5

М акар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети, Марс все още има много неизвестни. Апаратът MRO на НАСА например засне интересни релефни форми, които учените кръстиха "паяци".

Учени откриха ледени вулкани на планетата-джудже Церера

Телескоп на Южния полюс ще изучава ранната Вселена

Образуванията се характеризират с "множество канали, които се срещат на едно място и наподобяват дългите крака на паяка", пиша НАСА в сайта си. Те се намират най-често около южния полюс на Марс и се появяват сезонно.

Нов сателит ще следи за незаконни дейности на Земята

НАСА ще измери цялата планета с лазерен сателит

Учените смятат, че те се пораждат от ерозивни процеси на замръзнал въглероден диоксид. "Паяците" са открити в над 20 региона, благодарение на около 10 000 доброволци, които са преглеждали снимките на MRO в търсене на различни релефни характеристики.

"Паяци" на Марс
"Паяци" на Марс Източник: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Проучванията показват, че "паяците", които си имат и научното име araneiform, се образуват, когато ледът започне да се топи отдолу нагоре заради по-топлата повърхност на Марс. Това води до натрупване на освободения въглероден диоксид, който постепенно си проправя път между по-слабите места в леда. Процесът извлича и прах от повърхността, което помага за допълнителното акцентиране на каналите на кадрите.

НАСА снима сняг на Марс

Новите наблюдения са потвърдили, че "паяци" могат да се формират и на други места на Марс, главно заради ерозивни процеси. Дали точно това е причината, учените тепърва ще трябва да потвърждават.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@