Какво е блокчейн и защо може да е новата ера на технологиите
Ричард Шиби   
Източник: Личен архив
13

П рез последните 2-3 години криптовалутите привлякоха доста голямо внимание и станаха популярни сред хората. Въпреки това все още има доста неизвестни и обърквания около виртуалните валути и свързаните с тях технологии. Може би най-важната от тях е блокчейн, за която много компании, анализатори и инвеститори по целия свят смятат, че има огромен потенциал.

Сривът на криптовалутите надмина дот-ком балона

Биткойн маниаци пазят паролите си чрез ДНК

Сред привържениците на блокчейн технологията е и Ричард Шиби, който разказва пред Vesti.bg за нея. Той е родом от Израел, но още след като завършва гимназия заминава да учи компютърни науки със специалност изкуствен интелект и квантови компютри във Великобритания. След това започва работа за голяма израелска компания, която развива платежни системи за големи корпорации, телекоми и др.  Работата му го отвежда в множество страни по света, включително и България.

Именно тук се запознава и с бъдещата си съпруга, с която създават семейство. Това го кара да преосмисли кариерата си и да не пътува толкова много. „Бях спестил достатъчно пари и се замислих защо да не си взема почивка и пробвам с нещо друго”, казва той.

Хакери атакуват смартфони за "копаене" на криптовалута

Хакери копаят криптовалути чрез заразени архиви

Един ден получава имейл от платформата Medium, която му предлага да прочете статия за блокчейн. Оказва се, че темата му е особено интересна. „Започнах да чета все повече и повече, записах се и на няколко курса за блокчейн. След това започнах за себе си да пиша кратки бележки, които качвах в LinkedIn. Те се харесаха на хората, които започнаха да ги споделят и коментират. LinkedIn е единствената социална мрежа, в която участвам, като там вече имам над 30 000 последователи, а с тях дойдоха и много интересни предложения и възможности”, споделя Шиби.

Днес той е консултант на над 80 компании и проекта, свързани с блокчейн. Освен това е и директор на блокчейн иновациите в швейцарската компания Aryxe, която има офис в София. „Започнах да помагам на повечето компании безплатно. В последствие, когато останаха доволни, започнаха да ми предлагат различни форми на заплащане, за да ги консултирам. Най-често ми предлагат техни ICO токени. Ако един ден те струват нещо – чудесно, ако не – поне съм им помогнал и съм научил нови неща”, споделя Шиби.

Какво всъщност е блокчейн

С толкова много натрупан опит, Шиби може да разказва дълго за блокчейн технологията, което и прави с голям ентусиазъм.

„Блокчейн като концепция съществува от 90-те години, според някои хора и от 70-те години, според други. Това не е от чак толкова голямо значение. Важното в случая е, че тя съществува много преди Bitcoin и другите криптовалути. Всички я знаеха, но тя не се използваше комерсиално”.

Източник: Getty Images/Guliver

Това е т.нар. DLT (distributed ledger technology). Може да се опише лесно като една голяма компания, която има много сървъри на различни места. Всеки сървър е програмиран така, че да е във връзка с останалите и да си споделят информацията. Така, ако един сървър се развали, системата прехвърля информацията към друг сървър. Потребителят дори не разбира, че сесията му е прехвърлена към друг сървър и продължава да си работи без проблем. „Ако попълваш дълъг онлайн формуляр например и си на 10-та стъпка от 15, не ти се налага да започваш всичко отначало, което е чудесно”, шегува се той.

В търсене на забравените криптовалути чрез хипноза

„Когато изучавах блокчейн ми направи впечатление колко много компании използват изключително стари методи в работата си. Всичко при тях е старо и почти не създават нищо ново. Разчитат на старите езици на програмиране, някои, които са на десетилетия и се борят единствено да кърпят дупките”, казва Шиби. Блокчейн технологията, която може да промени това, според него.

Каква е разликата с Bitcoin и криптовалутите като цяло

Bitcoin е само една имплементация на блокчейн, но блокчейн не е Bitcoin. Bitcoin може би е първото приложение на блокчейн технологията, в този ѝ вид, казва Шиби. Bitcoin използва блокчейн технологията за архива на данните на трансакциите и цели да направи преводите по-сигурни, като е вдъхновен от финансовата криза през 2008 г., за да е по-бърз, сигурен и евтин. Всеки блок съдържа определен брой извършени преводи с Bitcoin, както и идентификаторите на предишните блокове. Именно затова блокчейн се смята за гарантиращ сигурността. Не може да се извърши никаква манипулация на данните без това да се отрази на цялата верига и да се проследи.

Конференция за криптовалути посрещна с чужди скъпи коли

„Първата версия на Bitcoin беше много проста и дори слаба спрямо това, което е днес след като преживя много динамично развитие. Все едно да сравняваме първия iPhone със сегашния модел”, казва Шиби. „Bitcoin е само една много проста имплементация на блокчейн. Има много други по-сложни проекти като Ethereum, която може да се използва за много повече неща”, допълва той. Neo и EOS са други имплементации, които да решат недостатъци на Ethereum и др. Затова често има все нови и нови криптовалути и версии и проекти, казва той.

