3

О бновеният телескоп на Южния полюс вече ще може да се използва и за изучаване на ранната Вселена. Устройството вече има нова камера, която ще анализира космическата радиация и микровълни с много голяма прецизност, съобщава онлайн изданието Engadget.

НАСА откри лед на повърхността на Луната

Непозната отломка притесни екипа на марсохода Curiousity

Телескопът разполага с 16 000 детектора, което е с 10 пъти повече спрямо предишния подобен експеримент. Това ще му позволи да засича и най-малките промени в температурата, когато някой детектор е огрян от светлина.

НАСА обмисля да се финансира чрез реклами

Руски милиардер и учени ще търсят живот на други планети

По този начин апаратът ще може да засича дори най-слабите остатъци от древните микровълни, за които учените смятат, че изобилстват във Вселената. Тяхното засичане обаче беше много трудно с досегашната апаратура. Обновената технология трябва да реши този проблем и да позволи на учените да разберат още повече за ранните години на съществуването на Вселената.

Телескопът има и друго предимство - неговото разположение. Той е разположен на над 3200 м над морското равнище, а атмосферните условия са много сухи в района. Така има възможно най-малко пречки за телескопа и новото проучване, което ще продължи няколко години.

Как "втората луна" създаде НАСА преди 60 години

Резултатите от него имат потенциал да отговорят на множество важни въпроси. Сред тях са допълнителна информация за тъмната материя и гравитационните вълни и неутриновите частици. Освен това чрез експеримента може да се открият и някои от най-ранните галактики и звезди.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@