Електрическият Enyaq e един от най-важните модели в историята на Skoda (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
2

П ризнавам си, че това е един от автомобилите, които очаквах с голям интерес. Първо, защото Octavia вдигна много летвата на тема качество и тук трябваше да бъде надскочена. Второ, защото това е най-различният като дизайн модел в гамата на марката. И трето, защото отправя едно ясно послание за бъдещето, което без съмнение е свързано със „звученето” на AC/DC.

Но има и нещо друго, което може да се извади пред скоби, а именно важността на първия електромобил от ново поколение на чешката марка. Enyaq е най-важният модел на Skoda след присъединяването й към VW Group, който не само определя бъдещата стратегия на марката, но също така прави сериозна заявка за намеренията на марката да се позиционира по по-различен начин в йерархията на Volkswagen.

Как? След 160 км на борда мога открито да заявя, че очакванията ми се оправдаха, а качественото изпълнение, комфортът и дори луксът изстрелват Skoda в бъдещето.

Източник: Vesti.bg

Octavia е технологично идентична с Golf, но това не ме притесня да заявя, че чешкият модел е моят фаворит пред двата. Правя го не само заради (много) по-големия вътрешен обем, а заради страхотния интериор. Сега карам Enyaq iV, който споделя същата платформа с братовчед си VW ID.4 (у нас официално моделът дебютира на 11 май), но разликата за мен отново е в полза на Skoda. Докато немският модел залага на индустриален дизайн, Skoda сякаш излъчва повече класа с външното си оформление, докато интериорът е просто прекрасен (за този на ID.4 все още не мога да кажа нищо, защото трябва да го видя на живо).

BMW iX3 е част от новото нормално (тест драйв)

KIA (д)е-Niro снима нов блокбастър (тест драйв)

Не искам да се впускам в подробни описания на дизайна, но за мен той е изключително атрактивен. Външните габарити (4649 мм дължина) и масивната вертикална решетка карат Enyaq да изглежда монументално огромен, в което човек се убеждава в мига, в който седне на която и да е седалка в интериора. Джантите са впечатляващи, цветовете също са много атрактивни. Ако това не е достатъчно, след няколко месеца на пазара ще се предлага и Enyaq iV с т. нар. Crystal Face лице, което ще се осветява от 130 светодиода - дизайнерски акцент, който вече е познат от концептуалния модел Vision iV.

Източник: Skoda

За електромобил технологичната част е може би най-важната, но аз ще си позволя да се спра преди това и на интериора, защото той наистина е страхотен. Любопитно е, че познатите ни нива на оборудване тук са заменени от т. нар. Дизайн селекции (шест на брой). В пресрелийза се казва, че дизайн селекциите са вдъхновени от модерните жилищни пространства, в тях са използвани естествени, обработени по устойчив начин и рециклирани материали”. В моя случай от рециклирани материали е направена тапицерията, докато кожената тапицерия е обработена с маслинови листа.

Източник: Vesti.bg

Първото впечатление е за приветстващ, луксозен и качествено изпълнен интериор. За мой късмет шофирам автомобил с най-висока стартова цена, Enyaq iV80, дизайн пакет Lodge (1256 лв., най-скъпият Suite Brown излиза 3775 лв). Дизайн селекциите се различават, например, по тапицерията, декоративните лайстни и арматурното табло, както и с различните използвани материали. В по-богатите селекции акцент е 13-инчовият „телевизор” на централната конзола, който е без аналог в гамата на Skoda. Той се управлява сензорно, като дори силата на звука на аудиото се регулира с плъзгащ се сензорен контролер.

Френски шик на ток: тестваме електрическото Renault Zoe

Citroen залага пластичен експлозив С-4 (тест драйв)

На ваше разположение е и дигиталният гласов асистент „Лаура”. Разпознава 15 езика, а за 6 от тях може да обработва дори ясно произнесени изречения. Обновеният дигитален кокпит представя на шофьора най-важната информация, като скорост, данни за движението, навигацията и активни асистиращи системи, върху 5,3-инчов дисплей.

