2

С уверенният военен орден на Малта, известен още като Малтийските рицари, не е просто религиозен католически орден с близо 1000-годишна история. Той не е и просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет, чиято дейност включва бежански лагери и програми за подпомагане при бедствия в около 120 държави по света.

Това е и суверенна държава със статут на наблюдател в ООН и собствена Конституция, но, необичайно, без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили, без да има пътища, по които да се движат, и има собствени марки, валута и паспорти.

Кои са Малтийските рицари и какво искат от света?

Рицарите възникват като рицарски орден в Йерусалим около 1099 г., а през 1530 г. испанският крал им подарява Малтийския архипелаг. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта по време на френското нашествие през 1798 г., а в наши дни седалището на ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата, базираният в Малта президент на ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500-те рицари, дами и капелани, които сега са разпръснати по целия свят, живеят на Малтийския архипелаг.

Изключителен документ

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато негови дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война използването на дипломатическия паспорт придобива характеристиките на паспортите, използвани в други държави. Днес в обръщение са само около 500 дипломатически паспорта, което го прави най-редкия паспорт в света.

Пурпурният паспорт на ордена (може би в знак на почит към кръвта на Христос) е запазен за членовете на Суверенния съвет и ръководителите на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, на които е изписано името на организацията на френски език: "Ordre Souverain Militaire de Malte", и с герб.
 
"Орденът издава паспорти на членовете на своето правителство за срока на мандата им", казва де Петри Тестаферата. Паспортите на великите магистри са валидни за най-дълъг период, тъй като те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират на 85 години. Другите паспорти са валидни за четири години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст без други изображения или цитати.

Еудженио Аджролди ди Роббиате, бивш директор по комуникациите на ордена, разказва пред CNN, че може да бъде забавно да се види реакцията на митническите служители, когато видят паспорта.

"Те вероятно никога преди не са виждали такъв. Веднъж, когато пристигнах на летището в Банкок, тълпа от оператори на паспортния контрол искаше да види редкия ми паспорт и да си направи селфи с него", казва Аджролди ди Роббиате.

Според Де Петри Тестаферата две трети от членовете на Шенген признават дипломатическия паспорт, а орденът работи в тясно сътрудничество с много държави без официални дипломатически отношения като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

"Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Управляваме болници, линейки, медицински центрове, домове за възрастни хора и инвалиди, кухни за бедни и пунктове за първа помощ", обяснява де Петри Тестаферата.

По следите на рицарите в Малта

Макар че е малко вероятно да се сблъскате с рицари при посещението си в Малта, има много места из Малтийските острови, където можете да научите за борбата и съдбата на легендарния орден.

Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на главния остров, е масивният форт "Сейнт Анджело" с цвят на мед, който стърчи от лазурните води на Голямото пристанище. Внушителният средновековен бастион някога е бил щаб на ордена и е единствената останала структура на острова, която все още частично принадлежи на рицарите.

Де Петри Тестаферата разказва пред CNN, че параклисът, посветен на Света Анна в горната част на форта, все още се поддържа от ордена. Можете да обиколите тази част на форта, за да видите мястото, където Великият магистър дьо Валет се е молил ежедневно за избавление от османските нашественици по време на голямата обсада през 1565 г.

Вътре в древните бастионни стени на Мдина, средновековната столица на Малта и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да научите повече за ордена в 3D аудиовизуалното шоу "Рицарите на Малта". То се намира в Casa Magazzini, където някога рицарите са съхранявали боеприпаси, и разказва за историята на рицарите в Малта, включително когато през 1530 г. кралят на Испания им подарява архипелага.

В столицата Валета можете да продължите рицарския си път в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis - пергаментът, използван от папа Паскал II през 1113 г., за да предостави суверенитет на ордена.

"Колекцията на библиотеката се състои от оригинални документи и ръкописи на ордена", казва Дейна Мънро, екскурзовод и историк, специализиран в историята на ордена.

След библиотеката можете да се отправите през улицата към Двореца на Великия магистър, в който някога са се помещавали рицарите. Тронната зала е била използвана от рицарите като зала на Върховния съвет и остава украсена с древни фрески, изобразяващи Великата обсада. Не пропускайте и портретите на великите магистри в Залата на посланиците.

На няколко пресечки от Двореца на Великия магистър се намира Каса Рока Пикола на семейство де Пиро, което според Мънро е било тясно свързано с ордена. Можете да направите обиколка на грандиозния дом, в който живее маркиз Николас де Пиро, канцлер на малтийската асоциация на ордена. Домът му е капсула на времето с барокова елегантност от XVI век.

Можете да отседнете и в дворец, принадлежал на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се помещава в къщата от XVII в. на рицаря на Малта дон Пиетро Росели и е разположен в центъра на Валета, което го прави идеална база, докато обикаляте из Малта, за да научите повече за рицарите.

Ако имате късмет и забележите някой от малкото рицари на архипелага, може да успеете да ги разпознаете по традиционните им одежди, които се носят само по време на религиозни церемонии. На черната туника с бели маншети е изобразен осемконечният малтийски кръст. Допълнителна украса около врата изобразява ранга на рицаря в Малтийския орден.

Времето на Караваджо като рицар

Като всички добри рицари джентълмени, рицарите обичали изобразителното изкуство, което довело до спор. Прочутият италиански художник Микеланджело Меризи да Караваджо пристига в Малта през 1607 г., след като убива човек в дуел и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става придворен художник. Скоро след това Караваджо показва, че е по-скоро биткаджия, отколкото джентълмен, и рицарите го изключват от ордена.

При посещението си в съкровищницата "Свети Йоан", само на няколко пресечки от Двореца на Великия магистър, обърнете внимание на "Обезглавяването на Свети Йоан", която е най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 17 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 18 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 18 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 18 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове