19

П равителството на президента Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, пише в. „Вашингтон пост“.

Белият дом планира да спре финансирането на МКС след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита.

Подготвя се преходен план, по силата на който МКС да бъде прехвърлена на частния сектор, гласи документ на НАСА за вътрешно ползване, получен от вестника.

Нова надпревара за космоса - най-големите космически агенции

Космонавт открил извънземни бактерии връху МКС

„Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на МКС през 2025 г. не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава – възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа“, се казва в документа.

„НАСА ще разшири международните и търговските партньорства през следващите седем години,

за да осигури продължаващ достъп и присъствие на хора в ниска орбита около Земята“.

Планът за приватизиране на МКС вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото Съединените щати са похарчили близо 100 милиарда долара за построяването и функционирането ѝ.

Миналата седмица сенаторът републиканец Тед Крус изрази надежда, че съобщенията за намерението на НАСА да прекрати финансирането на МКС ще се окажат неоснователни. Той добави, че ако има такова решение, то е взето от малоумници.

„Като фискален консерватор зная, че едно от най-тъпите неща, които можете да направите, е да отмените програми, след като в тях са инвестирани милиарди,

а имат още сериозни възможности за живот“, каза Крус. На въпрос възможно ли е публично-частно партньорство, той отговори: „Мисля, че всички ние сме отворени за разумни предложения“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@