Целият технологичен арсенал на Skoda е на линия, въпросът е дали ви трябват всички асистиращи системи, но деактивирането на някои от тях е доста бързо. Няма да задълбавам в тази посока. Ще маркирам обаче head-up дисплея с разширена функционалност. Иначе вътрешното пространство е колосално, а багажникът е с обем 585 литра. Седалките комфортни, седите много високо над пътя, което ви дава отлична видимост, макар А-колоните да са доста масивни.

Източник: Vesti.bg

Стъпвайки върху МЕВ платформата на Volkswagen, Skoda не се опитва да измисли колелото с първия си електромобил от ново поколение. Вместо това, Enyaq iV остава верен на основните ценности на марката с практичност, високо качество и много комфортно возия. Това се допълва от голямо разнообразие в областта на задвижването.

Рог на изобилието от Renault Megane (тест драйв)

Peugeot 3008 e обект на желание (тест драйв)

С батерии в три размера и пет различни варианта за мощност, Skoda Enyaq iV предлага за всеки по нещо. Базовата версия Enyaq 50 iV е оборудвана с 109-киловатов задно разположен мотор и задно задвижване. Литиево-йонната батерия има брутен капацитет 55 kWh (52 kW нетен), пробегът е до 340 км. Оборудван с 62 kWh батерия (58 kWh нето), Enyaq 60 iV с мощност 132 kW може да измине до 390 км. Аз обаче тествам Enyaq 80 iV с 150 kW, въртящ момент 310 Нм и батерията с капацитет 82 kWh (77 kWh нето). Тя гарантира пробег до 510 км по цикъла WLTP. На по-късен етап ще се появят двете версии със задвижване на четирите колела Enyaq 80x iV (195 kW мощност) и Enyaq RS iV (225 kW мощност), като и двата ще предлагат до 460 км пробег.

Източник: Skoda България

Моето пътуване бе от шоурума на Skoda в кв. „Надежда”, след това „пернишката” магистрала до Дупница, оттам посока Самоков, Белчин, Железница, София и върнах автомобила след 157 км пробег. При потегляне борд компютърът показваше пробег от 402 км. Първата отсечка до Дупница по магистралата (грубо 70 км) разходът показваше 19,8 kWh, като само веднъж (при спускане) вдигнах до 130 км/ч, иначе поддържах около 120 км/ч, като в тази отсечка средната скорост бе 68 км/ч. След като се тръгне към Железница е предимно спускане, но разходът ми не спадна драстично. Автомобилът върнах при 19,2 kWh, средна скорост 49 км/ч и оставащи 61% заряд на батерията.

Източник: Skoda България

Зад тези цифри се крие един изключителен комфортен автомобил. Мнозина фенове на електромобилите се „замерят” само с динамичните параметри на Tesla или Taycan, но според мен в един семеен автомобил това далеч не е най-важното. Затова е от Skoda не са се интересували, че мнозина ще кажат, че ускорение до 100 км/ч от 8,7 секунди не е достойно за електромобил. Напротив, за този, чийто интериор е голям като хола ви, който тежи 2042 кг и мощността му е 204 к.с., това ускорение е повече от достатъчно. По-важното е, че при междинното доускорение всичко става по типичния за електромобила начин – бързо и ефикасно.

Иначе впечатление прави изключителната безшумност на автомобила. Въпреки огромните си размери и вертикалната предница, дизайнерите са постигнали коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,26, което на магистралата се изразява в липса на почти всякакви паразитни шумове около А-колоните.

Електрифициран Haute Couture с DS 7 Crossback (тест-драйв)

Хибридната Skoda Superb iV вади скрити козове

Споменах го няколко пъти, но това е защото комфортното пътно поведение е наистина впечатляващо. Skoda предоставя възможност да си поръчате адаптивни амортисьори и да „качите” автомобила на 20-инчови (1219 лв.) колела, но дори и тогава тази черта от поведението на автомобила няма да се промени. В града се движи като сянка, на магистралата усещането не се променя – всички неравности се поемат плавно и неусетно.

