1

Т айна италианска организация ремонтира улиците на Рим.

Седем мъже и жени, скрили лицата си с шалове и качулки, разтоварват торби с цимент и пясък от кола и започват усърдна работа близо до базиликата "Свети Павел“. Часът е 6 сутринта, денят – неделя. Това разказва в свой материал The Guardian.

Принудени са да се крият като престъпници, но не са, пише Джоржо Гилионе. Те са членове на тайната група "Gap".  Крият самоличността си, защото ремонтирането на потрошената настилка без официално разрешение от общината е незаконно в Италия.

Поддръжката на инфраструктурата на Рим – или липсата на такава – отдавна е водеща тема в италианската столица.

В града има около 10 000 дупки – основната причина за недоволството на многото столичани, пътуващи със скутери.

Събирането на отпадъците също е основен проблем.

През 2013 г. градското депо спира да работи, от което последват периоди на "криза с отпадъците“, в които улиците са изпълнени от боклуци. 

Източник: Getty Images/Guliver

"Gap" е организация от общо 20 активисти,

които, скрити от погледа на хората, вършат работата, в която общината се е провалила, както заявяват самите те.

"Gap" е съкратеното наименование на Gruppi Artigiani Pronto Intervento (Спешни групи на занаятчиите).

Името заимства от "Gruppi di Azione Patriottica“ (Патриотични групи за действие) - партизани, борили се срещу фашистите по време на Втората световна война. 

"Избрахме това име, защото много от нашите родители, баби и дядовци, са били партизани и ни хареса идеята така да почетем паметта им“, казва един от активистите – 50-годишен архитект с псевдоним Ренато.

Докато съвременната група "Гап" не рискува живота си, тяхната идеология е вдъхновена от действията на предците им през Втората световна война: избират цел, действат и след това изчезват незабелязани. 

Източник: iStock

През декември "Гап" са ремонтирали чешма, построена през 40-те години на миналия век. През януари те рисуват пешеходна пътека по опасен главен път. Тяхната последна дейност е поправянето на тротоар в Остиензе, което включва запълването на дълбока дупка, която редовно се е пълнила с вода в дъждовните дни.

Източник: iStock

Запазена марка на групата е да оставя своя подпис след всяка свършена работа. Логото им е чук и отвертка, изрисувани с шаблон на земята или на лист хартия.

Също така групата оставя листовки, с които приканва съгражданите си да следват техния пример.

"Вместо да извършваме саботажни действия, правим ремонти там, където бюрокрацията се е провалила", казват активистите.

Източник: iStock

В последните години много италиански градове се сблъскаха със значително съкращаване на бюджетите си,

заради което общините трудно успяват да финансират градските нужди.

Критиците смятат, че гражданските действия като тези на "Гап" може да обезкуражат правителството да си върши работата. Но членовете на гражданската организация се надяват тяхната намеса да накара местната администрация да започне да действа.

Приключили с ремонта на тротоара, активистите си тръгват,

а улиците започват да се изпълват с хора, които отиват на работа или разхождат кучетата си, без да имат представа какво се е случило преди минути.

"Надявам се и някой друг да последва нашия пример. Бих искал един ден да чуя, че групи, подобни на "Гап", са се сформирали и в други градове“, казват активистите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@