4

С ледващата година ще е особено динамична при мобилните телефони заради навлизането на 5G мрежите и на първите сгъваеми смартфони. Samsung наскоро представи работещ прототип на своя сгъваем смартфон, като се очаква през 2019 г. да пусне на пазара и първата готова версия. Това ще се отрази и на обикновените модели на компанията, защото те ще получат нов интерфейс, съобщава онлайн изданието CNET.

Samsung показа сгъваемия си смартфон

Гъвкаво стъкло може да промени смартфоните

Samsung е направила демонстрация на новия интерфейс, който ще се казва One UI. Интерфейсът ще дебютира със сгъваемия модел, но постепенно ще си проправи път и към другите нови модели.

5G устройствата са готови да превземат света

Apple свива производството на iPhone заради слаб интерес

One UI е базиран на Android 9 Pie, като използва доста общи елементи в дизайна. Заоблените ръбове са ключов елемент в дизайна, като присъстват навсякъде, както и по-големите виртуални плочки и икони.

Сериозно е променен екранът за превключване между активните приложения. Вместо подредени като карти и с превъртането им по вертикала, приложенията са наредени едно до друго по хоризонтала. Освен това има и допълнителни икони за бърз достъп до избрани от потребителя приложения.

Промени има и в менютата. Те са с повече пространство и опциите не са сбити една до друга. Запазва се класическото падащо меню от горния край на дисплея. Остава и Edge интерфейсът - менюто, което се показва при плъзгане на пръст от десния ръб на екрана, но визията му е променена да следва новата тенденция с обли краища.

Студенти предпочитат смартфоните си пред храна

6 признака, че сте роби на телефона си (СНИМКИ)

One UI ще поддържа и управление с жестове. Например натискане и задържане на пръст в долната част на екрана, където по традиция беше хардуерният Home бутон. Това действие ще има същата функция. Ще може да се използват и различни жестове с пръст по дисплея, които ще активират избрани функции, приложения и др.

Ще има и повече динамика в самите бутони. Някои от тях ще се скриват и показват в зависимост от действията на потребителя. Идеята е интерфейсът да изглежда по-изчистено и подредено и бутоните да се показват само, когато може да са необходими.

За сега Samsung не показва как One UI ще работи със сгъваемия дисплей на бъдещия нов модел. Компанията иска да запази това за по-натам, когато представи финалната версия на телефона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@