Ако имате гараж, срещу 1365 лв. може да инсталирате 7,2- или 11 kW стенно зарядно устройство, с което зареждането отнема между 6 до 8 часа. На станция с капацитет 125 kW може да „напълните” батерията на 80% за 38 минути.

Източник: Skoda България

Като прагматична марка за хората, Skoda твърди, че електрическият й SUV Enyaq iV ще е достъпен за мнозина, а не за малцина. Това може би не е толкова релевантно за България, тъй като тук няма и лев субсидия за екологичен автомобил, но въпреки това Enyaq iV предлага много добра цена спрямо конкурентите си. Споменах думата и веднага ще отбележа, че моделът на Skoda е в уникална позиция. Единственият му реален конкурент е братовчед му VW ID.4, останалите електромобили на пазара са или по-малки по-размери, или по-луксозни (и по-малки), или и двете заедно.

Източник: Vesti.bg

Но първо да отбележа, че цената на Enyaq iV 50 започва от 68 580 лв. с ДДС, iV 60 струва 75 980, а iV 80 – 88 990 лв. Насложено на цената на седемместния Kodiaq TDI означава, че конвенционалният му събрат с дизелово задвижване и 4х4 (84 160 лв. с ДДС в най-високо ниво на оборудване L&K.

Източник: Vesti.bg

Иначе най-релевантното сравнение към момента е KIA e-Niro, която обаче е много по-малка по размери. Автомобилът го тествах миналата година и останах наистина впечатлен от него. С батерия с капацитет 64 kWh и електромотор с мощност 150 kW, моделът се рекламира с пробег от 455 км. Но стартовата цена на модификацията започваше от 81 990 лв. с ДДС, докато най-скъпото изпълнение (Comfort) преди година по ценова листа беше 94 950 лв.

Иначе като габарити Enyaq iV е съпоставим с Mercedes EQC, но несъпоставим по цена. До лятото трябва да се появи Ionic 5, който вече ще е реален конкурент като размери, вътрешни габарити (и да видим дали и по цена).

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

Skoda Enyaq iV 80

Размери

Дължина, мм: 4649

Широчина, мм: 1879

Височина, мм: 1616

Междуосие, мм: 2765

Собствено тегло, кг: 2042

Мотор

Тип: ел. двигател на променлив ток

Макс. мощност, к.с.: 204

Макс. въртящ момент, Нм: 310

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 160

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, kWh/100 км: 16,7 – 18,1

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 88 660

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Свят Преди 14 минути

Застрелян е мъж, въоръжен с два ножа

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 18 минути

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 38 минути

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Любопитно Преди 55 минути

Междувременно ви предлагаме да си припомните тяхната повече от 20-годишна любовна история

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 56 минути

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Любопитно Преди 1 час

Вижте коя е спряганата за нова любов на актьора красавица

<p>Ефектът &quot;Кейт Мидълтън&quot; счупи нови рекорди&nbsp;</p>

Лилавата рокля на Кейт Мидълтън се превърна в световна модна тенденция

Любопитно Преди 1 час

Мидълтън присъства на мача на Уимбълдън, въпреки че се лекува от рак

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Ежедневните атаки са като "месомелачка" за украинската армия

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 1 час

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 1 час

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

България Преди 2 часа

Няма жертви, няма опасност за населените места, отбеляза той

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

Любопитно Преди 2 часа

Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Останалите партии отказаха да водят разговори за съставяне на кабинет

Даниел Митов

Даниел Митов: С декларацията си ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от собствения си капан

България Преди 2 часа

"Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат", категоричен е зам. председателят на ГЕРБ

Защо яйцата са с различен цвят?

Защо яйцата са с различен цвят?

Любопитно Преди 2 часа

Учените са открили поне седем гена, които участват в оцветяването на яйчната черупка на кокошките

Снимката е илюстративна

Сезонът на ураганите през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури

Любопитно Преди 2 часа

Според прогнозите сезонът на атлантическите урагани през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури