3

К осмическите технологии са доста сложни, но понякога могат да се оправят чрез съвсем обикновени "земни" методи. Една от класиеските фрази сред почитателите на компютрите от години е "рестартирай и ще се оправи". С подобен метод НАСА смята, че е успяла да оправи и повредения от известно време космически телескоп "Хъбъл", съобщава БиБиСи.

Учени откриха индикатор за митичната Планета Х

НАСА представя своите 60 години в 60 секунди

По-рано този месец един от жироскопите на "Хъбъл" се повреди. Екипът на "Хъбъл" веднага е активирал резервния жироскоп, но и отй не е сработил. Това накара учените да активират "режим на сигурност", при който "Хъбъл" на практика не работи и позволява управление само на най-важните функции.

Как "втората луна" създаде НАСА преди 60 години

"Паркър" тръгна към Слънцето. Какво трябва да знаем

"Хъбъл" има общо 6 жироскопа, като се нуждае от постоянната работа на поне 3 от тях, за да функционира правилно. От години работи с 4 сензора. Един от шестте не работи от доста време. Сега, след като като се повреди още един и резервният също не сработил, "Хъбъл" останал само с два жироскопа.

Учените са наясно, че жироскопите няма как да работят вечно, особено на телескоп, който вече 28 години е в космоса и се използва кативно. Затова те имат дългосрочен план постепенно да намалят активните жиркоскопи до само един. Така ще се удължи значително животът на целия телескоп, макар и с известни ограничения в неговата прецизност и функционалност.

Резервният жироскоп за последно е работил преди 7 години и половина. Бил е спрян защото е показвал неточности. Сега обаче се оказва необходим. Затова миналата седмица учените са рестартирали системата чрез кратко прекъсване за около секунда и пускането ѝ отново преди жироскопът да спре да се върти.

Процедурата не дала особени резултати. След това учените подали команда към "Хъбъл" да извърши поредица маневри. Те са били подбрани с цел да "размърдат" компонентите не жироскопа, в случай, че някой от тях е заял или блокирал. В комбинация с още рестартирания, проблемът бил отстранен и жироскопът заработил нормално, съобщава НАСА. Допълнителните маневри и тестове потвърдили, че всичко е наред след "разклащането".

Целта на учените е да удължат живота на "Хъбъл" максимално. Неговият наследник, телескопът "Джеймс Уеб" се забави и се очаква да бъде изведен в орбита най-рано през 2021 г., а учените не искат да остават без космически телескоп докато това стане.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Вселената може да има 10 пъти повече галактики, отколкото предполагаме

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@