За какво може да се използва блокчейн

Вече има много успешни примери за блокчейн приложения, споделя Шиби. Повечето от тях не са с публичен блокчейн както е Bitcoin например. Успехите са в т.нар. „частен блокчейн” или имплементации на технологията в рамките на една компания. Такива успехи има в логистичния сектор, земеделието и др. „Блокчейнът е децентрализация и финансовите институции трудно го приемат. Но в други индустрии има голям интерес. Логистичните компании например повишават ефикасността си с над 30% и намаляват времето за обработка на поръчките с 80%, благодарение на блокчейн автоматизация чрез умни договори.

19-годишен Bitcoin милионер: Сам си си виновен, ако за 10 години не си богат

Умните договори са програмируеми договори, които могат да се напишат от всеки адвокат, юрист както и в момента, но към тях се добавят програмирани стъпки на изпълнение, така че машина да може да ги анализира и изпълнява. Тези договори използват блокчейн, за да удостоверяват, че дадените условия са изпълнени и автоматично активират следващата стъпка.

Така се намалява времето за чакане за обработка от човек, всичко става напълно прозрачно и сигурно, защото блокчейн технологията до момента не е била хаквана. „Много се говори за хакнатите криптоборси и хората, които загубиха много пари. Важно е да се каже, че във всички такива случаи бяха хакнати софтуерните системи на самите борси, но не блокчейнът на криптовалутата. Блокчейнът като технология досега никога не е бил хакван”, казва още Шиби.

Умните договори гарантират и прозрачността. „Няма да се налага да чакаш потвърждение от дадена компания, че ти е получила парите, а тя да казва, че не е или че не е получила имейла ти. Щом в системата пише, че парите са получени, значи е така и няма нужда да разчиташ на доверието на другия. Тази прозрачност важи и в двете посоки и не поставя нито един участник над другия”, допълва Шиби.

Сорос обмисля да започне търговия с криптовалути

Друго приложение на блокчейна са ICO – Initial Coin Offering. Компаниите издават дигитални токени, които са базирани на блокчейн, подобно на криптовалута или друг актив. От 2017 г. досега има направени на 4000 ICO, казва Шиби. Обикновено се използват вече готови платформи като Ethereum, Neo и EOS всяка със своите предимства и недостатъци.

При Ethereum например, след като една трансакция е направена, тя не може да бъде върната. Така, дори и да сбъркаш при превода, можеш да разчиташ единствено на честността на получателя. При EOS има такава възможност, но тя е достъпна само за създателите на платформата, което поражда критики за безпристрасността. Затова всяка платформа е подходяща за различни цели със своите плюсове и минуси, казва Шиби. „Има хиляди възможности за какво да се използва блокчейн”, казва той.

Критиките към блокчейн и биткойн

„Много хора казват, че блокчейн е „балон” и го сравняват с дот-ком „балона” от 90-те. Според мен това не е лошо. Не разбирам защо повечето хора смятат, че „балонът” задължително е измама. „Балон” и „измама” са две много различни неща. „Балонът” е временен свръхентусиазъм на пазара за някаква нова иновативна технология, бизнес възможност и др. В „балоните” винаги има нещо реално. Да, то може да е надценено, има хипербола, но в основата си има нещо реално и стойност, която остава. Ако не беше дот-ком „балонът”, може би днес нямаше да има Google, Microsoft и други големи ИТ гиганти, без които в наши дни бихме живели доста по-трудно”, казва Шиби.

Блокчейн балонът следва същия принцип според мен. Добрите неща ще оцелеят и един ден от това може да излязат новите Google, Microsoft и др., казва още той.

„Според мен блокчейн може да е началото на новата ера на технологиите. Както сега делим индустрията на „преди интернет” и „след интернет”, смятам, че един ден ще казваме и „преди блокчен” и „след блокчейн”, споделя той.

Трудностите и предизвикателствата

За да може блокчейн технологията да бъде използвана масово, трябва първо да имаме регулации, които я подкрепят. Повечето корпорации не смеят да си помислят да използват каквато и да е нова технология, за която няма ясни регулаторни правила. Не искаш да инвестираш милиони или милиарди и накрая да се окаже, че тази технология не е разрешена и да загубиш всичко. Затова първата стъпка е регулацията, коментира Шиби.

„Регулациите се разработват и в момента, но както знаем, това са неща, които се случват бавно. А това е и много сложна тема. Не може да се направят два закона и да е готово. Постоянно излизат нови възможности и технологии. Интернет например съществува вече много години и дори и до днес все още няма ясни регулации и постоянно се разработват нови неща. За блокчейн сега всичко това трябва да се направи от началото и да се съобразят с новите развития в сектора”, казва още Шиби.

Уорън Бъфет: Bitcoin е отрова за плъхове на квадрат

Съдят "създател" на Bitcoin за 10 млрд. долара

„Голям проблем е и че самите регулатори често си променят мнението и не могат да решат какво искат. Конкретно в Европа знам, че Естония и Швейцария са най-отворени към блокчейн технологиите. ЕС като цяло все още подготвя своята позиция и в момента очаква позициите и мненията на страните-членки”, допълва той. Въпреки това той смята, че потенциалът на блокчейн технологията е много голям и тя ще продължи да се развива бързо дори и на фона на бавните регулации.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов: Не&nbsp;мога да повярвам, че ПП-ДБ са казали такова нещо</p>

Борисов за разговори с ПП-ДБ: Отново сглобка – много зависи кой как ще се представи

България Преди 1 минута

Преди 3 години ГЕРБ вкара България в европейския банков съюз, каза той

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 8 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 54 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 3 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети