Убийството на водещ изследовател разтресе Ирак и предизвика реакция от САЩ
Източник: iStock Photos/Getty Images
9

У бийството на един от водещите световни експерти по сигурност показа в колко дълбока криза се намира Ирак в момента. Хишам ал Хашими беше убит пред дома си в Багдад в нощта на 6 срещу 7 юли.

Близо два часа негови приятели и колеги, както в родината му, така и извън нея, се питаха дали новината е истинска, докато официалните иракски медии не я потвърдиха.

Смъртта на Ал Хашими е сериозен удар по правителството в Ирак, по изследванията на групировки като „Ислямска държава“ – тема, по която той беше водещ експерт – но и по анти-иранските кръгове, тъй като Ал Хашими беше открит критик на влиянието на Техеран в Ирак. 

"В огъня": ИДИЛ скри мини в къщите ни, в нивите ни, дори в играчките на децата

Видео, запечатало убийството на Ал Хашими беше бързо разпространено по арабските телевизии и онлайн. Кадрите от улични камери показват нападателите, които чакат пред дома му и които впоследствие стрелят директно в колата му, докато той е вътре. Никоя група не пое веднага отговорност, но новината за убийството му беше посрещната възторжено както сред привърженици на „Ислямска държава“, така и в групите със симпатизанти на про-иранските милиции в Ирак. Не дълго след убийството, иракски и чужди анализатори посочиха фактите около нападението. Те показват, че много вероятно зад стрелбата да стоят или привърженици на про-иранските милиции, или директно някоя от тези групи. 

Бежанците: Какво не знаем за тях?

Изследователят беше сред водещите експерти по джихадистки организации и по-специално „Ислямска държава“. Неговите доклади са използвани широко както в Ирак, така и на запад, включително в Международната коалиция срещу ИД, която САЩ стартираха преди години с идеята да изтласкат джихадистите от завзетите от тях територии в Ирак и Сирия. Ал Хашими е считан за основна фигура в определяне на стратегията на САЩ и Ирак, а от 2014 е съветник в иракското правителство. Въпреки ролята си обаче, той е посрещан яростно от про-иранските милиции заради неговите критики за влиянието им върху местната политика. Така например, само час преди убийството му, Ал Хашими гостува в иракска телевизия, в която говори за иранските милиции. Той също така е получавал редовни заплахи от членове на тези групи, включително на висшестоящи командири в мощната милиция Катаеб Хизбулла като Абу Али ал Аскари. 

Израел засили ударите си по Иран дълбоко в Сирия

Събитията са лоша новина за новия премиер на Ирак, Мустафа ал Казими. Той обвини „групи, стоящи извън закона“ за убийството на Ал Хашими, призовавайки да бъдат заловени и съдени извършителите. По-късно, американското посолство в Багдад призова Казими да направи всичко възможно за разкриване на детайли около нападението. За иракския премиер обаче нещата не изглеждат толкова лесни. Ако зад убийството стоят хора, свързани с иранските милиции, както предположиха редица водещи експерти, то това може да предизвика сериозен трус в Ирак. 

Подкрепените от Иран милиции в Ирак, като Катаеб Хизбулла, Асаиб Ахл ал Хак и движението „Бадр“, действат извън системата на иракската държава. Те са част от т.нар. Народно опълчение или Хашд ал Шааби (ХаШ) – военна организация, която номинално е под командването на Ирак, но де факто е част от иранските структури в Ирак, ръководени от иранската Революционна гвардия. Основна личност в нея до януари беше генерал Касим Солеймани, който беше убит при американски удар в Багдад, заедно с Абу Махди ал Мухандис, един от основните лидери на Хашд ал Шааби. Иранските милиции се простират не само в Ирак, но и в Сирия, където са основен съюзник на правителството на Башар Асад.

Ще свърши ли някога „Войната срещу терора”

Предишните иракски администрации опитаха, но без успех, да ограничат влиянието на милициите. Въпреки че в миналото се сражават с американските войници в Ирак, след 2014 те стават част от коалицията срещу ИД и реномето им достига нови висоти на обществено одобрение. Премиерът Хайдар ал Абади, който управлява Ирак от 2014 до 2018, опита да постави под държавен контрол Хашд ал Шааби, вкарвайки ги в иракската армия с идеята да ограничи политическите им амбиции. Той поиска милициите да бъдат по-прозрачни относно финансирането си и да разделят политическите от военните си крила. Накрая обаче, подкрепени от Иран политици изтласкаха Ал Абади от сцената и подкрепиха Адел Абдул Махди, който стана премиер в края на 2018.

Той от своя страна увеличи с 20% държавната помощ за милициите и им позволи да разширят влиянието си – военно и гражданско – в редица стратегически райони, включително около границата със Сирия. Именно там Иран построи бази, през които прекарва оръжия за Асад и своите съюзници в Ливан. Тези доставки пък са основна причина за намесата на Израел с въздушни удари в Сирия през последните години.

Точка на кипене бяха избухналите през есента на 2019 масови протести в Ирак, които бяха посрещнати с използване на сила както от правителството на Абдул Махди, така и от иранските милиции. В момента, според последните обществени проучвания от тази пролет, едва 15% от иракчаните виждат нещо добро в милициите именно заради ролята им в потушаване на протестите. На този фон дойде начело на страната Ал Каземи. 

Въпреки че милициите остават мощни, те пострадаха тежко от края на миналата година, включително заради смъртта на лидера им Абу Махди ал Мухандис при американски удар, погубил и Касим Солеймани. От пролетта насам, правителството на Каземи предприе стъпки срещу ограничаването на влиянието на иранските милиции. Новият лидер на Революционната гвардия в Техеран, Исмаил Каани, беше принуден да вади виза при посещения в Ирак – нещо немислимо за предшественика му Солеймани.

Бяха извършени редица удари също така, вероятно с подкрепата на САЩ, срещу офиси на Хашд ал Шааби. Последният беше съвсем наскоро и при него иракските сили за сигурност арестуваха дузина членове на милицията Катаеб Хизбулла – една от най-мощните ирански структури в региона, стояща зад обстрела на американски войници в края на 2019, причинил смъртта на двама американци и един британец. Те не бяха освободени, въпреки заплахите за използване на сила. 

На фона на всички тези събития, изследователят Хишам ал Хашими, който само в Туитър е следван от близо 160 хиляди души, заяви че е заплашван от Катаеб Хизбулла заради позициите си. През последния месец той публикува статии по темата за милициите. Когато бяха извършени арести на членове на Катаеб Хизбулла, именно Ал Хашими беше сред първите, споделили детайлна информация за това. Преди да бъде убит, той работеше върху нови данни, свързани с изследвания на сегашната структура на „Ислямска държава“, създадена след убийството на лидера им Абу Бакр ал Багдади. Колеги споделят, че тези данни са основополагащи за разбирането на това как работи и как се развива джихадистката организация. 

Иракските политици, които не са свързани с Иран, ще имат тежки дни. За премиерът Ал Каземи, който дойде на власт с одобрението на Техеран, идващите месеци ще са тест за това колко независимо може да действа. Убийството на личност на Ал Хашими е сериозен удар не само за световната изследователска общност, но и за иракската държавност и способност на Багдад да предостави защита на собствените си съветници.

Междувременно, искрите на военния сблъсък припламват все повече с всеки изминал месец, заради напрежението около САЩ, Иран, Саудитска Арабия, Израел и конфликтът в Сирия. Само за седмица бяха предизвикани няколко пожари в ядрената инфраструктура на Иран, като последният – в централата „Натанц“ - според Техеран е предизвикан след саботаж и заложен взрив от израелски шпиони. В този хаос неимоверно ще опитат да действат и джихадистите от ИД. 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 10 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта