2

Google планира да пусне цензурирана версия на своята интернет търсачка, която да работи в Китай. Това съобщава онлайн изданието The Intercept като се позовава на свои източници в компанията и вътрешни документи.

Нито един от служителите на Google не е бил измамен повече от година

Рекордната глоба на ЕС не "одраска" приходите на Google

Проектът се казва Dragonfly и се разработва от пролетта на миналата година. Той е подкрепян от изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, като работата по Dragonfly се е ускорила от края на миналата година след среща на Пичай с водещ представител на китайското правителство.

Facebook, Google и други ИТ гиганти ще обменят данни на потребителите

"Смартфон" без дисплей и други тайни проекти на Google

Китайската версия на Google ще спазва всички изисквания и ограничения в страната. Това означава, че ще блокира сайтове и ключови думи, които са в черния списък. Сред тях попадат включително търсения за човешки права, демокрация, религия и мирни протести, твърди изданието.

Инженерите на Google са направили и ново приложение за Android за търсачката. Неговата работна версия вече е била показана на китайското правителство и се очаква финалната версия да бъде представена за одобрение до 9 месеца.

В момента услугите на Google не могат да се използват от повечето интернет потребители в Китай. Самата компания не предлага търсачката си в страната повече от 10 години. Дълго време компанията критикуваше управлението на страната.

С увеличаването на бизнеса в Китай обаче, Google постепенно променя позицията си. Ако търсачката се реализира, то тя ще проверява забранителния списък и ще премахва от списъка с резултати сайтовете, които попадат в него или ключовите думи, които не са приети. Потребителят ще получава "одобрените" резултати и съобщение, че някои линкове може да са премахнати заради изисквания на регулаторите. За някои ключови думи няма да се показват никакви резултати.

Говорещият Google уплаши хората с реализма си

Google иска да замени SMS-ите с нова услуга

Цензурираната версия на Google ще включва всички услуги на платформата, включително търсенето на изображения, проверката на правописа, предложенията за най-популярни търсения и др. Източникът на The Intecept, твърди, че повечето служители на Google не знаят за проекта и той е маркиран като конфеденциален. Въпреки това анонимният служител твърди, че изпитва морални и етични притеснения от проекта и затова го разгласява.

Първоначалните планове на Google са да пусне търсачката само през мобилното приложение. Не е ясно дали се планира и версия за компютри. Компанията не е отговорила на молбите на изданието да коментира темата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.