34

Р усия затяга контрола над местния интернет. Президентът Владимир Путин е подписал нов указ, чрез който се забранява използването на интернет проксита и VPN услуги, съобщава радио "Свободна Европа. Указът влиза в сила от 1-ви ноември т.г.

Китай задължи телекомите да изолират достъпа до интернет

Колко евтино е купуването на влияние в интернет

Основният мотив за въвеждането на новите по-строги правила е превенция на разпространението на екстремистки материали и идеи. Според критиците на управляващите обаче това е само повод за ограничаване на политическата опозиция.

Законът задължава доставчиците на интернет да блокират достъпа до сайтове, които предлагат VPN и други прокси услуги. Те са популярни в Русия като средство за заобикаляне на блокирани сайтове и платформи.

Фридман: Технологиите, създадени за глобална война

Путин е подписал и друг указ, който влиза в сила от 1-ви януари 2018 г. Той задължава чат приложенията да изискват от потребителите техните телефонни номера. Освен това ще трябва да ограничават достъпа на потребители до услугата си по искане на властите, ако те са преценили, че съответният човек разпространява нелегално съдържание.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Представители на управляващите коментират пред Reuters, че потребителите, които спазват закона, нямат поводи за притеснение. Законите влизат в сила преди президентските избори в Русия през март 2018 г., на които Путин ще се кандидатира за нов 6-годишен мандат.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@