за да го отклонят.

Например, за да отклонят астероид с размери приблизително 610 м. широк - или около три пъти по-голям от „Диморфос“ - учените ще трябва да изстрелят едновременно между 39 и 85 Falcon Heavy ракети, носещи кинетични удрящи се елементи“, каза Барби, цитирайки резултатите от проведено на Конференцията за планетарна отбрана на Международната академия по астронавтика упражнение за отклоняване на астероид, тази година. За да бъде отклонен астероид с размери 1,5 км. широк - истински „унищожител на планети“ - ще трябва да изстреляме едновременно от 565 до 1266 кинетични удрящи се елемента, в зависимост от това коя част от Земята астероидът ще удари.

Така или иначе, тези числа са напълно непрактични“, каза Барби.

Ядреният вариант

Настоящият „най-добър вариант“ за отклоняване на голям астероид е да се изстреля ядрено оръжие към него“, каза Барби.

При нашия анализ беше установено, че едно ядрено взривно устройство с подходящ размер е в състояние да отклони дори астероид с размер 1,5 километра“, добави той.

Логистично, процесът ще започне като рутинна междупланетна мисия, с ядрено оръжие, монтирано сигурно на върха на стандартна ракета-носител, след което ще бъде занесено до астероида с малък космически кораб. Оттам оръжието може да бъде взривено близо до астероида по време на високоскоростно прелитане - или в идеалния случай космическият кораб, носещ ядреното оръжие ще се срещне с целевия астероид, обикаляйки около него месеци или дори години, за да намери перфектния ъгъл на подход, както се случи с космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА с астероида Бену от декември 2018 г. до октомври 2020 г. „Идеалното място за ядрена детонация би било на няколкостотин метра от астероида“, каза Барби. Взривът няма да прилича на ядрените бомби, детонирани на Земята.

Космосът, разбира се, е вакуум… така че няма да се получи голяма вълна на налягане или дори някои от термичните ефекти при земна детонация“, каза Барби.

"Получава се много радиация наведнъж."

Този поток от радиация ще проникне и ще изпари тънък външен слой на повърхността на астероида. След това, подобно на кинетичен удар върху астероиди, изпареният материал ще се изстреля от обекта, давайки на скалата мощен тласък от експлозията. Ако бъде позиционирана правилно, експлозията ще промени курса на сблъсък със Земята.

Този метод може да бъде също толкова ефективен при разрушаването и на по-малки астероиди „унищожители на градове“ - тези с диаметър най-малко 50 м., което обикновено се счита за минималния размер за астероид, който може да достигне земната повърхност, каза Барби. „Докато кинетичен удар срещу такава скала крие риск от раздробяването й, образувайки парчета с неизвестни размери, движещи се по непредсказуеми начини, добре поставена ядрена бомба може просто да разнесе астероида на малки парченца, решавайки проблема веднага“, добави Барби.

Засега обаче ядреният метод съществува само в симулации, базирани на данни от земни експлозии. Много фактори, включително размерът и съставът на астероида, както и времевата рамка и траекторията на приближаването му към Земята, в крайна сметка биха повлияли на успеха на такава мисия.

Времето е ключово

Най-голямото предизвикателство и при двата метода е времето. В проведените упражнения на Конференцията за планетарна отбрана астрономите получиха предупреждение 15 години преди удара на хипотетичния астероид със Земята. Това им даде достатъчно време да планират, изстрелят и срещнат космически кораб с астероида.

Ако истински „унищожител на планети“ бъде открит само година или две преди удара, нещата биха станали много опасни.

Типичният график за развитие на междупланетарна мисия е около пет години“, каза Барби.

Както стоят нещата в момента, ще бъде много трудно да се направи нещо от земята за една година. Не бих искал да кажа директно, че би било невъзможно, но със сигурност ще бъде голямо предизвикателство.

Ето защо най-добрата планетарна защита е ранното откриване на астероиди - картографиране, наблюдение и разработване на план за справяне при възникване на извънредни ситуации. Много наземни обсерватории вече са се заели със случая, като няколко космически мисии - включително NEO Surveyor на НАСА и сателитите NEOMIR на ESA - работят, за да се присъединят към тях. Надяваме се, че заедно тези изследвания на небето ще държат учените добре информирани за всички опасни астероиди, дебнещи в космическата мъгла.

Ударите от астероиди са едно от малкото природни бедствия, за които всъщност разполагаме със средствата както да предвидим, така и да предотвратим“, каза Барби.

И така ние се възползваме от този факт и се опитваме да бъдем възможно най-подготвени.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 7 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 8 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 15 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон