39

В еликобритания изстреля първия си сателит, който е изцяло домашна разработка. Той се казва NovaSAR и ще има възможност да снима Земята без значение на метеорологичното време и дали е ден или нощ, съобщава БиБиСи. Космическият апарат ще може да се използва за наблюдение на зоните на природни бедствия, петролни разливи и... нелегална дейност.

НАСА ще измери цялата планета с лазерен сателит

Роскосмос: Дупката в корпуса на МКС е оправена и защитена

Сателитът ще работи заедно с още един събрат - S1-4, който беше изстрелян заедно с него на борда на индийска космическа ракета. Този сателит може да снима и разпознава обекти с дължина едва 87 см., които се намират на Земята.

Телескоп на Южния полюс ще изучава ранната Вселена

Непозната отломка притесни екипа на марсохода Curiousity

NovaSAR разполага с нов тип радар, който е по-малък, компактен, но с по-голяма прецизност. Целта е да се покаже, че радарните изображения може да се правят и с по-евтини и достъпни технологии.

В оборудването на сателита има и система за автоматична идентификация на радиосигнали. Такава се използва от корабите и те са задължени да са я активирали постоянно, когато се придвижват. Корабите, които изключват модула или се опитват да модифицират сигнала, често нарушават закона чрез контрабанда, нелегален риболов и други нарушения. Сателитът ще снима океаните и ще разпознава корабите. След това ще сравнява тяхното местоположение с това, което са съобщили в системата. Ако има разминавания, ще се уведомяват съответните власти.

Как "втората луна" създаде НАСА преди 60 години

NovaSAR ще се намира на 580 км. над Земята. В първоначалната си конфигурация ще има прецизност до 6 метра. По-натам е предвидена възможност за използване на още по-висока честота, която ще увеличи прецизността и сателитът ще може да разпознава обекти с ширина по-малка от метър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@