0

В се по-често новите открития на астрономите предизвикват досегашните им разбирания. Астрономи на НАСА сега откриха древна галактика, която повдига нови въпроси за формирането на първите звезди след Големия взрив, съобщава онлайн изданието Engadget.

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Галактиката се намира на 11 млрд. светлинни години от Земята. Според учените тя се е образувала около 2.7 млрд. години след Големия взрив. Досега подобни галактики можеха да се видят доста трудно. Учените обаче са усъвършенствали метода за пречупване на светлината чрез гравитацията на звездни и галактически купове.

Телескопът "Хъбъл" засне "бягаща" черна дупка

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

Това е позволило на телескопа "Хъбъл" да увеличи отдалечените обекти 30 пъти повече и да направи 10 пъти по-ясни изображения. Снимките дават и неочаквани подробности. Досега учените смятаха, че първите "инкубатори" за звезди са били големи региони с дължина над 3000 светлинни години.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Новите данни на "Хъбъл" обаче показват наличието на десетки по-малки "инкубатори". Те са с размери между 200 и 300 светлинни години. Звездите в тях са толкова близо, че приличат на фойерверки. Без използването на този метод за наблюдение, тази галактика нямало да привлече вниманието на учените. Сега обаче учените виждат, че първите звезди са се формирали в множество подобни зона с далеч по-малки размери от очакваното досега.

За сега астрономите не могат да си обяснят защо има толкова малки звездни "инкубатори". Отговор на този въпрос може би ще даде следващият космически телескоп "Джеймс Уеб", който ще е значително по-мощен и ще може да засича още по-стари звезди през космическия прах.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@