Държим ли бъдещето в ръцете си с Huawei Mate X
Huawei Mate X   
Източник: Vesti.bg
3

Е дно от златните правила при писането на текст е да не се използват клишета. Клишетата обаче съществуват, защото са разбираеми и доказани. Затова и фразата "да държиш бъдещето в ръцете си" изглежда доста подходяща за сгъваемия смартфон Mate X на Huawei.

Huawei отговаря на Samsung със своя сгъваем смартфон

През последните две години пазарът на смартфони изпитва трудности да привлича интереса на потребителите. Макар да има голям избор от телефони, те предлагат много сходни характеристики. Липсва(ше) нещо, което да отличи коренно един телефон от друг.

Samsung иска да събуди пазара с Galaxy Fold и S10

Опитите на производителите да експериментират с "прорези" и огънати дисплеи също имаха краткотраен ефект преди тези щрихи да спрат да вълнуват потребителите. Хората все още се интересуват от телефони, но производителите сякаш не знаеха какво да им предложат. Всички чакаха едно - сгъваемите смартфони.

Предисторията

Хората от години харесват сгъваемите устройства. Мобилните телефони тип "мида" бяха едни от най-популярните модели в годините преди iPhone да се появи на пазара.

"Мидите" решаваха доста проблеми. По това време устройствата се смаляваха постоянно, но хората предпочитаха по-големи бутони и дисплеи. Сгъваемите телефони осигуряваха най-доброто от двата свята. А моделите, които имаха и втори дисплеи бяха идеални и за селфита, макар че тогава тази функция се казваше просто "огледало". Не липсваше и обикновеният ентусиазъм от механичното взаимодействие с устройството, който също имаше важна роля в популярността на "мидите".

Смартфоните от висок клас вече са само за избрани

Появата на iPhone обаче промени желанията на хората. По-големият дисплей, липсата на обикновени бутони и повечето мултимедия спечелиха потребителите и "мидите" нямаше как да отговорят на това. И си платиха с изчезването си.

Но вече почти 12 години след появата на iPhone емоцията към сгъваемите телефони все още не е отминала. Сега те отново се оформят като решение на проблем. В случая смартфоните стават все по-големи заради удобствата на по-големите дисплеи, когато устройствата се използват.

iPhone губи инерция, идва ли краят на ерата на Apple

Когато не се използват обаче, тези големи дисплеи се оказват пречка. Колко по-добре би било, ако човек можеше да използва удобен, голям дисплей докато сърфира, върши работа или гледа видео, а когато приключи, да го сгъне и прибере в джоба си.

И докато сгъваеми дисплеи има от доста време, то усъвършенстването им до степен, в която да са реалистични за масова, ежедневна употреба, не е никак лесна задача. Производителите работят от години по нейното решаване и първите резултати най-сетне са готови.

Инвазията на сгъваемите смартфони започна

Първите такива устройства вече се появиха, като се очакват и още. Сред тях е и Mate X на Huawei, който беше представен официално преди по-малко от месец. Една от първите бройки беше на гости в софийския офис на Huawei, за да покаже концепцията на компанията.

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

Huawei работи от около три години по създаването на сгъваем модел, като през това време са тествани различни идеи и конфигурации на сгъване, обясняват от компанията. В крайна сметка е избрана настоящата версия с един голям дисплей, който се сгъва навън и обикаля почти целия външен корпус на телефона.

Оставена е една малка ивица в страничния край на корпуса, в която са поместени камерите на устройството и голяма част от хардуера и сензорите. Ивицата служи и за удобна ръкохватка, когато телефонът е разгънат. Освен това така се избягва и нуждата от прорез в дисплея за камери и сензори.

Под дисплея има две половини, в които са поместени две батерии с общ капацитет 4500mAh. Между тях е и пантата, която има най-важната задача - да е достатъчно здрава, за да може да държи разгънатия дисплей здраво и устройството да се усеща като таблет. Същевременно пантата трябва да е достатъчно гъвкава и устойчива на хиляди маневри през живота на устройството.

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

Тя е разработена от инженерите на Huawei, след като не са намерили подходящи налични решения. В сгънато състояние се самозаключва, за да не може телефонът да се разгъне случайно докато е в джоб или чанта. Пантата се освобождава с копче, като се доразгъва от потребителя. При движението си тя дава известно съпротивление и има механично усещане и звук, които помагат на потребителя да се увери, че всичко е в правилната позиция.

Основните предизвикателства

И макар това да е едва първото поколение на този тип устройства, потребителите ще очакват от тях възможно най-доброто с минимални недостатъци. Затова очакванията към тези устройства са големи. Huawei изглежда наясно с това.

Mate X умело се възползва от наличния си хардуер. Телефонът автоматично променя ориентацията и пропорциите на интерфейса според позицията на дисплея. В сгънато състояние например, могат да се използват и двете страни на телефона, като той автоматично активира тази страна на дисплея, която гледа към потребителя.

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

Когато човекът завърти телефона, дисплеят автоматично се завърта от другата страна или се прехвърля между сгънато и разгънато положение, като в реално време нагажда отворените в дадения момент приложения и не прекъсва видеоклипа, ако се гледа такъв.

Телефонът предлага и режим, в който двете страни на дисплея да работят едновременно, когато е сгънат. Това може да се използва при снимане на хора например и така те да виждат как ще изглеждат на кадъра.

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

В режим "таблет" дисплеят ще може да се разделя на две виртуални половини и така да се използват две приложения едновременно или пък едно приложение да има повече функции, допълнителни менюта и т.н., вместо просто да се разгъва на цялата площ. Това вече ще зависи от самите създатели на приложения дали и как искат да се възползват от динамиката на сгъваемите дисплеи, казват от Huawei.

Софтуерно и хардуерно може всичко да е наред, но основното притеснение остава механиката. Доколко подобно устройство ще е достатъчно здраво? Ще издържи ли пантата на натоварванията? С времето няма ли самият дисплей да се увреди на сгъвката?

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

От Huawei смятат, че макар това да е едва първото поколение на тези устройства и те да имат още много да се развиват, ще се справят с очакванията. Дори и да има проблеми, те няма да са нерешими или твърде сериозни.

Така главното недоволство ще бъде насочено към високата цена от 2300 евро. Huawei смята, че с развитието на технологията, цената ѝ бързо ще започне да спада. В скорошно интервю с De Welt, изпълнителният директор на Huawei Ричард Ю прогнозира, че до две години подобни модели ще струват около 1000 евро и дори по-малко.

Потенциалът

Очакванията към сгъваемите смартфони са големи, не само от страна на потребителите. Самите компании вече също активно обмислят бъдещето на тези устройства. Ричард Ю например очаква сгъваемите устройства постепенно да станат новия масов стандарт и да са навсякъде.

Huawei Mate X
Huawei Mate X Източник: Vesti.bg

Пред Vesti.bg представител на компанията коментира, че може да има сгъваеми смартфони с най-различни конфигурации. Включително и още по-големи дисплеи, които да се сгъват от двете страни до по-малко устройство. Потребителите ще се радват на голямо разнообразие според предпочитанията си.

А с течение на времето сгъваемите смартфони все повече ще стават заместители и на преносимите компютри. Същият представител на Huawei споделя, че се обмисля и създаването на гама от аксесоари за тези устройства. Например сгъваеми клавиатури, които да се добавят към тях, както сега е възможно при някои таблети.

Неговият шеф Ричард Ю гледа дори още по-напред. В същото интервю с De Welt, той прогнозира, че в рамките на 5 години ще може хората да използват 100- и дори 200-инчови преносими дисплеи. Това ще е възможно благодарение на нова технология за виртуален дисплей, която Huawei разработва. Тя ще използва добавена реалност и очила, за да създава гигантски екрани пред очите на хората.

Така че, да, сгъваемите смартфони може наистина да се окажат бъдещето на индустрията. Те може да са точно това, от което тя се нуждае, за да се пробуди и да отворят вратата за нова вълна от иновативни възможности.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 минути

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 36 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 43 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 55 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност