22

Р ейчъл Уайтман е библиотекарка, работеща в университета „Конкордия“ в Сейнт Пол, Минесота. Тя редовно посещава една от местните църкви, а в свободното си време организира курсове, посветени на борбата с фалшивите новини.

Уайтман решила да се захване с това, след като забелязала колко много хора, с които се среща във въпросната църква, започнали да споделят материали със съмнително съдържание и да обсъждат различни конспиративни теории.

„Помня как един ден нашият пастор каза, че трябва да сме много внимателни, когато става въпрос за информацията, която споделяме. Тогава разбрах, че има сериозен проблем и аз съм длъжна да направя нещо“, споделя тя.

Първият курс бил проведен в началото на миналата година. Днес Рейчъл Уайтман е затрупана от покани от църкви в различни части на САЩ, които искат тя да им гостува, за да организира такова събитие.

Това изобщо не е случайно

– през последната година някои християнски общности се превърнаха в своеобразни развъдници на конспиративни теории, свързани с пандемията от COVID-19.

Проведено наскоро социологическо проучване разкри, че близо половината от белите евангелисти в САЩ са скептични по отношение на ваксините срещу опасната болест или дори смятат, че те представляват опасност за здравето. Друго проучване, извършено от организацията Lifeway Research, показва, че 45 процента от протестантските пастори са чували поне веднъж как вярващи защитават някоя конспиративна теория.

„Като библиотекарка, на мен ми се налага да работя с голямо количество информация всеки ден. Знам колко объркващо може да е това. През последната година всички ние бяхме подложени на огромен стрес и затова смятам, че е много важно да се успокоим и поне да се опитаме да погледнем по един обективен начин на ситуацията, в която се намираме“, споделя Уайтман.

В нейните курсове тя обръща специално внимание на начините, по които може да бъде проверявана достоверността на статии, снимки и видеоклипове, както и на подхода към онези хора, които споделят фалшиви новини и конспиративни теории в социалните мрежи. Уайтман добавя, че по време на курсовете тя винаги се стреми да бъде „политически неутрална“.

Д-р Кристофър Дъглас от университета във Виктория е експерт по въпросите на християнската литература и история. Според него, провеждането на подобни курсове в нашето съвремие е от огромна важност.

„В известна степен, дезинформацията е неделима част от т. нар. бели евангелистки църкви. Те често не признават както научните постижения, така и журналистиката. Нека не забравяме, че пътят от отричането на еволюцията до твърденията, че ваксините срещу COVID-19 са вредни, е много кратък“, казва той.

Пандемията и президентските избори в САЩ през 2020 г. са изострили проблема, тъй като мнозина смятат, че техните политически опоненти се опитват да „унищожат християнска Америка и да отнемат религиозната им свобода“, добавя д-р Дъглас.

Проблемът далеч не засяга само САЩ.

Андрю Дайър, който е пастор в църква в Лондон, разказва, че според някои вярващи, с които той е разговарял, ваксините срещу COVID-19 са „белега на звяра“ и предвещават края на света.

„Фалшивите новини днес са навсякъде и не подминават нашата вяра. За съжаление, сензациите се продават най-лесно, дори и на християнския пазар“, отбелязва пастор Дайър. Той добавя, че се опитал да разбере кой е първоизточника на тези твърдения, но безуспешно.

„Хората постоянно търсят отговори на въпросите, които ги вълнуват, в интернет. Често те не преценяват правилно кои източници на информация са достоверни и кои – не. Проблемът става още по-сериозен, ако бъдат намесени и някои теми, свързани с религията. Дори споделена само веднъж, една фалшива новина може да предизвика ефекта на доминото“, отбелязва на свой ред комуникационният експерт Марина Шелтън.

Тя цитира социологическо проучване, проведено от института „Пю“, според което 64 процента от хората смятат, че социалните мрежи като Facebook и Twitter имат негативно въздействие върху съвременното общество. Като най-сериозен проблем те посочват именно лесното разпространяване на невярна информация.

Кой всъщност използва религията, за да разпространява фалшиви новини?

Изследване на експерта по американска история и литература Кристофър Дъглас от университета във Виктория, Канада се опитва да даде отговор на този на въпрос. Според него, в повечето случаи става въпрос за „политически играчи“, искащи да окажат влияние върху общественото мнение.

Дъглас смята, че проблемът е по-сериозен в САЩ, отколкото в Европа, а дезинформацията циркулира основно сред хората, споделящи консервативните възгледи на Републиканската партия.

Фалшиви новини като „Папата подкрепи Доналд Тръмп“ и „Демократите ръководят сатанинска мрежа за трафик на деца“ например са били споделени стотици хиляди пъти. Подобни твърдения могат да бъдат мощно оръжие в ръцете на някои политици, с помощта на което те не просто привличат избиратели, но и нанасят сериозни щети по имиджа на опонентите си.

Ситуацията в Европа не е по-различна.

В страни като Франция, Германия и Холандия постоянно се появяват фалшиви новини за някои политици (например „Ангела Меркел си направи селфи с един от извършителите на атентатите в Брюксел“ и „Еманюел Макрон получава пари от радикални ислямисти“). Целта е те да бъдат злепоставени и заклеймени като противници на патриотизма и християнската вяра.

Според Дъглас, много по-малко хора в Европа, отколкото в САЩ, попадат в капана на фалшивите новини. Това се дължи както на по-голямото доверие в традиционните медии, така и на езиковото разнообразие на Стария континент. „Текст, създаден на нидерландски език, сравнително трудно ще стане популярен в Италия например“, отбелязва Дъглас.

„Трябва да не забравяме, че не всичко в интернет, за което се твърди, че е християнско, всъщност е такова“, подчертава пастор Дайър. Според него, социалните мрежи могат да бъдат изключително полезни, стига да не се злоупотребява с тях. „Моят съвет е прост - не споделяйте слухове, конспиративни теории или новини от непроверени източници. Те могат да бъдат опасни и да навредят на много хора“, добавя той.

Вижте още:

Най-странните религии, за които може би не сте чували

Кой наистина е написал Корана

Хороскопи, врачки и предсказания – поглед в бъдещето или чиста измама?

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 8 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 8 часа

Той определи среща като безпрецедентна

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 12 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 13 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 13 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура