20

К осмическите изследвания (наричани понякога и космически проучвания) са научни изследвания най-вече на околоземното космическо пространство, които освен за опознаване на неизвестно, допринасят и за напредъка на различни сфери от физиката, математиката, медицината, биологията и т.н.

ВИЖТЕ БЪЛГАРКАТА, КОЯТО ИЗСТРЕЛВА РАКЕТИ В КОСМОСА

В момента на земята работят десетки космически организации, като през последното десетилетие в този сектор се появиха и успешно заработиха и много частни компании занимаващи се с разработка на космически технологии и провеждане на научни изследвания свързани с космоса.

Какво всъщност се случва с тялото ни в Космоса

Всяка космическа организация има определени правила и политика в зависимост от финансовите и техническите и възможностите за развитие.

Повечето от тях използват иновативни инструменти и технологии, които все още не са внедрени в публичния сектор.

Надпреварата за овладяване на космоса продължава и днес и в нея се включват все повече играчи – държавни и частни компании.

Ето кои са 7-те най-добри и развити космически агенции в сегашно време.

7. SpaceX

SpaceX е първата успешна частна космическа компания, основана от Илон Мъск през 2002 г. През последните няколко години тя доби популярност, заради успешно реализираните си проекти на ракетни двигатели,  ракети носители за многократно използване Falcon-9 и Falcon SuperHeavy, и на космическите капсули  Dragon.

Плановете на SpaceX  за полет до Марс, също привлякоха обществения интерес.

Български инженер разработва ракети в компанията Space X

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

Тъй като това е частна компания, методите и на финансиране, достъпността до ресурсите и в крайна сметка целите и, се различават от тези на държавните космически агенции. До момента SpaceX не е произвела нито един сателит и засега няма амбиции да работи в тази насока.

Основната цел на компанията е намаляване на транспортните разходи на ракетите и космическите апарати, и колонизация на Марс в близко бъдеще.

Вижте цялата класация във видеото по-горе

През 2017 г. SpaceX подписа договори с две частни лица за изпращане на космическата капсула Dragon в траектория около луната и връщането и на земята.

Ако плановете и се осъществят, това може да бъде първата туристическа лунна екскурзия.

6. Китайско национално космическо управление (CNSA)

Китайското национално космическо управление (CNSA) отговаря за развитието и планирането на космическите дейности на Китай. То е създадено през 1983 г., със седалище в Пекин. Китай разполага с 4 космодрума, най-новият от които е разположен на тропическия остров Хайнан.

Общият годишен бюджет на CNSA е около 2 милиарда долара за 2017 г.

От 2012 г. общо 8 китайци са пътували в космоса за различни проекти. FY 2011 и FY 2013 са основните проект, върху които работи агенцията, като през 2011 г. успешно изстреля своя космическа станция в околоземна орбита (Tiangong-1), а през 2013 успешно изпрати на луната свой космически апарат (Chang'e 3).

5. Индийска организация за космически изследвания (ISRO)

ISRO е индийската правителствена космическа агенция, създадена през 1969 г. и техният девиз е "космическа технология в услуга на човешкия вид".

Общият годишен бюджет на ISRO е 1.4 милиарда долара за 2017 г.

Организацията е осъществила различни големи космически мисии на национално и международно ниво.През 2008 г. те изстреляха успешно своята първа ракета Chandrayaan-1 за дистанционно изследване на луната.

Предсказанието на Ванга за 2018 г., което обърка учените

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Освен това на 24 септември 2014 г. ISRO успя да изпрати космически апарат на орбита около Марс още от първия опит.Общият размер на разходите за тази мисия е 75 млн. долара, което я прави най-икономичната мисия на Марс до този момент.

На 15 февруари 2017 г. ISRO изведе в орбита 104 спътника с една единствена ракета (PSLV-C37) и направи световен рекорд.

От тези 104 сателита един е 714 килограмов основен спътник за наблюдение на Земята и 103 по-малки "нано спътника", които тежат 664 килограма общо.

„Следваща цел: Марс“ помагат на дете да стане следващият български космонавт

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

Индийското правителството отбеляза, че е доволно от напредъка на ISRO и обяви 23% увеличение на годишния им бюджет.

На 5 юни 2017 г. те изстреляха ракетата GSLV Mk III, носеща комуникационен сателит GSAT-19. Тази мисия приближава Индия до новото поколение ракети и спътникови възможности.

4. Японска агенция за аерокосмически изследвания (JAXA)

JAXA е националната японска космическа агенция. Основана е на 1 октомври 2003 г. чрез сливането на трите независими организации в една. Нейният девиз е „Да достигнем небето. Да проучим космоса.“

Япония изстрелва своя първи спътник Ошуми през 1970 г. с ракета-носител Ламбда.

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Астрономи откриха първия пулсар бяло джудже

Агенцията отговаря за изследването, разработването и изстрелването на спътници в орбита, организира и подготвя мисии като изследване на астероиди и възможна човешка мисия на Луната.

Общият годишен бюджет на JAXA е 1.4 милиарда долара за 2017 г.

 Япония извежда космическите си апарати от космически център Танигашима (Tanegashima Space Center) с помощта на ракета-носител H-IIA.

Под повърхността на Марс може да има останки от живот

Най-големите опасности за човека на Марс

3. Европейска космическа агенция (ESA)

Европейската космическа агенция  е европейска междуправителствена организация за космически изследвания, основана през 1975 г. и включваща 22 страни-членки.

Тя наброява около 2 000 сътрудници и има годишен бюджет 6.8 милиарда долара за 2018 г.

Космодрумът на Европейската космическа агенция е в Куру, Френска Гвиана и е разположен близо до екватора, като по този начин се улеснява достъпът до геостационарни орбити.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

През последните години Европейската космическа агенция, със своята ракета-носител Ариана 5, се утвърди като лидер в извеждането на търговски спътници и се превърна в основен конкурент на НАСА. Наред с тези задачи, ESA изпълнява и много научни мисии с цел изучаването на Земята и планетите от слънчевата система.

България не е член на ESA но има статут на европейска кооперираща държава, което предоставя на страната ни възможността да използва инфраструктурата и услугите на Европейската космическа агенция за осъществяването на своите национални космически проекти.

2. Руска федерална космическа агенция (Роскосмос)

Роскосмос е руска правителствена агенция за космически изследвания и общо космическо проучване. Тя е създадена през 1992 г., наследявайки ресурсите на съветската космическа програма.

Общият годишен бюджет на Роскосмос е 2.2 милиарда долара за 2018 г.

Някои от големите им проекти през последните години са „Връщане към Луната“ (стартирал 2014 г.), „Връщане към Венера“ (2016), GLONASS (група от 24 различни спътника), нов метеорологичен спътник, космическия ракетен комплекс „Ангара“ , симулация на мисия до Марс „Марс 500“ и др.

Вижте панорама от Марс в 4 милиарда пиксела

Глетчери на Марс може да поддържат човешките бази

Независимо от проблемите на прехода, Руската космическа агенция остава основен фактор в изследването и овладяването на космоса.

В момента Роскосмос е единствената агенция, която осъществява изпращане на астронавти до Международната космическа станция със кораби „Союз“.

1. Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA)

NASA е е американска правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Създадена е през 1958 г.

Тя е най-голямата космическа агенция с огромен бюджет – 19.1 млрд. долара за 2018 г.

Едни от най-големите резултати в научните космически изследвания са постигнати именно от NASA.

Агенцията харчи много за чисто научни космически изследвания и мисии и допринася за изучаването на близкия космос, планетите и спътниците в слънчевата ни система и т.н.

Колко бихме оцелели на всяка планета от Слънчевата система

НАСА показа първия комплект за гримиране в космоса

Сред най-големите осъществени програми на NASA са Skylab, Space Shuttle и Apollo с която осъществиха пилотирано кацане на Луната.

Агенцията се фокусира главно върху изучаването на Земята чрез система за дистанционно наблюдение, изследване на елементите на слънчевата система, астрофизика (като теорията за големия взрив), напреднала роботизирана мисия като New Horizons и много други.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram!

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 7 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 7 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 10 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 11 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 11 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 11 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 12 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 13 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 13 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 13 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines