Тестваме Mercedes Actros: S-класата на камионите
Във Вюрт (Германия) се намира най-големият завод за тежкотоварни камиони в света. От него излизат около 110 000 камиона годишно, като в най-натоварените дни дневният капацитет достига 400 броя.   
Източник: Mercedes-Benz България
4

М ногото катастрофи (с фатален изход в голяма част от тях) и изцепки по магистралите са създали лош имидж на така популярното у нас прозвище тираджия. През годините то е натрупало много отрицателна енергия (къде оправдано, къде не), но това не може да ме спре да твърдя, че професията на професионалния шофьор е една от най-тежките и неблагодарните. И това го казвам не в тяхна защита, а защото съм дълбока убеден в това. Във Вюрт (Германия) знаят много добре това, затова инженерният потенциал на Mercedes-Benz е бил насочен към възможно най-голямо облекчаване на шофьорите, както и към възможно най-голямо облекчаване на операторите на големи автопаркове. Затова няма нищо случайно във факта, че Actros е 5 пъти „Камион на годината”, включително „Камион на 2020 година”.

С Active Drive Assist Mercedes-Benz е първият производител на товарни автомобили, който постига ниво 2 на автономно шофиране. Системата работи напълно автономно в рамките на 1 минута, след което стартира поредица от светлинни и звукови сигнали към водача.
С Active Drive Assist Mercedes-Benz е първият производител на товарни автомобили, който постига ниво 2 на автономно шофиране. Системата работи напълно автономно в рамките на 1 минута, след което стартира поредица от светлинни и звукови сигнали към водача. Източник: Vesti.bg

Внушителните размери и историята зад Actros не ми дадоха сърце, за да откажа поканата да тествам този гигант. А и ще седна зад волана на камион една за втори път в 21-годишната ми кариера на автомобилен журналист. Този факт предполага, че нямам нужното свидетелство за правоуправление на камион, затова и тестът се състои на затворен маршрут, с инструктор до мен.

Не случайно уводът ми бе насочен към професионалните шофьори, защото те прекарват целия ден (седмици наред) зад волана и кабината на Actros (в този случай тя е 2,5 метра, международен транспорт). Това ще рече, че камионът е тяхното работно място и дом едновременно. А той е наистина впечатляващ.

Обяздваме 2385 „коня” от М-гамата на BMW (тест драйв)

Караме Kuga: най-електрифицираният модел на Ford

Качването в кабината си е цяло фитнес упражнение, с което осъзнаваш реалните размери на тази огромна машина. Но със сядането зад волана на Actros веднага усещам нещо, което не очаквах: шофьорското място е по-близо до това в A-Class, а не до това в камион, или поне не в представата ми за камион, която имах до момента. Нея винаги съм я свързвал с огромен панел, на който има безброй бутони и превключватели, а под нея дългата „патерица” на скоростния лост.

Източник: Mercedes-Benz

Не, пред мен е т. нар. Multimedia Cockpit: конвенционалното табло е заменено от 10- или 12-инчово дигитално приборно табло, на които се визуализира информацията за пътуването и техническото състояние на машината. Отстрани на него има още един 10-инчов дисплей, от който се управлява радиото, вътрешно и външно осветление, навигация, цялата функционалност на телематичната система Fleet Board, настройките по автомобила, климатичната инсталация и отоплението, приложенията Apple car play и Android Auto. Под тях има малко лостче на паркинг спирачката, а „патерицата” отдавна е в историята, заменена от лост на волана. Чрез въртящ се регулатор се избират режимите на трансмисията (12-степенна), а при натискането му надолу се задейства моторната спирачка (на три етапа). И общо взето това е. Тук ще маркирам също, че компютърната архитектура на MBUX системата (създадена от българския клон на „Вистеон”) е по-сложна от тази в лек автомобил, защото следи много повече параметри.

Източник: Mercedes-Benz

Другият основен акцент в кабината (освен двете легла зад мен и всевъзможното оборудване, което може да се поръча: печки, хладилници, шкафове и т.н.) са двата вертикални дисплея на колонките на вратите, на които следите картината от камерите, заменящи традиционните огледала. Да, от дясната страна все още странични огледала, но те са предназначени за следене на мъртвата точка точно пред и отстрани на кабината, но традиционните странични огледала за обзор назад са заменени от MirrorCam (стандартно, огледалата са опция).

