Тайната на германското икономическо чудо след ада на войната
Берлин, 1945   
Източник: GettyImages
28

С лед Втората световна война германската икономика се разпада. Бойните действия, заедно с политиката на Хитлер на „изгорената земя”, са сринали 20% от всички жилища. Производството на храна на глава от населението през 1947 г. е само 51% от нивото му през 1938 г., а официалната дажба, определена от окупационните сили, варира между 1040 и 1550 калории на ден. Промишленото производство през 1947 г. е само една трета от нивото от 1938 г., пише професорът по икономика Дейвид Р. Хендерсън в „Еconlib

Освен това голям процент от мъжете в трудоспособна възраст в Германия са мъртви. Смятало се, че САЩ ще трябва да издържат Западна Германия. Но само две десетилетия по-късно германската икономика отново е сред водещите в света.

А по-малко от десет години след войната хората вече говорят за германското икономическо чудо.

Два са основните фактори то да се случи - валутната реформа и премахването на ценовия контрол през 1948 г. Друг фактор е намаляването на пределните данъчни ставки по-късно през 1948 г. и през 1949 г.

Защо преди смъртта си Хитлер е искал да разруши Германия

Дотогава германският народ е живял при строг ценови контрол в продължение на дванадесет години и дажби в продължение на девет години. Националсоциалистите на Адолф Хитлер налагат ценови контрол през 1936 г., за да може държавата да купува военна техника, горива, храни, дрехи и оръжия на изкуствено занижени цени.

През ноември 1945 г. съюзниците - САЩ, Великобритания, Франция и Съветският съюз, се съгласяват да запазят ценовия контрол. В американската окупационна зона индексът на разходите за живот през май 1948 г., изчислен по контролирани цени, е 31 процента над нивото през 1938 г. В същото време, след дългите години на контрол над цените и нормирано потребление, спестяванията на германците са петкратно по-високи.

Изкуствено занижените цени водят до хроничен недостиг. Много семейства са принудени сами да отглеждат храната си. Други всеки уикенд отиват в провинцията, за да се снабдят с хранителни продукти, често на бартер.

Германският икономист Валтер Ойкен пише, че бартерът и самостоятелността са несъвместими с обширното разделение на труда и че икономическата система е „сведена до примитивно състояние”.

Как Сталин не повярвал, че Германия ще нападне СССР

Ойкен е лидер на школа икономисти, наречена „Soziale Marktwirtschaft” или „социална пазарна икономика”, базирана в германския университет във Фрайбург. Нейните членове мразят тоталитаризма и му се противопоставят дори по време на режима на Хитлер. Сред тези икономисти са Вилхелм Рьопке и Лудвиг Ерхард.

Рьопке се застъпва за валутна реформа, така че количеството на валутата да бъде в съответствие с количеството стоки и за премахването на ценовия контрол. Лудвиг Ерхард подкрепя същите тези.

В разгара на войната самият Ерхард пише меморандум, в който излага визията си за пазарната икономика. От документа става ясно, че нацистите трябва да бъдат победени.

"Аз познавах Хитлер": Какво разказват съвременници

Политиците в следвоенна Германия обаче се страхуват реформи и от инфлацията, която ще дойде с освобождаването на цените.

В същото време СССР, САЩ и Великобритания искат новото германско правителство да е съставено от хора, противопоставили се на нацизма. Така Ерхард става баварски министър на финансите през 1945 г. А след като СССР се оттегля от Съюзническия контролен орган, икономистът вече има свобода за реформи.

Той предприема валутна реформа – деноминация на марката, на 20 юни 1948 г. Резултатът е около 93% свиване на паричното предлагане.

През юли 1948 г. Ерхард по собствена инициатива премахва нормирането на храните и прекратява всякакъв контрол на цените. Следва намаляване на данъчните ставки.

"Чудото край Висла": Когато Полша спря Червената армия

Германец със среден доход през 1950 г. получава годишно малко под 2400 марки, облагани с пределна данъчна ставка от 18%. Доходът на същия този човек преди реформите би бил обложен с 85%.

Ефектът върху западногерманската икономика е незабавен. Духът на страната се променя за една нощ. Магазините в понеделник, 21 юни, са пълни със стоки, тъй като хората осъзнават, че парите, за които ще ги продадат, ще струват много повече от старите марки.

През май 1948 г. работниците отсъстват от работните си места средно по 9,5 часа седмично, отчасти защото получават малко, отчасти, защото трябва да търсят храна. Към октомври средният брой отсъствия е спаднал до 4,2 часа седмично.

През юни 1948 г. индустриалното производство е само 51% от нивото от 1936 г., но до декември се повишава до 78%. А към 1958 г. вече е повече от четири пъти по-високо, спрямо нивата преди реформите. В същото време Източна Германия е в застой.

Тъй като идеите на Ерхард дават резултати, първият канцлер на новата Федерална република Германия Конрад Аденауер го назначава за министър на икономиката и той заема този пост до 1963 г., когато сам става канцлер.

Така стигаме до мита, че икономическото чудо на ФРГ се дължи на Плана „Маршал”. Не може ли възраждането на Западна Германия да се отдаде главно на помощта от САЩ? Отговорът е отрицателен.

Факти и заблуди за края на Втората световна война

Причината е проста - помощите за Западна Германия не са достатъчно големи. Те възлизат на едва 2 милиарда долара до октомври 1954 г. Дори през 1948 г. и 1949 г., когато Планът „Маршал” е в пика си, трансферите по него са по-малко от 5% от германския национален доход.

В същото време други държави получават далеч повече от САЩ, но регистрират по-нисък икономически растеж.

Освен това, докато Западна Германия получава помощи, тя също така изплаща репарации, надхвърлящи 1 милиард долара. И накрая съюзниците начисляват на германците 7,2 милиарда марки годишно (2,4 милиарда долара) за разходите за окупиране на Германия.

Това, което за мнозина изглежда като чудо, всъщност е следствие от действията на Ерхард и от други икономисти от школата във Фрайбург, разбиращи щетите, които могат да бъдат причинени от инфлацията, съчетана с контрол на цените и високи данъчни ставки, както и големите печалби за производителността, които могат да бъдат освободени чрез ограничаване на инфлацията, премахване на контрола на цените и намаляване на високите пределни данъчни ставки.

Берлин, 1959
Берлин, 1959 Източник: GettyImages
Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
- Мога ли да поговоря с шефа Ви? - Няма го в момента. - Аз преди 5 минути го видях на прозореца. - Да, но…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 16 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 38 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията