0

К итай е блокирал временно чат приложението WhatsApp, съобщава в. The New York Times. Освен това CNBC допълва, че местните регулатори са наложили "максималните глоби" на местните чат приложения Tieba на Baidu, Weibo и WeChat. В последствие услугата е възстановена.

Китай затяга контрола над криптовалутите като Bitcoin

Китай забрани анонимните коментари в интернет

WhatsApp изглежда не е работила изцяло в рамките на Китай през последните няколко дни, като дори обикновени чат съобщения не са могли да се изпращат. Според експерта по криптиране Надим Кобейси от компанията Symbolic Software, изглежда, че Китай има нов софтуер, който се справя блокирането на съобщенията въпреки тяхното криптиране.

Ужасът в китайските лагери за интернет зависими

Софтуерът блокирал приложението в по-голямата част от страната. Обикновено целта е то да се направи практически неизползваемо и да откаже потребителите от него. Решението е предизвикало недоволство в местните социални мрежи, тъй като доста хора в Китай са разчитали на WhatsApp за връзка с клиентите си. Днес изглежда, че приложението работи нормално, като неговият собственик Facebook, отказва коментар по темата.

Китай задължи мюсюлманите си да инсталират шпионски софтуер на телефоните си

Китай цензурира Мечо Пух - много приличал на президента

Въпреки че подобен ход изглежда като опит на китайските власти да накарат местните потребители да използват китайските чат услуги, те също не се ползват с добро око в момента. CNBC съобщава, че китайската Администрация на киберпространството е наложила големи глоби на популярните в страната чат приложения и социални мрежи като Tieba, Weibo, WeChat.

Русия забранява интернет прокситата и VPN услугите

Китай задължи телекомите да изолират достъпа до интернет

Причината е, че разследването на трите услуги през август т.г. е показало, че те не се справят с филтрирането на неподходящо съдържание като порнография, насилие и др. Освен това не е филтрирана и информация, която според властите подстрекава към етническа омраза. Проверките са следствие с нов закон, който е приет по-рано тази година и задължава социалните мрежи да регулират съдържанието в тях според определени правила и норми.

Макар властите да не казват какви са глобите, според закона, максималният им размер е около 76 000 долара. Това не е особен проблем за въпросните компании, като само приходите на Tencent (собственик на WeChat) за 2016 г. са 21.9 млрд. долара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@