0

З а плановете на Facebook да създаде своя криптовалута се говори от доста време. Сега те са на път да се реализират още през първата половина на тази година, съобщават в. The New York Times и Bloomberg в свои отделни публикации.

Нова измама с Bitcoin използва заплахи за бомби

Какво постигна Bitcoin за 10 години от създаването си

От тях става ясно, че Facebook разработва своя система за дигитални разплащания, която иска да предлага като част от чат приложението WhatsApp. То ще позволи на потребителите да си изпращат и получават пари без да плащат такси.

Възможно ли е светът да премине към дигитални пари

Bitcoin се отразява зле на околната среда и планетата

Криптовалутата на Facebook ще е "стабилна", т.е. най-вероятно ще е обвързана със стойността на традиционна валута или друг актив. Това означава, че нейната цена няма да варира така рязко, както тази на Bitcoin например, чиято стойност идва от собствената ѝ блок-верига. Според New York Times криптовалутата на Facebook дори ще е обвързана с няколко валути, а не само с една, за да е още по-сигурна.

Компанията вече е говорила и с борси за обмен на криптовалути, за да провери техния интерес и дали биха предлагали и нейната дигитална валута в платформите си. Очаквано, Facebook за сега отказва коментар по темата. Говорител на компанията казва, че "като много други компании, Facebook разглежда различни начини да използва мощта на блокчейн технологията. Имаме нов малък екип, който разглежда различни приложения. Няма какво друго да споделим".

Въпреки това, очакванията са, че този малък екип, който е от поне 50 души (малък за мащабите на ИТ гигант), е доста напред с работата. Затова не е изключено криптовалутата на Facebook да се появи още през първата половина на тази година, макар и срокът да не е напълно гарантиран.

Какво е блокчейн и защо може да е новата ера на технологиите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@