Galaxy S10+ е "телефонът за всичко" на Samsung (ревю)
Samsung Galaxy S10+   
Източник: Samsung
4

Д окато сгъваемите смартфони привлякоха по-голямата част от вниманието и ентусиазма на хората и медиите, пазарът вече се интересува от новите флагмани на “традиционните“ умни телефони. През февруари Samsung представи цели три версии на своя Galaxy S10. Най-атрактивната от гледна точка на хардуер и възможности е Galaxy S10+.

Samsung иска да събуди пазара с Galaxy Fold и S10

Макар привидно пазарът на смартфони да е в труден период на спад на продажбите, самите устройства продължават да се развиват и да са от голямо значение за потребителите. За все повече хора именно мобилният телефон става тяхното основно устройство.

Смартфоните с 12GB RAM стават норма тази година

Затова очакванията към смартфоните са все по-големи. Те трябва да могат да се справят с едновременната работа с много и различни приложения, да работят бързо и стабилно. И след като смартфоните започват все повече да се използват и за плащания и онлайн пазаруване, те трябва и да са сигурни. А като модел от висок клас Galaxy S10 Plus трябва да може да се справя всичко това без проблеми и да предлага още.

Външният вид

Като цяло е трудно за смартфоните да предлагат кой знае какви постижения в дизайна при положение, че вече почти цялата им предна част е само дисплей. Все пак, S10+ изглежда стилно, като за това помага алуминиевата рамка около страничния ръб на корпуса. Дисплеят е леко извит по двата странични ръба, като същата извивка е приложена и на гърба. Предната част на корпуса е защитена от  Gorilla Glass 6, а задната от Gorilla Glass 5.

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+ Източник: Samsung

На гърба са хоризонтално са разположени трите обектива на камерите, светкавицата и допълнителни сензори. Те са леко издадени над корпуса.

Отпред дисплеят доминира почти цялата площ. Оставено е единствено малко място в горната и долната част на корпуса. Предната камера е двойна, като е изместена в горния десен ъгъл на дисплея, в който е изрязано място за нея.

Samsung работи по още два сгъваеми смартфона

Телефонът се усеща здрав и приляга добре в ръката. Гладкият алуминий и стъклото от двете страни обаче са доста хлъзгави и човек трябва да внимава да не изпусне устройството. То лесно може да се хлъзне дори и оставено на възглавница или върху чанта, поради което се препоръчва използването на защитен калъф или предно стъкло.

Дисплеят

Една от традиционно силните страни на моделите от серията Galaxy S е дисплеят. S10+също запазва традицията. Той е 6,4-инчов sAMOLED Инфинити-U дисплей с резолюция 3040х1440 и пропорция 19:9. Това го прави по-тесен и висок, за да е по-удобен за работа с една ръка и да предоставя повече пространство при сърфиране и използване на чат и социални мрежи.

Въпреки възможностите на смартфона за QHD+, по подразбиране резолюцията е Full HD+, т.е. 2280х1080. Това е с цел да се пести батерия, защото по-високата резолюция изисква и повече изчислителна мощ и следователно енергия. Все пак, потребителят може във всеки един момент да я смени от настройките. Освен това телефонът може автоматично да превключва на по-висока резолюция, когато е необходимо – например при гледане на 4K видео или при използване на съвместими игри и приложения.

Дисплеят поддържа HDR10+, като изображенията са красиви, детайлни и с много добро качество. Двойната камера може да е малко досадна, особено при по-ярки изображения, защото стои като тъмно петно в горния десен ъгъл. Не е толкова досадно, колкото големите „прорези“ на моделите от миналата година, но все пак е решение, което няма да допадне на всички.

Хардуерът

Може много да се говори за развитието на хардуера при смартфоните. Телефони като S10+ имат мощност, с която могат да засрамят компютри само на няколко години. Но данни като 8-ядрен процесор, 8GB или 12GB RAM, 128GB или цял 1TB вътрешна памет, мощен графичен процесор, високи резултати в специализираните тестове и т.н. не казват кой знае какво на обикновения потребител.

За него е важно устройството да работи добре. S10+ определено работи много добре. Приложенията зареждат впечатляващо бързо. Няма засичания и чудения. При по-големи натоварвания корпусът се нагрява, което е очаквано, но моделът има специални камери за охлаждане, които позволяват по-високо натоварване без твърде сериозно прегряване.

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+ Източник: Samsung

Телефонът не се забавя и при стартиране. Системата за лицево разпознаване е доста бърза и прецизна. В повечето случаи е достатъчно за нея просто телефонът да бъде взет от масата например и докато е вдигнат до нивото на очите, вече автоматично е разпознал собственика си и се е отключил.

