2

Н ова вълна онлайн измами с криптовалутата Bitcoin набира популярност, съобщава онлайн изданието TheVerge. Измамниците изпращат електронни писма до компании, училища, институции и организации като искат от тях да им платят в Bitcoin, за да не взривят бомба в сградите им.

САЩ откриха как да проследяват Bitcoin преводи

Какво постигна Bitcoin за 10 години от създаването си

За сега кампанията е насочена към англоговорящи държави. Полицията в Канада, САЩ и Нова Зеландия вече е получила сигнали за подобни заплахи и е започнала разследвания.

Възможно ли е светът да премине към дигитални пари

Bitcoin се отразява зле на околната среда и планетата

Полицията призовава получателите към повишено внимание, но и да не плащат исканите пари. Някои от полицейските управления дори са по-крайни, като казват към компаниите "да не си губят времето".

В повечето случаи писмата са с една и съща конструкция. Те твърдят, че по-рано през същия ден мъж е внесъл експлозив в сградата и дават срок до края на деня да им бъдат платени 20 000 долара под формата на Bitcoin. В имейла се казва още, че мъжът ще взриви бомбата, ако забележи полиция или "необичайно поведение".

В текста пише още: "нищо лично, това е просто бизнес" и има послание към полицията, ако тя види писмото, което гласи, че "ние не сме терористи и не поемаме отговорност за експлозии на други места". Множество полицейски управления в САЩ съобщават за "серия сигнали". Досега нито един от тях не е бил потвърден.

Въпреки това полицията призовава получателите на такива писма да сигнализират своевременно. ФБР също коментира, че знае за сигналите и съдейства на службите.

Швеция преминава към дигитални пари твърде бързо

Какво е блокчейн и защо може да е новата ера на технологиите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@