5

П ризнанието на Apple, че по-стари модели на iphone имат софтуер, който при някои условия забавя работата им, продължава да има неприятен отзвук за цялата индустрия. Италианският антимонополен регулатор е започна проверка както на Apple, така и на Samsung заради жалби с обвинения, че двете компании използват софтуерни обновления, за да намаляват производителността на по-старите модели смартфони, съобщава Reuters.

Кук: Хората не обърнаха внимание на батериите

Основният проблем според регулатора е, че двете компании не са казали на клиентите си ясно, какъв ще е ефектът от дадения софтуер. Това създава подозрения, че двете компании може да са нарушили четири точки от италианския закон за потребителите. Проверката цели да удостовери дали това е така и ако подозренията се потвърдят, двете компании са заплашени от глоби.

Apple призна, че забавя работата на старите iPhone-и

Apple се извини за гафа с батериите и бавните iPhone-и

За сега двете компании не са коментирали темата. Според регулатора Apple и Samsung са заподозрени в съзнателна комерсиална политика, която се възползва от липсващи компоненти или способности, за да намалява производителността на по-старите устройства и да мотивира потребителите да купуват нови модели.

Нов троянски код за Android има невиждани способности

Потребителите на iOS харчат над 100 млн. долара на ден

Това е първият път, в който Samsung се споменава редом с Apple по този проблем. Apple вече е разследвана по същия казус във Франция. Компанията ще трябва да се бори и с няколко дела в САЩ, които са заведени от недоволни потребители в следствие на нейното признание.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@