Huawei планира да вземе трона на Apple и Samsung
Huawei Mate X   
Източник: Vesti.bg
3

"Конкуренцията е хубаво нещо. Без нея всички ще стоят на едно място и ще станат мързеливи", казва Лонгруи Цио (Джефри), директор „Потребителски устройства” на Huawei за България и Македония. по време на среща с журналисти в София. Начинът на мислене, говорене и ентусиазмът на него и колегите му показват съвсем ясно, че компанията има много високи цели и те не се изчерпват с продаването на много смартфони.

Huawei P30 Pro ще пренапише мобилната фотография

Държим ли бъдещето в ръцете си с Huawei Mate X

Макар никой от представителите на компанията да не го казва в прав текст е ясно, че Huawei иска трона на Apple и Samsung. И ако допреди някоя и друга година това да звучеше като пожелание, сега Huawei вече предприема все повече и по-големи реални стъпки в осъществяването на тази цел. А това означава, че битката тепърва ще става все по-ожесточена.

Готови за предизвикателството

Развитието на технологиите и особено мобилните, се отличава със своята голяма бързина. Само след няколко месеца актуалните в момента телефони вече ще са стари модели. Това е едно от последствията на голямата конкуренция, казва Цио. В своя колоритен стил той допълва: "Потребителската електроника е като морските деликатеси - трябва да си много бърз, ако искаш винаги да имаш пресни и качествени предложения".

Може ли 5G мрежите да се окажат краят на смартфоните

Именно затова компанията заделя над 10 млрд. долара годишно за проучвания и разработки и над половината ѝ служители се занимават само с това. Резултатите от тази стратегия са добри. За 2018 г. Huawei записва приходи на стойност 105 млрд. долара, което е с 20% ръст. Печалбата се увеличава с 25% до 8 млрд. долара.

Битката е за всеки пазар

Докато някои компании обикновено приоритизират някои региони и пазари повече от други, при Huawei не изглежда това да е така. Компанията иска да се позиционира като премиум бранд навсякъде. Затова тя се опитва да предлага еднакво отношение навсякъде и дава за пример факта, че продажбите на най-новите ѝ смартфони: P30 и P30 Pro започнаха в България ден след официалната им премиера в Париж.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro Източник: Huawei

Според Huawei високите цени на топ моделите също не са проблем. Специално в България има голямо търсене на смартфони от висок клас, казва Георги Колев, директор "Продажби" на Huawei за България и Македония. Дори и продажбите на P30 и P30 Pro през първите дни са надминали предишния модел, а очакванията на компанията са, че моделът ще е много популярен.

Интересът на потребителите е голям и те постоянно се интересуват от новите предложения. Затова дори и 6-месечният цикъл на флагманите на марката не са проблем, тъй като винаги има хора, които са готови за нов телефон, казва още Колев. Huawei традиционно представя флагмана на P-серията през пролетта, а Mate серията получава своя нов лидер през есента. Цио тук отново припомня сравнението си с морските деликатеси.

Бързата смяна на моделите не притеснява и потребителите. Маркетинг директорът на Huawei за България и Македония Дарина Иванова казва, че българските потребители задържат телефона си средно около две години, което дори е малко над типичното време за останалите пазари.

Galaxy S10+ е "телефонът за всичко" на Samsung (ревю)

Пазарът на Huawei в България не е малък. За миналата година местните покупки са в размер на 44,3 млн. лева. Годишният ръст е 55%, а на премиум сегмента - 66%. От навлизането си в България през 2009 г. до 2017 г. включително, компанията е платила и над 230 млн. лева данъци.

Слабото място, партньорите и план "Б"

И макар всичко да върви добре, Huawei е изненадващо откровена и за слабите си места. Например критиките за слабостите при записите на видеоклипове с предишни модели. Сега те са адресирани в новия P30 и P30 Pro, казва Колев.

Цио споделя, че Huawei води с около година на конкурентите от чисто технологична гледна точка. Въпреки това обаче той дава за пример Apple, която е изградила стабилна екосистема с множество различни устройства. Това ѝ позволява да предлага все повече услуги към тях и да ги обединява, като потребителите могат да ги използват навсякъде.

Продажбите на iPhone се сринаха рекордно

Huawei все още изгражда хардуера и устройствата, но ще дойде момент, в който ще се насочи и към услугите. А изграждането на собствената екосистема на компанията ще стане много бързо, допълва Цио.

"Отворени сме за партньорства и искаме да работим с най-добрите. Затова си партнираме с много компании като Leica, с която заедно разработваме камерите на телефоните. Работим заедно и с Google, защото Android е най-добрата операционна система", казва той. Въпреки това отбелязва, че компанията си има план "Б" за всяка ситуация и има възможност да си направи своя софтуерна платформа, ако някога това се наложи заради непредвидени ситуации.

Малко политика и отзиви

Говорейки за непредвидени ситуации, точно такава е политическият скандал и обвиненията на САЩ, че телеком оборудването на Huawei се използва за шпионаж в полза на китайското правителство. Това доведе пoредица от проверки, дискусии и предложения за налагане на забрани оборудването на компанията да се използва за изграждане на мобилните мрежи от пето поколение (5G).

САЩ: Няма да споделяме информация с държави, които ползват Хуавей

Huawei отстоява позицията си, че никога не е и не би позволила това да се случи. Компанията отвърна на обвиненията остро и дори заведе дело срещу САЩ. Много телекоми, особено в Европа, защитиха Huawei и предупредиха, че всякакви забрани за оборудването на която и да е компания ще доведат до сериозно забавяне и оскъпяване на изграждането на 5G мрежите.

За сега политическите спорове не се отразяват особено на приходите на компанията. Тя използва случая да затвърди загрижеността си за сигурността на потребителите и казва, че "киберсигурността и защитата на личните данни са на върха на приоритетите ѝ". А това ще е от значение в битката за трона на ИТ гигантите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 6 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 17 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 43 минути

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 59 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин