15

О бединените арабски емирства днес се опитват да изсъхнат, след като най-проливният дъжд, регистриран някога в пустинната нация, предизвика пълен хаос - но има подозрения, че ужасяващите наводнения в Дубай и на други места може да са били причинени от самите тях.

Обикновено парещите ОАЕ силно разчитат на засяването на облаци - техника, при която самолетите изстрелват солни факли в облаците, за да ускорят кондензацията и да предизвикат валежи - за осигуряване на своите подпочвени води.

Апокалиптична буря удари Дубай, затвориха най-натовареното летище в света

Данните за проследяване на полети, анализирани от Associated Press, показват, че един самолет, свързан с усилията на ОАЕ за засяване на облаци, е прелетял из страната в неделя.

Междувременно Ахмед Хабиб, метеоролог в Националния център по метеорология (NCM) на ОАЕ, каза за Bloomberg, че са извършени няколко полета за засяване на облаци в дните преди безпрецедентните валежи.

С нарастването на спекулациите относно засяването на облаците, NCM по-късно отрече в коментари за CNBC, че операцията е извършена във вторник в часовете преди бурята - но потвърди, че операцията е извършена в неделя и понеделник.

Шокиращи видеоклипове, споделени в социалните медии, показват как колите се пълнят с вода, принуждавайки стотици шофьори да изоставят превозните си средства и да плуват на безопасно място. Някои превозни средства бяха напълно потопени, като покривите им едва се подаваха над водата. 

Някои богати шофьори с луксозни автомобили се хвалеха, че са „плавали“ през водния ад – но повечето видяха как превозните им средства спират, докато ги поглъща потопът.

Дъждовната вода също се изля в домовете, карайки хората панически да излизат от къщите си по улиците, за да търсят подслон в по-високи сгради.

Ужасните наводнения заляха летището и много от околните пътища, принуждавайки десетки полети да бъдат отменени заради проливния дъжд.

В Рас ал-Хайма, най-северното емирство в страната, полицията съобщи, че един 70-годишен мъж е загинал, когато автомобилът му е бил отнесен от придошлата вода.

Ужасяваща буря удари Дубай и региона

Дъждовете започнаха късно в понеделник, напоявайки пясъците и пътищата на Дубай с около 0,79 инча дъжд, според метеорологичните данни, събрани на международното летище в Дубай.

Бурите се засилиха около 9 сутринта местно време във вторник и продължиха през целия ден, изсипвайки повече дъжд и градушка върху затрупания град.

До края на вторник повече от 5,59 инча валежи бяха напоили Дубай за 24 часа.

Средно годишно пада 3,73 инча дъжд на международното летище в Дубай, най-натовареното в света за международни пътувания и център за превозвача на дълги разстояния Emirates.

Някои коментатори твърдяха, че засяването на облаците не може да е причина за наводненията, като експертите смятат, че техниката може да увеличи сезонните валежи само с 10-30 процента.

Вместо това те предположиха, че към региона вече се е насочила необичайна метеорологична система и обвиниха бруталните наводнения на лошите дренажни системи на Дубай.

Операция по почистване е в ход от рано тази сутрин, като камиони с цистерни са разположени по улиците и магистралите, за да изпомпват водата.

Властите отмениха учебните занятия и правителството въведе политика за работа от вкъщи, докато операцията по почистването продължава.

Пътническите власти на Дубай днес призоваха пътуващите да стоят далеч от летището, което само за няколко часа беше залято от дъжд, надвишаващ нормата за година и половина. 

„Възстановяването ще отнеме известно време“, съобщиха от летището в социалната медийна платформа X, бивша Twitter.

„Благодарим ви за търпението и разбирането, докато се справяме с тези предизвикателства.“

Кадри, разпространени вчера от вътрешността на летището - най-натовареното в света за международни пътувания - показват пътници, които спят на пода, докато други са връщани от терминала.

Водата залива и пистите за рулиране, когато самолетите се приземяват, принуждавайки операторите да затворят напълно летището за почти час вчера.

Съоръжението бързо отвори отново, но графикът изпадна в хаос с още десетки прекъснати полети.

Изявление, споделено от операторите на летището в Дубай в социалните медии, гласи:

„Съветваме ви да НЕ идвате на летището, освен ако не е абсолютно необходимо. Полетите продължават да се забавят и пренасочват".

„Моля, проверете състоянието на полета си директно с вашата авиокомпания. Работим усилено, за да възстановим операциите възможно най-бързо в много трудни условия", съобщиха от летището.

Свидетели на летището във вторник вечерта разказват, че в зоната за чакане не е останало празно място, тъй като отчаяните пътници се свиват и се подготвят за дълга нощ.

Най-натовареният въздушен център в света за международни пътници потвърди спирането на пристигащите около 15:30 ч. GMT, преди да обяви „постепенно възобновяване“ над два часа по-късно.

Извън стените на летището, кадри от хора, хванати в капан във влажните условия, споделят видеа и снимки, които наподобяват апокалиптичен свят.

Няколко смели шофьори, борещи се със стихията, бяха забелязани да седят върху колите си и да чакат спасение под черното небе, но много повече избраха да изоставят превозните си средства и да плуват на безопасно място.

Клип, споделен в X рано във вторник, показва предприемача и YouTuber Джордан Уелч, хванат в капан в своя Rolls Royce в Дубай, докато пътят е наводнен.

„Моят Rolls Royce се наводни и ние останахме по средата на пътя в Дубай“, пише той.

„Точно като всички мои приятели... днес съм под вода“, публикува той в последващо съобщение.

Но шофьори на Tesla използваха X, бивш Twitter, за да похвалят Илон Мъск, тъй като са имали „най-доброто изживяване с модела Tesla Y“, докато „плуват“ по наводнените пътища, докато „всяка друга кола е заседнала“.

Стотици сгради и магазини бяха унищожени през целия ден, тъй като големите маси вода се блъскаха през прозорците и караха превозни средства да плават през стените.

Очаква се нестабилните метеорологични условия да продължат в региона до днес, каза Националният център по метеорология на ОАЕ, въпреки че по-голямата част от дъжда изглежда се е преместила на изток.

Градските власти посъветваха хората да останат у дома, докато „изключителното метеорологично събитие“ приключи.

Националният център по метеорология също „призова жителите да вземат всички предпазни мерки... и да стоят далеч от райони на наводнения и натрупване на вода“ в публикация на X.

Поройната вода беше видяна да се стича каскадно през луксозни подземни молове, докато купувачи в дизайнерски дрехи газеха през водата.

Над земята виещите ветрове отвяха мебелите от балконите, докато черното небе беше осветено от светкавици на всеки няколко секунди.

Автобусните услуги бяха незабавно организирани, след като водата нахлу в метростанция Onpassive, причинявайки сериозни смущения.

Дъждът не е често срещан в ОАЕ, но се появява периодично през по-хладните зимни месеци.

Много пътища нямат дренажни системи за управление на наводненията.

На някои жители е казано да се приютят, ако се почувстват в опасност.

Полицията и военните бяха изпратени да помогнат за евакуацията на гражданите в най-тежко засегнатата провинция Аш Шаркия Север, съобщиха държавните медии.

Футболният полуфинал от Шампионската лига на Азия между Ал Айн от ОАЕ и саудитския Ал Хилал, който трябваше да се проведе в Ал Айн, беше отложен с 24 часа заради времето.

Дъжд валя и в Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия.

В съседен Оман, султанат, разположен на източния край на Арабския полуостров, най-малко 18 души са били убити при проливни дъждове през последните дни, според изявление във вторник от Националния комитет за управление на извънредни ситуации на страната.

Това включва около 10 ученици, пометени в превозно средство.

„Обичам да играя под дъжда, но за първи път ме плаши“, каза деветгодишният Али Хасан, докато помагаше на майка си да изчисти водата от къщата им в Манама.

