7

К алифорния стана първият американски щат, който задължава всички нови къщи и жилищни блокове да имат слънчеви панели. Решението влиза в сила от 1 януари 2020 г., съобщава БиБиСи.

Великобритания изкара 55 часа без енергия от въглища

Електромобилите се превръщат в заплаха за германските градове

Не е задължително цялата енергия на къщата да се осигурява по този начин. Строителите ще имат възможност да избират дали да поставят панелите върху покрива на всяка отделна къща или да изградят споделени станции, от които множество къщи да черпят енергия.

Учените уплашени от метана и радиацията, CO2 рекорд

Как Китай печели войната с мръсния въздух

Собствениците на вече построени къщи няма да са задължени да инсталират слънчеви панели на домовете си. За тях обаче има друга стимулираща програма, която покрива част от разходите и вече се радва на добра популярност.

Новото изискване не въвежда бюрократични облекчения. Процедурата остава същата и поставянето на панели трябва да премине през кандидатстване и одобрение от местната комисия по строителни стандарти. Според критици на плана, това ще доведе до увеличаване на разходите с между 8000 и 12 000 долара за къща.

Енергийната комисия обаче контрира, че това ще се отрази с около 40 долара по-големи вноски за ипотека. Междувременно обаче, комисията казва, че домовете ще спестяват по средно около 80 долара на месец от сметките си за отопление, осветление и климатик.

ЕК недоволна от качеството на въздуха в България

Около 16% от електричеството на Калифорния през миналата година е дошло от Слънцето. Щатът планира до 2030 г. 50% от цялото електричество, което използва, да идва от екологични източници. Калифорния вече преизпълнява плана си значително и очаква да достигне целта си близо десетилетие по-рано.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@