Това е световна иновация в автомобилната индустрия, която за пръв път се повява в новото поколение Actros – система от камери и дисплеи вместо огледала за обрано виждане. Това води до намаляване на челното съпротивление на автомобила, като подобрената аеродинамика намалява разхода на гориво с около 2% при движение с висока скорост. Камерата също така осигурява наблюдение на по-голям периметър в сравнение с класическото огледало, което позволява непрекъснато следене на задния край на ремаркето, дори и в най-острите завои. Така се повишава безопасността по време на шофиране, маневриране и престой на паркинг. Дисплеят, заместващ огледалото, дава възможност за добавяне на дигитален маркер, чрез който водачът вижда къде е краят на ремаркето при маневриране и в случай на изпреварване. С негова помощ дори дилетант като мен успя да постави задния край на ремаркето точно до конусите при упражнение за паркиране назад, имитиращо паркиране на рампа.

Predictive Powertrain Control, използвайки круиз контрола, следи топографията на терена (2 км напред) и дава възможност на камиона сам да решава оптималната скорост на движение, като оптимизира стила на шофиране в зависимост от сложността на конкретната пътна отсечка.
Predictive Powertrain Control, използвайки круиз контрола, следи топографията на терена (2 км напред) и дава възможност на камиона сам да решава оптималната скорост на движение, като оптимизира стила на шофиране в зависимост от сложността на конкретната пътна отсечка. Източник: Mercedes-Benz

Според цифрите от германската Асоциация за електронна търговия и дистанционни продажби (BEVH), потребителите са похарчили общо 20,2 милиарда евро за онлайн пазаруване между април и юни 2020 г. само в Германия. Това е с почти три милиарда евро повече от същия период на предходната година.

Бумът на поръчките обаче има и своите минуси: доставчиците на транспортни услуги изминават около 60 милиарда километра за доставки в Европа и САЩ всяка година и близо 17 милиарда километра в превоз на върнати стоки. Последните се равняват на 73 пътувания между Земята и Марс.

Сакралната „седмица” в Mercedes GLB (тест драйв)

1000 км със 118 лв. за газ и бензин с Renault Captur (тест драйв)

Данните сочат също така, че средно всеки четвърти тежкотоварен автомобил се използва за връщане на стоки, при което се отделят около 1,5 милиарда килограма въглероден диоксид. Вкарвам тези цифри, за да премина към темата за задвижването (а те вероятно ще натежат и в Брюксел, за да отпадне една от точките в пакета „Макрон”, предвиждащ камионът да се връща в страната на регистрация на определен период от време). Тук инженерите са направили всичко възможно, за да намалят разхода и вредните емисии. Но мен ме впечатляват параметрите: 450 к.с. и 2200 Нм (модификациите на моторите са доста), които са в златната среда за модела. Резервоарът с 900 литра нафта сигурно ще накара някои недобросъвестни шофьори да потрият ръце, но системата Fleet Board отчита 1000 параметъра, което ще рече, че контролът върху камиона е много стриктен.

Fleet Board е нелематичната система за наблюдение и управление на автопарка е серийно вградена в Actros 5. Тя подпомага собствениците на транспортни компании в това да оптимизират разходите. Системата следи над 1000 параметъра на превозното средство.
Fleet Board е нелематичната система за наблюдение и управление на автопарка е серийно вградена в Actros 5. Тя подпомага собствениците на транспортни компании в това да оптимизират разходите. Системата следи над 1000 параметъра на превозното средство. Източник: Vesti.bg

А контролът от страна на водача е много лесен. Вярно е, аз съм дилетант, карах на затворен маршрут, но наистина управлението е като на лек автомобил. Удоволствието, когато двигателят стартира и разтриса леко кабината, е много приятно. За потегляне е нужно само да се завърти регулатора на трансмисията в положение D, след това плавно подаване на газ и оттам насетне свикване с габаритите. Аз за подобно нещо нямах време, признавам, но кормилното управление и маневреността са наистина впечатляващи. Трябва да маркирам, че Active Break Assist позволява на Actros да изпълни аварийно спиране на място от 50 км/ч при засичане на движещ се пешеходец. Пожелавам на никой шофьор да не му влезе в употреба тази система, но истината е, че тя спасява животи. А за спокойния живот на шофьорите се грижи Actros.

Тестваме застрашен вид: Audi SQ8 е с най-мощния дизел в Европа

Хибридната Skoda Superb iV вади скрити козове

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 12 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 17 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 1 час

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина