2

Е дин от постоянните съвети на експертите по киберсигурност към потребителите е да не подценяват защитата на смартфоните си и да използват антивирусен софтуер. Проучване на AV-Comparatives обаче показва, че около две трети от популярните антивирусни приложения за Android не работят както трябва, съобщава Engadget.

Идва ли краят на ИТ гигантите и технологичните чудеса

Интернет навършва 30 години на фона на много проблеми

Компанията е тествала 250 от най-популярните антивирусни приложения в Google Play Store. Само 80 от тях са се справили с елементарни тестове и задачи и са покрили базовите стандарти за сигурност на AV-Comparatives.

А тези базови стандарти са доста ниски. Едно от изискванията например е приложенията да са засекли поне 30% от вредните приложения през 2018 г. и да имат нула отчитания, че нещо е вирус, а то реално не е.

Две трети от тестваните приложения не са се справили с това. А някои дори маркирали самите себе си като вируси.

Оказва се, че повечето приложения използват елементарни методи за блокиране на съмнителни програми. Някои например използват разрешителни и забранителни списъци и сравняват имената на файловете. Така, ако дори само името на дадено опасно приложение започва с име на популярна програма, например Instagram, то няма да бъде блокирано.

Тим Кук: Време е всички да защитим личните си данни

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

Очаквано, най-добре се справят антивирусните приложения на големите и популярни компании за киберсигурност. Приложенията от по-малки компании или любители обаче, изпитват сериозни трудности. 32 от антивирусните приложения вече дори са изчезнали след провеждането на тестовете, което е било през януари т.г.

Изводът отново е познатият - потребителите да се доверяват на по-популярните имена, които вече имат изградена репутация.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@