9

П ървата китайска космическа станция „Тянгун“ 1 (Tiangong-1) най-вероятно ще падне в рамките на месец. Това съобщават от Европейската космическа агенция (ЕКА), които са направили нови изчисления за траекторията на космическата станция.

Част от космическа ракета падна до малък град в Китай

Резервоар от космическа ракета падна на градска улица

Според ЕКА „Тянгун“ 1 ще навлезе в атмосферата на Земята между 29-ти март и 9-ти април т.г. Причината за големия период е, че „Тянгун“ 1 е неуправляема след като през 2016 г. е загубена връзка с нея.

Китайският „Небесен дворец“ може да падне в България

Нова надпревара за космоса - най-големите космически агенции

Оригиналният план за края на станцията беше тя да изгори над южните части на Тихия океан, като евентуални останали фрагменти да паднат във водата. Тъй като няма контрол над нея обаче, точният район, над който „Тянгун“ 1 ще изгори, остава неизвестен. Прогнозите са, че това може да се случи над Европа и дори над Балканския полуостров.

В последната си прогноза ЕКА не се наема с такава конкретика. Заради липсата на контрол, станцията може да навлезе в диапазон от хиляди километри. Освен това самото изгаряне също е непредвидимо и не се знае каква част от „Тянгун“ 1 ще изгори и дали някои елементи ще достигнат Земята.

Белия дом иска приватизация за МКС

Космонавт открил извънземни бактерии връху МКС

ЕКА казва, че станцията се следи, но дори и 7 часа преди да навлезе в атмосферата е трудно да се предвиди кога точно ще се случи това и какво ще е поведението на „Тянгун“ 1. Учените предупреждават, че това може да доведе до някои сензационни заглавия в медиите. За сега самите учени обаче казват, че е рано за прогнози, защото дори малки разминавания в тях може да означават, че вместо над Чили например, сондата ще падне в средата на Тихия океан.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@