14

И лон Мъск не изглежда особено притеснен от проблемите на TEsla. Вместо това той прекарва времето си в спорове в социалните мрежи с други милиардери. В случая, той се скара с Уорън Бъфет и обяви, че обмисля да направи компания за бонбони, за да конкурира Бъфет, съобщава MotorAuthority.

Пореден рекорд на Tesla… за загуба

Покупките от интернет ще пътуват с 1000 км/ч

Всичко започна преди няколко дни след като Мъск отказа да отговори на два въпроса на анализатори по време на конферентен разговор за финансовите резултати на Tesla. Мъск сметна въпросите за "скучни", а по-късно ги обяви и за "абсурдни". По време на същия разговор той критикува и компании, които имат много голяма стойност на бранда, името си или дейността си и това прави много трудно и дори невъзможно за конкурентите да се борят с тях. Това е техен своеобразен "ров около замъка им", който ги защитава. Този термин е измислен от милиардера Уорън Бъфет.

Изглежда Бъфет е приел изказването на Мъск като насочено към него. Мъск заяви, че подобни "окопани" компании са "глупави" и пречат на темпото на иновациите. По време на годишната среща на Berkshire Hathaway Бъфет му отговори заявявайки: "Илон може да обръща нещата наопаки в някои сфери, но не мисля, че би искал да се конкурира с нас в бонбоните. Има някои доста добри "окопани" компании. Да произвеждаш с най-ниски разходи например е доста важен "ров", коментира Бъфет. Той допълва, че все пак има и компании, при които действително "окопаването" е проблем, но не са толкова много.

Отговорът на Мъск не закъснява. "Започвам компания за бонбони и тя ще бъде страхотна", написа той в Twitter. След това започна да разпитва потребителите какви са желанията им за перфектния бонбон, "криптобонбони" и др. "След това ще направя ров и ще го напълня с бонбони. Уорън Б няма да устои да не инвестира. Това ще е криптонитът на Berkshire Hathaway", написа Мъск.

В последствие Мъск намекна, че може и да се шегува, но продължи да критикува Бъфет. "Да казваш, че харесваш "окопани компании" е просто любезен начин да кажеш, че харесваш олигополи", заяви Мъск.

Компания на Мъск ще прави изкуствен интелект за мозъка

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

Веднага се появиха критики, че Мъск просто търси повод да разсее вниманието около проблемите на Tesla. Мъск обаче казва, че притесненията са неоснователни. "Model 3 има около половин милион резервации без да сме го рекламирали или да има такива коли в шоурумите. Дори и след като достигнем производство от 5000 коли седмично, пак ще са нужни 2 години само, за да отговорим на тези резервации дори и без да получим и една нова поръчка", смята Мъск.

Tesla си има извинение за ниското производство на Model 3

Според него Tesla въпросите са спекулативни и целят да мотивират продажбите на акции. "Tesla е компанията, която продават на късо (т.е. срещу която залагат най-много) на пазара и това е така от доста време" казва още Мъск.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@