„Бях ужасен от звука на гръмотевицата и небето беше осветено от светкавици. Никога не бях виждал нещо подобно, затова се скрих при майка ми... шумът на дъжда ме изплаши", казва малчуганът.

Министерството на вътрешните работи на Бахрейн издаде предупреждения за обществена безопасност късно в понеделник на фона на гръмотевици, светкавици и силни ветрове.

В Кувейт метеорологичният отдел предупреди за предстоящи гръмотевични бури и посъветва обществеността да остане бдителна.

Вятър и градушка се очакват в Ал Касим, Рияд и Ал Шаркия, където температурите могат да надхвърлят 40 C през лятото.

Както правителствата на Емирството, така и Оман предупредиха по-рано, че изменението на климата вероятно ще доведе до повече наводнения.

Министерството на външните работи отделно издаде ново предупреждение за пътуващите до множество дестинации в петък, включително Египет, ОАЕ (включително Дубай), Йордания, Израел, Мароко, Оман и Тунзия, позовавайки се на „нарастващото напрежение между Иран и Израел“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Любопитно Преди 4 минути

Много гърци се опасяват, че предстоящото лято ще бъде още по-горещо и по-сухо

коклюш

5 нови случая на коклюш в Пернишко за седмица

България Преди 6 минути

Бройката на заболелите българи продължава да се увеличава

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

България Преди 1 час

Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред

Отвориха за движение моста за "Нестинарка"

Отвориха за движение моста за "Нестинарка"

България Преди 1 час

Предстои съоръжението да се асфалтира

Цистерна помете кола във Врачанско, шофьорът е бил дрогиран

Цистерна помете кола във Врачанско, шофьорът е бил дрогиран

България Преди 1 час

На място загинал 72-годишният водач на колата

Руси Чанев

Обявиха двама от носителите на "Аскеер" за 2024 година

Любопитно Преди 1 час

Ясни са и номинациите в останалите категории на престижните театрални награди

Марго и Крис от „Един за друг“: Постоянно гледаме телефоните си един на друг

Марго и Крис от „Един за друг“: Постоянно гледаме телефоните си един на друг

Любопитно Преди 2 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян напусна Вилата на любовта

<p>Нови електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)</p>

Нови електромобили ще транспортират пациенти на ВМА

България Преди 2 часа

Автомобилите ще се използват за транспортиране на трансплантационните екипи при възникнала ситуация в столицата

Вдигат заплатите на служителите в МВР

Вдигат заплатите на служителите в МВР

България Преди 2 часа

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов подписа нови две заповеди

.

Заради липса на персонал: 90% от хотелите по морето затварят след Великден

България Преди 2 часа

Заради прогнозите за дъждовно време, най-предпочитани са хотелите със СПА центрове

На второ четене: Комисията по отбрана прие промени в договора за F-16

На второ четене: Комисията по отбрана прие промени в договора за F-16

България Преди 2 часа

По време на заседанието нямаше дебати и коментари

Почина световноизвестен дизайнер на сватбени рокли

Почина световноизвестен дизайнер на сватбени рокли

Свят Преди 2 часа

Кацура, чието истинско име е Юми Юки, отваря първия специален сватбен бутик в Япония през 1964 г., след като учи в Париж

Главчев: Служебният кабинет няма да влиза в политически страсти

Главчев: Служебният кабинет няма да влиза в политически страсти

България Преди 3 часа

Правителството ще си върши работата спокойно и на високи обороти, заяви той

<p>Ще бъде ли издадена заповед за арест на Нетаняху от МНС?</p>

Ще бъде ли издадена заповед за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд?

Свят Преди 3 часа

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че петима израелски и чуждестранни служители смятат, че Международният наказателен съд подготвя заповеди за задържане, които включват и лидери от “Хамас”

Дзукеро с концерт в НДК

Дзукеро със страхотно шоу пред хиляди в НДК (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

В последно време италианската рок звезда буквално не слиза от сцената