8

Р езервоар от космическа ракета е паднал на улица в Батанг Хари Ривър в западната част на Суматра, Индонезия, съобщава онлайн изданието CNET. Космическата отломка е паднала в 9:30 сутринта местно време още на 18-ти юли т.г. Няма пострадали, а материалните щети са само малък кратер в пътния банкет. Първоначално произходът на отломката не е бил ясен, казва Националния институт по аеронавтика и космос.

Мъск иска SpaceX да използва една ракета два пъти за 24 часа

SpaceX успешно използва два пъти капсулата Dragon

Астрономът-любител Му Маръфин Судибуо обаче смята, че е открил източника на елемента. Металната сфера най-вероятно е била част от китайска космическа ракета Long March 3A. Астрономът е използвал времето и мястото на падане на компонента и ги е сравнил с исторически сателитни данни. Според него те сочат към горната част на ракетата, с която през 2007 г. в орбита е изведен GPS сателит.

Астероид незабелязано е минал близо до Земята

Според Судибуо през последното десетилетие остатъците от ракетата са прекарали в нестабилна орбита около Земята и постепенно са били привличани от гравитацията. Той смята, че е било въпрос на време те да навлязат в атмосферата. И макар повечето компоненти най-вероятно да са изгорели при връщането си в атмосферата, този резервоар се е запазил. Той е с приблизителен диаметър от около 110 см. и тежи 7.4 кг.

Първият български частен сателит излетя в САЩ

Астрономът допълва, че позицията на Индонезия по екватора я прави потенциална мишена за космически отломки. Причината е, че тя се намира точно под орбитата на много геостационарни сателити.

В по-ранен репортаж, местното издание Tempo.co съобщава, че отломката е открита от местни жители, които са чули много силен шум. Първоначално тя е била много гореща и бил необходим около час преди да се охлади достатъчно, за да може да се премести. Мястото се намира близо до езерото Манинжау в калдерата на древен вулкан в Суматра.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@