5

Apple е едноличен лидер при продажбите на смартфони в целия свят. Компанията е получила 51% от всички приходи на продажби на смартфони за последното тримесечие на миналата година, съобщават анализаторите от Strategy Analytics пред онлайн изданието The Motley Fool.

Apple знаела за проблемите с батериите от есента на 2016 г.

Потребителите на iOS харчат над 100 млн. долара на ден

Приходите на Apple само от продажба на смартфони през последната четвърт на миналата година възлизат на 61,4 млрд. долара. Това са 51% от целия пазар на умни телефони.

Возняк: iPhone 8 е същият като iPhone 7 и като iPhone 6

Сгъваемите смартфони са бъдещето, смята Microsoft

Далеч на второ място остава Samsung с приходи от 18,7 млрд. долара, което е равно на 15,7% дял. На трето място е Huawei със 7% дял и приходи на обща стойност 8,4 млрд. долара. Всички останали компании, които продават смартфони, са получили 31,5 млрд. долара приходи от продажбите си взети заедно.

Apple вече генерира повече приходи от цялата смартфон индустрия взета заедно, отбелязва изпълнителният директор на Strategy Analytics Нийл Маустън. Една от основните причини за това е високата средна продажна цена на iPhone, която е близо 800 долара. Средната продажна цена на останалите смартфони е само около 300 долара. Общо средната цена се е увечилила с 18% за цялата индустрия, най-вече заради по-високите цени на смартфоните от висок клас, което не навреди на продажбите им.

САЩ разследват Apple заради бавните iPhone-и

Кук: Хората не обърнаха внимание на батериите

Samsung генерира най-голям ръст на собствената си средна цена на смартфоните - 21% до 254 долара. Корейската компания продава голям брой по-евтини смартфони, които държат цената ѝ по-ниска. Така, въпреки че има по-голям брой индивидуални продажби, приходите ѝ са по-малки от тези на Apple.

Huawei от своя страна има най-ниска средна цена - 205 долара, заради политиката си да продава телефони от бюджетен и среден клас за възможно най-ниски цени. Това се отразява добре на пазарния ѝ дял в Китай, който расте. Проблем за Huawei може да се окаже навлизането и задържането на западните пазари, особено след препоръката на ФБР американците да не използват китайски смартфони, отбелязват анализаторите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@