15

С поред Илон Мъск има група хора, които отчаяно искат да доведат компанията му за електрически автомобили Tesla до фалит. Причината за коментара му е информацията, че Tesla е компанията на американската борса, срещу която има най-много залагания.

Возняк: Tesla ще направи новия технологичен хит

Данните показват, че инвеститори държат над 10 млрд. долара акции на Tesla в опит да ги реализират на т.нар. къси продажби. При тях се продават акции, които реално инвеститорите не притежават, с надеждата това да доведе до техния спад и да ги купят по-късно на печалба. Реално късата продажба не е забранена, но се държи под строг контрол и правила, като е задължително общата тенденция е за ръст на акциите на дадената компания.

Тежки обвинения за условията на труд в завода на Tesla

Илон Мъск загатна за първия товарен влекач на Tesla

Според Мъск обаче това е равно на опит за сриването на компанията. Той и преди е критикувал активността на инвеститорите. Още през април, когато акциите на Tesla бяха се повишили с 30% той обяви, че това е равно на буреносно време в града на късите продажби. Тогава компанията обяви рекордни доставки на автомобили, което повиши акциите и коства над $488 млн. долара на опиталите да продават на късо.

Мъск ще е готов с първите мозъчни импланти до 4 години

Според негови критици, цената на Tesla не е реалистична и е твърде висока. "Стойността на Tesla би била абсурдна, ако беше базирана на миналото, но то не е от значение", отговаря Мъск.

"Тези хора толкова много искат да умрем, че чак го вкусват", допълва Мъск в Twitter. След това реши да се пошегува: "Иска ми се да спрат да бодат с игли вуду кукли с моето изображение. Боли ме, разбирате ли?"

Призивите му надали ще бъдат чути. Tesla остава компанията с най-много къси продажби в САЩ и следователно е с най-голям брой инвеститори, които се надяват цената ѝ да се понижи. За сега това не се случва. компанията S3 Partners изчислява, че загубите от този тип активност с акциите на Tesla за цялото нейното съществуване прехвърлят 5 млрд. долара. Анализаторите отбелязват, че през тази година от къси продажби на акции на Tesla са спечелени около 228 млн. Въпреки това според тях не е добра идея да се залага срещу Мъск в дългосрочен план, защото печалбите са минимални и краткотрайни.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@