Android е на път да изостави класическите пароли

Едно от интересните нови решения е и сензорът за пръстов отпечатък. Той е разположен под самия дисплей, като използва ултразвук, за да разчита отпечатъка. Това се случва по всяко време, като човек просто поставя пръста си в средата на долната част на дисплея. Като за първа версия на този тип сензор, той работи доста добре и прецизно. Понякога обаче не винаги разпознава пръста, ако например е твърде слабо докоснат до дисплея или не е достатъчно точно поставен в зоната на сензора.

Камерите

Много камери, много нещо. Така може накратко да се опише сензорното „въоръжение“ на S10+. Телефонът има общо 5 камери. Три от тях са на гърба. Те са съответно 12МР Dual Pixel камера с променлива бленда, 12МР с двукратно оптично увеличение и 16МР с широкоъгълен обектив. Отпред конфигурацията е 10МР+8МР. По-малката камера помага с по-голямо F-число, докато голямата може да записва 4K видео.

Превключването между камерите става много бързо и лесно в реално време. Няма забавяне, като може да се използват бутоните на дисплея или просто изображението да се увеличи или намали с движението на пръстите. Телефонът автоматично преценява коя камера да използва.

Разбира се, не липсва и изкуствен интелект. Системата може да анализира ситуацията пред обектива и да я разпознава, като автоматично подбира най-подходящите за целта настройки и разпознава предварително зададени 30 сцени.

5G устройствата са готови да превземат света

Има и множество режими на снимане, възможност за изцяло ръчни настройки и др. Телефонът може да снима видео с 4К резолюция и 60 кад./сек., като има и режими за снимане на забавен каданс и др. Може да се правят „движещи се снимки“, има функция за избиране на най-добрия кадър от поредица последователни снимки и др. На разположение е и система за съвети за по-добри снимки.

Предните камери също предлагат много високо качество на снимките и видеото. Могат да се използват и за създаване на анимирани емоджита и др.

Софтуерът

S10+ използва новия софтуер One UI на Samsung, който работи върху Android 9 Pie. Интерфейсът е опростен, като концентрира повечето функции в долната част на екрана, както и навигация с жестове. Има много възможности за персонализация, както и доста допълнителни екстри.

Samsung въвежда нов интерфейс за смартфоните си

Една от тях например е Smart Things, която разпознава различни съвместими устройства в близост до телефона и позволява лесно и бързо осъществяване на връзка с тях и използване на съответните функции. Например Bluetooth връзката в колата, WiFi телевизор и т.н. Така всичко е на едно място и не се налага обикаляне из менюта.

S10+ разполага и с гласовия асистент Bixby, чрез който освен помощник, може да се създават и различни команди за телефона. Например да извърши определено действие, което да се изпълни при дадено условие, като засичане на връзка към домашната WiFi мрежа да активира режим „не ме безпокой“ или друго.

Телефонът използва и Samsung Knox за защита. Има много опции за сигурност като криптиране на всички данни, създаване на допълнителни защитени папки и др.

Батерията и екстрите

S10+ разполага с батерия с капацитет 4,100 mAh, която се справя добре със задълженията си през деня. При нормална употреба батерията без проблеми издържа целия ден, а при по-лека – дори два дни не са трудност.

Гъвкаво стъкло може да промени смартфоните

Телефонът има и доста мощни стерео говорители Dolby Atmos, настроени от AKG. Силата на звука е добра, качеството им също е прилично.

S10+ е водо- и прахо-устойчив със сетрификатIP68. Освен това има стандартен 3,5мм жак за слушалки, два слота за SIM карти (единият може да се използва за microSD карта с капацитет до 512GB).

Сред другите нови екстри на телефона е функцията за безжично презареждане на други устройства, стига разбира се, те също да поддържат стандарта Qi. Това е удобен начин да се заредят например безжични слушалки или втори телефон. S10+ автоматично спира зареждането, когато неговата батерия достигне 30%.

Смартфонът използва и новия порт USB Type-C. Той позволява по-бързо зареждане, като в комплекта има и преходник за по-стария порт, който може да се използва за други кабели и аксесоари.

Цената на Galaxy S10+ е около 1850 лв. до 1950 лв. за версията със 128GB памет, в зависимост от търговеца. Има и версии с 512GB и 1TB памет, които съответно сe предлагат на по-висока цена. Интерес привлича  Performance edition версията, която е оборудвана с 1TB памет, 12GB RAM и притежава керамичен гръб в черен или бял цвят.

Дори и „базовият“ модел със 128GB памет и 8GB RAM обаче е повече от достатъчен за всички ежедневни нужди на масовия потребител и няма да се затрудни дори и с по-тежките и големи игри и приложения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 32 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 34 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 58 минути

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор