Тестваме един различен М автомобил: BMW M235i Gran Coupe
Източник: Vesti.bg
0

Н ай-запалените фенове на BMW се ядосват, че обозначението M235i не се асоциира с 6-цилиндров турбо двигател, задвижващ задните колела. Но този модел влиза в напълно нов свят, затова трябва да отговори на нуждите на напълно нови клиенти. А те не са обременени с наследството на задното предаване и „шестаците”. Те търсят сигурността на xDrive, а ЕС иска от BMW (и всички конкуренти) да намалят вредните емисии. Е, М235i xDrive дава на новите клиенти и ЕС техните изисквания, но едновременно с това гали егото и сетивата всеки път, когато натиснете старт бутона или сгазите педала на газта. Аз се забавлявах много, макар и да намирам някои противоречия в този модел, но всичко по реда си.

Зад волана на BMW M235i Gran Coupe

Спокойно мога да заявя, че съм тествал почти цялата моделна гама на баварците. И винаги съм търсил отговор на въпроса: кой е моят автомобил. Макар да виждам и знам, че в ДНК-то на М235i xDrive са заложени някои противоречия, той ми пасна като ръкавица, макар Серия 3 комби да е моделът, към който изпитвам изключителни пристрастия.

Източник: Vesti.bg

Отчасти седан, отчасти кросоувър, отчасти М-автомобил, новата Серия 2 Гран Купе се опитва да даде много с малко. Но подобна формула крие подводни камъни. Тях запознатите с историята и настоящето на марката откриват моментално. Карачите веднага ще изтъкнат факта, че моделът е със задвижване на четирите колела, макар в по-голямата част от времето напречно разположеният двигател да задвижва само предните.

Скосената линия е ясно откроима, но повдигнатата задница притъпява усещането за купе.
Скосената линия е ясно откроима, но повдигнатата задница притъпява усещането за купе. Източник: Vesti.bg

Под ламарината, която търпи критики от едни, но възклицания от други, е същата платформа, която BMW използва за кросоувърите X1, X2, MINI Countryman (UKL2). Слагаме линията на покрива, за да получим място отзад, което не е особено комфортно за високи хора. Аз съм 1,75 см, което прави мястото за краката отзад достатъчно за някой с моите размери, но ако отпред седне човек над 1,80 м – отзад краката ще може да си вмъкне само дете. Малкият ъгъл за отваряне на задните врати също не улеснява живота, но синът ми (1,60 м) се чувстваше повече от комфортно, а както знаете – всеки прави избора си на фона на своите нужди.

Колкото повече, толкова повече: тестваме BMW X6 M50i

Хибридната Skoda Superb iV вади скрити козове

В случая с Gran Coupe е обозначен един спортен седан, който не е точно 4-врато купе (моделът е по-дълъг от Серия 2 Купе само с 94 мм), тъй като високата задница размива този ефект. Така M235i Gran Coupe изглежда впечатляващ от определени ъгли, но и леко тромав от други. Въпреки много агресивната предница, аз лично много харесвам задницата, макар в нея да откривам доста прилики с Х4.

Източник: Vesti.bg

Какво се получава, когато смесиш спортен седан с кросоувър? Седан, който се управлява като спортен кросоувър. Бърз е през завоите, разполага с предостатъчно мощност, но е по-мек и не толкова директен колкото хечбекът М135i. Това вероятно не се нрави на феновете, но не те са били във фокуса на BMW, когато е правен този модел. Във фокуса са били хората, които искат да седнат в ново BMW за пръв път, а тези хора ще оценят бързината и управлението на М235i по достойнство, без да страдат от някаква обремененост на съзнанието си. M235i xDrive е факсимиле на динамика и спортни гени. Той е спортен автомобил за доставяне на удоволствие на половин работен ден, през останалото време може да покрива ежедневните ви нужди от превоз в града.

Инженерите на BMW са вложили големи усилия, за да гарантират, че автомобилът не се управлява като обикновен модел с предно предаване, като дори са дали възможност за дрифт с xDrive, когато условията са подходящи.

Тестваме застрашен вид: Audi SQ8 е с най-мощния дизел в Европа

1000 км със 118 лв. за газ и бензин с Renault Captur (тест драйв)

През по-голямата част от времето, монтираният напречно 4-цилиндров мотор (най-мощният такъв двигател в гамата на BMW) задвижва предните колела посредством 8-степенна автоматична трансмисия и Torsen диференциал с ограничено приплъзване. Но когато се налага, задните колела могат да получат до 50% от въртящия момент, който в този случай е наистина впечатляващ: 450 Нм от 2,0-литров мотор! Мощността от 306 к.с. също е повече от впечатляваща за този работен обем. Нямам идея как се държи на писта, но на пътя M235i xDrive Gran Coupe носи удоволствие и усмивки. Цялата тази мощност и сцепление, разпределени правилно от диференциала и задействаната чрез спирачките система за разпределение на въртящия момент между двете задни колела може да изкара автомобила от завой, дори когато физичните закони искат да направят друго.

Източник: Vesti.bg

Както вече казах, 450 Нм са наистина впечатляващи от бензинов 2,0-литров двигател. Те дърпат М235i до 100 км/ч за 4,8 секунди. Достигането на максималния въртящ момент при 1750 об/мин значи, че при ниските обороти се усеща турбо дупка. След тази граница двигателят дърпа яко до горната граница над 6200 об/мин, като ускорението е линейно и предвидимо, което не се отразява добре на съпругата ми, която вдига кръвно (за мое нещастие). Звукът от двигателя е доста добър за 4-цилиндров мотор, но аз се радвам повече на изръмжаването му при всяко негово стартиране. Няма да крия, гали егото.

Ford Puma е новият върховен хищник при компактните кросоувъри (тест драйв)

Сакралната „седмица” в Mercedes GLB (тест драйв)

Аз педала на газта не съм галил, но не съм и издевателствал над него. В крайна сметка, след 420 км (София-Гоце Делчев-София) връщам автомобила при среден разход от 8,2 л/100 км, като максимумът бе малко над 9,0 л/100 км. През повечето време карах в Comfort, но в режим Sport всичко се затяга и през тънките като палачинки 19-ки започваш да усещаш всяка неравност на пътя. Но спортният режим на задвижване и спортният режим на трансмисията са за моментите, когато искате да карате сякаш мигачите никога не са били измисляни.

Седалките са акцентът в интериора на M235i.
Седалките са акцентът в интериора на M235i. Източник: Vesti.bg

В тези моменти ще се радвате изключително много на жестоките спортни „корита”, тапицирани във велур, който допълнително държи тялото да не мърда. Типично за спортен автомобил, кокпитът е ориентиран само към водача, пътникът от пред е много близо до вас, воланът пасва идеално в захвата, а цялата конфигурация на таблото и централната конзола подсилват спортното усещане.

Това е най-мощният 2,0-литров, 4-цилиндров двигател на BMW, от който инженерите са извадите 306 к.с. и 450 Нм.
Това е най-мощният 2,0-литров, 4-цилиндров двигател на BMW, от който инженерите са извадите 306 к.с. и 450 Нм. Източник: Vesti.bg

M235i xDrive предлага сериозна динамика, много добро управление, луксозен интериор и достатъчно място за съпругата и детето. Проблемът е, че феновете на марката му лепят определения като „предняк” и други, нещо, което за тях е недопустимо. Но ако баварците разчитаха само на най-запалените си фенове, досега отдавна щяха да са изгубили битката с основния си конкурент на родна земя. Затова аз отдавна съм се научил да не робувам на стереотипите, завладели обществото ни. BMW също го прави, при това повече от успешно.

Технически характеристики:

BMW M235i xDrive Gran Coupe

Размери

Дължина, мм: 4526

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1420

Междуосие, мм: 2650

Маса, кг: 1645

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 306 при 5000-6250

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 450 при 1750-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,8

Среден разход, л/100 км: n/a

Вредни емисии СО2, г/км: n/a

Цена на модификацията, лв. с ДДС: 95 750

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 1 минута

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 15 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 1 час

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 1 час

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца