11

К итайската космическа Long March-5 се е провалила при изстрелването си в неделя, съобщи местната държавна информационна агенция Xinhua. Ракетата е носила експериментален сателит, който бе представен като най-големия и тежък сателит на страната до момента.

Пълните слънчеви затъмнения стават все по-голяма рядкост

Животът на Земята може да се е зародил заради сблъсък с небесно тяло като Меркурий

Ракетата е известна с прякора Chubby 5 (от английското "дебеланко") заради големите си размери. Тя е 57 метра висока и с диаметър 5 метра. Може да носи полезен товар с тегло до 25 тона, което е над два пъти повече спрямо предишната ракета, съобщава CNN.

Китайският космически апарат "Чанъе-3" успешно кацна на Луната

С ракета от този модел се очаква, че Китай ще изпрати своя луноход до Луната по-късно тази година. Неговата мисия ще бъде да вземе проби от Луната и да ги върне на Земята за анализ. Остава неясно дали провалът на сегашната мисия на ракетата ще се отрази на тези планове.

Китай не дава подробности какво се е случило. Xinhua коментира единствено, че е засечена "аномалия" по време на полета ѝ и мисията е неуспешна. Агенцията съобщава още, че предстои разследване, което да даде повече подробности.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@