Дебитна или кредитна карта – коя да изберем?
Източник: iStock/Getty Images
5

С развитието на онлайн търговията и дигитализирането на редица услуги, картовите разплащания стават все по-популярни. Бързината и удобството са ключови фактори, които карат все повече хора да предпочетат именно картовия метод на разплащане. А с появата на възможността за безконтактно плащане в различни търговски обекти, картите станаха още по-привлекателна алтернатива на парите в брой.

Скорошно проучване на А1 България относно нагласите на обществото във връзка с ползването и разплащането с карта показва, че към днешна дата над 50% от българите предпочитат картовите разплащания пред кешовите. 55% използват дебитна карта, 33% използват и дебитна, и кредитна карта, и над 60% са ползвателите на безконтактни пластики.

По-голямата част от анкетираните ползват картата си повече от веднъж седмично, като немалък е процентът на тези, които се разплащат с нея ежедневно. Резултатите от проведената анкета сочат още, че 67% от хората пазаруват в магазини за хранителни стоки с карта, а пазаруващите онлайн са 54%. 51% от анкетираните, пък, плащат с карта в търговски обекти за техника. Голяма част от картовите плащания са свързани с туристически услуги, като запазване на самолетни билети, нощувки в хотел и други подобни. Нарастват и плащанията с карта в заведенията за хранене.

Веднъж достигнали до заключението, че се нуждаят от карта, потребителите обичайно започват да се лутат из множеството оферти, които предлагат различните финансови институции, като най-често дилемата се свежда до това каква карта да изберат – дебитна или кредитна. Основната разлика между двете карти е, че при дебитната карта разполагаме със собствени средства, докато кредитната карта представлява вид заем, отпуснат от банка или кредитна компания.

Дебитната карта се използва най-често, за да имаме достъп до средствата си по всяка време и навсякъде, като размерът на тези средства се ограничава до наличностите ни по сметката. Важно условие за получаването на дебитна карта е да имаме сключен договор с банка и съответно разкрита разплащателна сметка, докато кредитна карта можем да получим и от небанкова финансова институция. Обикновено издаването на дебитна карта става бързо и лесно, докато кредитната има повече нива на одобрение, но в днешно време редица компании предлагат улеснен достъп до кредитни продукти с доста изгодни условия.

Сред тези продукти е и А1 кредитна карта. Картата е достъпна за клиенти на мобилни и фиксирани услуги от А1 и представлява международна, безконтактна, кредитна карта MasterCard, която се радва на изключително опростена процедура по кандидатстване. В момента клиентите, които са кандидатствали и сключили договор за A1 Кредитна карта в периода от 20 май до 30 юни 2019 г., и чиято карта е активирана до 15 юли 2019 г., ще могат да се възползват от 0% лихва върху усвоените суми за период от 45 дни.

И дебитните, и кредитните карти имат своите особености по отношение на условията и таксите по тях. Обикновено дебитните карти изискват заплащането на месечна такса в сравнително малък размер. В зависимост от условията по договора ползвателят на картата дължи също така определени такси за теглене от банкомат, плащания чрез POS терминал или онлайн, като тези такси са различни за страната и чужбина. От друга страна освен по-високи такси за обслужване и ползване, кредитните карти изискват и заплащането на лихва, която отново се различава спрямо кредитния лимит, сроковете за погасяване и др. Така например А1 кредитна карта е с кредитен лимит до 3 000 лева, фиксиран месечен лихвен процент от 1,48% и годишен процент на разходите (ГПР) в размер на 18.95%. Телекомът предлага А1 кредитна карта напълно безплатно – без такса за издаване, без месечни и годишни такси за обслужване. В допълнение към това клиентите не дължат никакви такси при плащане на POS терминал.

Според проучването на А1 36% от анкетираните изтъкват като предимство на кредитните карти липсата на притеснение за средства в банковата сметка, а 26% - гратисния период без начисления на лихви.

Друга ключова разлика между дебитните и кредитните карти е възможността за разплащане с тях. Това важи в особено голяма степен при пътуване в чужбина, тъй като на някои места се приемат само кредитни карти. Много често кредитната карта е предпочитан метод за плащане от страна на хотели и авиокомпании, тъй като чрез нея клиентът би могъл да авансира дадено плащане при нужда, а същевременно фактът, че е ползвател на кредитна карта, сигнализира на търговеца, че доходите му са сигурни и проверени. В допълнение към това ползването на кредитна карта нерядко носи допълнителни облаги на своя притежател под формата на отстъпки и различни бонуси.

При избора на конкретен вид карта, освен, че е добре клиентът да е информиран относно всички условия и характеристики на различните продукти, важно е също така той да помисли по какъв начин изборът на конкретен продукт ще му се отрази в дългосрочен план. Така например ако планирате да кандидатствате за потребителски или ипотечен кредит, може би кредитната карта е по-удачният вариант за вас, защото чрез нея ще имате възможност да натрупате кредитна история, а тя е изключителна важна за формирането на кредитния рейтинг и потенциалните условия, които бихте могли да получите при кандидатстване за кредит.

33% от анкетираните в проучването на А1 посочват, че картата им дава сигурност и още толкова, че им е по-бързо и удобно да плащат с карта. Експертите прогнозират, че все повече ще расте броят на ползващите както дебитни, така и кредитни карти, защото това дава на хората повече свобода, гъвкавост и различни възможности за управление на средствата. При всички положения най-важното е човек да направи информиран избор, за да може да се възползва по най-добрия и ефективен начин от конкретния финансов продукт.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦРУ с предупреждение: Ситуацията ще стане много по-страшна</p>

ЦРУ: Ситуацията ще стане много по-страшна без допълнителна помощ за Украйна

Свят Преди 19 минути

Така страната може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, посочи Уилям Бърнс

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 23 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 52 минути

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 54 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента