8

Б ил Гейтс е един от най-големите привърженици на четенето на книги. Основателят на Microsoft чете средно по 50 книги на година. Той обича да препоръчва на всички четивата, които са му направили най-голямо впечатление. Гейтс има традиция да избира по 5 книги, които препоръчва на всеки да прочете по време на лятото в своя сайт.

Бил Гейтс: Два пъти обяснявах на Тръмп какво е ХИВ и ЧПВ

"Всичко се случва заради конкретна причина и други лъжи, които харесвах" (Everything Happens for a Reason and Other Lies I've Loved) на Кейт Боулер. Авторката търси отговори на различни въпроси по духовни теми след като е диагностицирана с рак. Гейтс описва книгата като сърцераздирателна, но и забавна, "понякога в един и същи абзац". Книгата цели да помогне на хората да разберат, че не всеки въпрос има конкретен и ясен отговор.

За какво съжалява най-много Бил Гейтс за младостта си

Криптовалутите причиняват смърт, смята Бил Гейтс

"Леонардо да Винчи" (Leonardo da Vinci) на Уолтър Исааксън. Книгата е подробна биография на Леонардо да Винчи. Тя разглежда неговите умения и способности, които са доста впечатляващ списък. Гейтс смята, че авторът много добре е събрал всички различни аспекти на Леонардо да Винчи и "това е книгата, която помага да го видиш като цялостен човек и да разбереш колко специален е бил той".

"История на произхода: Голяма история на всичко" (Origin Story: A Big History of Everything) на Дейвид Крисчиън. Книгата разглежда историята на цялата Вселена от самото ѝ начало. "Тя показва как всичко е взаимосвързано", пише Гейтс. Постепенно се стига и до произхода на живота и обществото, в което живеем днес. Описано е всичко, при това с доста детайли.

Съветите на Безос за добър живот и справяне с критиката

"Линкълн в Бардо" (Lincoln in the Bardo) на Джордж Сандърс. Роман, който смесва реалното с измисленото. Той проследява част от живота на Ейбрахам Линкълн след смъртта на 11-годишния му син. Гейтс описва книгата като мистериозна, забавна, предизвикваща мисълта и идеална за обсъждане с приятели.

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

Гейтс: ИТ гигантите канят правителствата да се намесят

"Фактологично" (Factfulness) на Ханс Рослинг, Ола Рослинг и Ана Рослинг Ронлунд. Още една книга, която цели да провокира мисълта. Ханс Рослинг почина миналата година, като това е неговата последна творба заедно с част от семейството му. В нея се анализират 10 инстинкта, които изкривяват перспективата на хората върху света и ги карат значително да подценяват постигнатия от обществото прогрес до момента. "Това са подобаващи последни думи от брилянтен човек и една от най-добрите книги, които някога съм чел", казва Гейтс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@