3

П реди няколко години ходих на врачка и тя позна много неща за мен. Вчерашният ми хороскоп беше изключително точен. Мисля, че са ми направили черна магия и затова ми се случват лоши неща. Подобни изказвания могат да бъдат чути сравнително често.

Някои от вас може би вярват в неща като астрология и магии, а други имат близки и приятели, които споделят тези възгледи. Така или иначе, няма никакви научни доказателства, подкрепящи твърдението, че фактори като подредбата на звездите в деня, в който сме се родили, оказва каквото и да влияние върху бъдещето ни.

Защо толкова много хора вярват на врачки, астролози и други подобни „експерти“?

Защо тогава има толкова много хора, които вярват, че врачки, астролози и други подобни „експерти“ могат да познаят какво предстои да се случи или да повлияят на нашата съдба с помощта на някакви магически ритуали?

Според психолозите причините са няколко. От една страна всеки човек желае да е господар на собствената си съдба, да има чувството за контрол в този непредсказуем свят, в който живеем. Това често ни кара да обръщаме внимание само на фактите, които са в съответствие с нашите разбирания и да игнорираме всичко останало, което им противоречи. Тук можем да направим паралел с едно явление, придобило сериозна популярност в последно време – фалшивите новини. Разпространяването им е пряко свързано с този стремеж да търсим единствено информация, отговаряща на нашите възгледи, което често оставя обективността на заден план.

Ако решите да прочетете някой хороскоп, в него почти сигурно ще има изречения като „Ще получите новини, които ще ви изненадат“ или „В работа ще се изправите пред неочакван проблем“. Те не ни казват нищо конкретно и на практика могат да се отнасят за всеки.

Ефектът на Барнъм

Заблудата, че подобни общи твърдения разкриват подробности за нас самите е известна като ефекта на Барнъм. Наименованието е въведено от психолога Пол Мийл в чест на цирковия артист Финиъс Барнъм, живял през 19 век. Той бил известен като майстор на психологическото манипулиране и използвал склонността на хората да вярват във всякакви общи и банални твърдения за себе си, стига да са поднесени по подходящ начин.

Психологът Бертрам Форър провел любопитен експеримент в средата на миналия век. На всеки от своите близо 40 студенти той изпратил „персонално изготвена характеристика“, в която, обаче, имало едни и същи заключения. Сред тях били изречения като „Имате нужда другите да ви обичат и уважават“, „Склонни сте да се критикувате сами, но в същото време притежавате значителни способности, които не използвате в своя полза“ и „Сигурността е една от главните цели в живота ви“.

Участниците в изследването трябвало да оценят по скалата от 0 до 5 в каква степен тази „персонална характеристика“ се отнася за тях. Средният резултат се оказал впечатляващ – 4,26. Така, по един безспорен начин, ефектът на Барнъм бил доказан.

Повярвате ли веднъж в нещо, започвате да търсите само потвържденията на своите възгледи 

Сега си представете, че сте на посещение при врачка, която казва подобни неща и настоява, че те се отнасят именно за вас. Вие вероятно ще се съгласите с тези твърдения и ще останете впечатлени от нейните „паранормални“ способности. Заедно с тяхната валидност, вие ще приемете и инструментите, използвани от врачката – хороскоп, гледане на ръка, използване на кристално кълбо и пр. А както вече отбелязахме, когато хората повярват веднъж в нещо, те започват да търсят само потвържденията на своите възгледи и да отхвърлят всяка информация, която не е в съответствие с тях.

Не бива да се забравя и една друга важна подробност – често хората, които посещават астролози и гадатели, се чувстват неуверени в себе си и се притесняват за своето бъдеще. По тази причина някои експерти смятат, че предсказанията всъщност могат да бъдат полезни, тъй като представляват своеобразна форма на психотерапия.

Проведени са няколко изследвания, които показват, че след като прочетат хороскопа си, много хора започват да се стараят тя да се сбъдне. Например, ако прочетете, че трябва да се потрудите повече, за да постигнете дадена цел, несъзнателно вие най-вероятно наистина ще го направите и ще започнете да полагате повече усилия.

Могат ли мислите да се превърнат в реалност?

В голяма степен всичко, казано дотук, се отнася и за убедеността на някои хора, че правенето на магии може да повлияе на нашия живот. Още от дълбока древност човечеството е искало да разбере как може да повлияе на заобикалящия го свят и защо се случват някои наглед необясними събития и явления. Така се появило вярването, че около нас съществуват свръхестествени същества и сили, които могат да ни помогнат (или да навредят на враговете ни), ако извършим определени магии или ритуали.

Подобни суеверия са разпространени и днес. Пример за това е предположението, че мислите ни могат да се превърнат в реалност. Почти на всеки се е случвало да си представи нещо и в някакъв момент то наистина да се сбъдне.

„Ако помислите за нещо и то се случи, вие вероятно ще предположите, че сте повлияли върху реалното събитие със силата на мисълта си. Ясно е, че това не е истина. Просто мозъкът ни е така устроен, че винаги търси наличието на причинно-следствена връзка – дори и такава изобщо да не съществува“, обяснява психологът Матю Хътсън.

Днес не са много хората, които практикуват ритуали като забождането на игли в кукла, приличаща на даден човек, с идеята да му се случи нещо лошо или да усети физическа болка. Но това не означава, че други сходни практики са ни чужди.

„Когато извършваме някакво символично действие, ние сме склонни да мислим, че то ще доведе до това, което символизира“, отбелязва Хътсън.

Пример в подкрепа на тази теза дава социологът Джеймс Хенслин в своята статия „Craps and Magic“. Той подчертава, че комарджиите често хвърлят заровете по-силно, когато им трябва по-голям сбор. В друг експеримент психолози забелязали, че много хора се напрягат, когато пред тях бъде унищожена снимка на ценен предмет от тяхното детство. Вуду-куклата (или снимка на някоя любима играчка) предизвиква мисълта за реалния човек или предмет, в резултат на което възприятията ни могат да се объркат. Така, пробождането на куклата с игли или късането на снимката би „заблудило“ нашия мозък и подсъзнателно ще решим, че наистина предизвикваме болка или унищожаваме важен предмет от нашето минало.

Ако вярвате в предсказания, вижте още:

Предсказанието на Ванга за пандемията - разказва нейната племенница

5 страшни предсказания на Нострадамус, които са се сбъднали

Брутален хороскоп от 1979 г. (СНИМКИ)

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 5 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 51 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност