Mercedes-Benz CLS 400d продължава да е еталонът за подражание (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
15

И звестна състезателна мъдрост гласи, че ако автомобилът изглежда добре, то той вероятно ще върви също толкова добре. Затова взимам ключовете за CLS 400d 4Matic с огромни очаквания за един прекрасен уикенд. Не останах излъган. Проблемът ми бе само един: замислих се за темата клишета и стереотипи, стигайки до извода, че в конкретни случай важат с пълна сила. Просто Mercedes продължава да е мерило за много неща.

Проблемът на тази марка е един: сумата, срещу което получаваш всичките клишета в автомобилния свят. Но ако сте решили този казус, то може да се опитате да влезете в клуба на автомобилните естети. Влиза се влиза трудно, защото трябва да изпълните няколко условия: да тествате азиатската издръжливост, да се порадвате на мощността на немски автомобил, да се насладите на красотата на италиански и накрая да заложите на комфорта и излъчването на британски (макар истински такъв да не е останал) автомобил.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВИЯ MERCEDES CLS В ДЕТАЙЛИ

За щастие все още съществуват автомобилни романтици, които от време на време правят опит да създадат съвършен автомобил. Това все още не се е удало на никой, но има и опити, които се доближават до идеала, резултатът от което е създаването на бестселър.

Източник: Vesti.bg

Дизайнът е този, който винаги ми действа първосигнално. Много малко са случаите, когато автомобил, който ме грабва като дизайн, след това разочарова на пътя. Нищо подобно не мога да кажа в този случай, напротив. Дългото почти 5 метра купе ме хваща в прегръдката си от пръв поглед. Не мога да го сравня с италианския стил на Alfa Giulia например, но е негово германско копие, при това по-привлекателно от формата на прекия конкурент A7 Sportback.

Мнозина биха ме контрирали, че я няма аурата на първото поколение CLS, което е така. Тогава моделът направи мини революция, докато сега успешната формула просто се развива. И то в посока, която на мен много ми допада.

Fabia няма претенциите на Polo, но дава най-добро от него (тест-драйв)

Jaguar XF 2.5d AWD: Дизелът все още няма равен (тест драйв)

(Ford)Focus-мокус, Golf ще бере ядове (тест драйв)

KIA Ceed продължава да е основа на успеха (тест драйв)

„Диамантената” решетка е супер атрактивна, а фаровете изострят допълнително предницата. Изтеглените назад линии са украсени с много елегантни и изчистени стопове. Капакът отпред е огромен, загатващ за сериозна мощ под него. Финален щрих към помпозния външен вид слага AMG-пакетът, какъвто има и в интериора.

Източник: Vesti.bg

Не бих имал нищо против надпис AMG и върху двигателя, но този дизел вероятно ще влезе в учебниците след години, когато словосъчетанието „дизелов двигател” ще се изучава по история. Не бих се отплеснал в посока Брюксел и насилственото налагане на електрификацията, но ще кажа, че нито технологията, а още по-малко този конкретен двигател заслужават да бъдат низвергнати от политиците.

Защото 400d 4Matic е истинско откровение. Инженерите на Mercedes най-после узряха за идеята, че не бива да изостават от преките си конкуренти, представяйки този нов мотор. Той е много по-мощен от Audi A7 50 TDI (286 к.с.) и с малко над баварските 320 к.с. (изостава само от дизела с три турбини на BMW). Мощността му е 340 к.с., а всичките 700 нютон метра са на твое разположение от 1200 об./мин, което е мехлем за душата при излизане от завой, изпреварване или просто „ластик”. А за последното упражнение дизеловият CLS се нуждае от само 5 секунди, като тук ще добавя, че с всички екстри тежи доста над 1900 кг.

Източник: Vesti.bg

Да, няма 48-волтова хирбидна система като 450 и AMG, но не се и нуждае от тях. Преди време констатирах, че бензиновият Audi A7 55 TSI е изключително лаком с разход над 11 л/100 км на магистралата (и въпросния мек хибрид). А този дизел, достоен като ускорение на въпросния бензинов конкурент на Audi, ми се отблагодари с невероятните 7,2 л/100 км (свалих го до 6,9 л/100 км в един момент) след 500 км. Кому са нужни тези електрички?

Източник: Vesti.bg

Не се изненадах от интериора, но това не означава, че не предлага атмосферата на 200-годишен британски клуб, в който може да влизат само мъже с „дебела” членска вноска. И тук имаме AMG пакет, наблягащ на металните декорации и елементи. Погледът първо пада върху двата цветни дисплея с диагонал по 12,3-инча всеки.

Ровичкането по менютата може да продължи с дни. Зачетох се внимателно в пресинформацията и ще ви кажа, че технологичното оборудване е толкова дълго, че много трудно бих го описал. Просторният интериор (колега над 1,8 м седна отзад, за да ми е мерило за това определение) предлага предостатъчно място за всички. А то е допълнено от комфорта на дълбоките седалки, които обгръщат плътно тялото.

Климатизацията и йонизацията на интериора са даденост, но не и жестоката аудио системата Burmester с 13 високоговорителя. Обикновено предпочитам да слушам двигателя, но не и сега. Причината е, че интериорът е така обезшумен, че през по-голямата част от времето имам чувството, че карам електромобил, затова залагам на добрия звук.

Източник: Vesti.bg

Вероятно CLS не може да се похвали с прословутата японска здравина и надеждност, но причината за това е само една: огромния технологичен арсенал, вграден в този модел. Обикновено сложните системи дават „на късо”. Но не това е причината, заради която до момента не споменах нищо за полу-автономния режим на управление. Причината е, че не съм от този тип хора, които се радват на подобно нещо. Пробвах го, естествено. Пробвах го и в Audi A7, но и в двата случая предпочитам сам да владея положението. Причината е, че този автомобил трябва да бъде каран, а не да се возиш в него. Двигателят му е истинско откровение, почти не усещаш смяната на 9-степенния автоматик, комфортът на дълъг път е поразителен, но още по-впечатляващо е, че се справя повече от завидно в завоите. За това „вина” има сниженото с 15 мм окачване Dynamic Body Control с регулируеми демпфери. Но най-поразителният факт е, че имаш чувството, че караш много по-малък и маневрен автомобил, а не такъв, чиято дължина е 5 метра.

Източник: Vesti.bg

CLS пръв зададе тона на 4-вратите купето и от този момент насетне всички други се опитват да го догонят. Това е автомобил, който много плътно се доближава до моите разбирания за съвършенство. Имах известни съмнения преди време, когато тествах новия A7 Sportback. Сега мога да кажа, че от Инголщат са се справили отлично с интериора и цялостния облик на автомобила, но все още им липсва онази рафинираност на пътното поведение и цялото усещане за автомобила, което ми дава CLS.

Технически характеристики:

Mercedes-Benz CLS 400d 4Matic

Размери

Дължина, мм: 4988

Широчина, мм: 1890

Височина, мм: 1435

Междуосие, мм: 2939

Тегло, кг: 1860

Двигател

Вид: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2925

Макс. мощност, к.с.: 340

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 700 при 1200-3200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,0

Среден разход, л/100 км: 5,6 – 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 148 - 158

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 188 694

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Х-Factor: отборът на Opel за SUV хитове (тест драйв)

ГоляМ(5) кеф. Тестваме BMW M5, М4 и М2 на „Серес” (тест драйв)

Ювелирна изработка за Peugeot 308 GTi (тест драйв)

В преследване на светкавици с Opel Insignia GSi (тест драйв)

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 минута

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 8 минути

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет