213

Н ай-малко 40 войници и около десет цивилни са били убити в първите часове на руската инвазия в Украйна, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Момче е било убито в източната част в Харковска област, след като при обстрел е били ударена жилищна сграда. 

"Знам, че над 40 украински войници са били убити, а няколко десетки - ранени, става въпрос и за около 10 убити цивилни в страната, заяви Олексий Арестович. Тези загуби, са причинени от въздушни и ракетни удари тази сутрин, уточни той.

Москва: Руската армия извади от строя ПВО на Украйна, не са нанасяни удари по градове

Генщабът в Киев: Украинската авиация отразява въздушни атаки на Русия

Междувременно руски танкове са преминали на украинска територия в Луганска област, по данни на украинската служба за гранична охрана. Танковете са забелязани в района на общините Красна Таливка, Милове и Хородишче.

Украйна съобщи, че Русия придвижва военна техника към страната от анексирания Крим и че обстрелва украинската територия чак до западната Лвовска област, предаде Ройтерс. Кадри от охранителни камери показват навлизане на руска военна техника в Украйна откъм Крим, съобщи Асошиейтед прес.

"Руски военни автомобили, в това число бронирани, пресякоха незаконно границата в Черниговска, Сумска, Луганска и Харковска област", се казва в комюнике на службата.

Украинските военни заявиха, че са унищожили четири руски танка на път в източната част на Украйна, близо до град Харков, и че са убили 50 войници от руските сили в Луганска област, предаде Ройтерс. Също така властите в Киев информират, че силите им са свалили шести руски самолет, също в източната част на страната.

Русия отрича съобщенията, че нейни самолети или бронирана техника са били унищожени.

Руски сили са проникнали в Киевска област откъм Беларус, за да осъществят нападение с ракети "Град" срещу военни обекти, съобщиха още украинските граничари, цитирани от Франс прес. Журналист на АФП е видял няколко хеликоптера без опознавателни знаци да летят в група на малка височина над предградията на украинската столица Киев.

Руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна

За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщиха очевидци и местни медии, след като руският президент Владимир Путин разпореди началото на военна операция срещу Украйна. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че е започнала пълномащабна инвазия в страната, а "мирните украински градове са подложени на удари". Министерството на отбраната в Москва отрече Русия да е нанасяла артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна.

Вой на сирени, страх и убежища - Украйна на 24 февруари

Украинската авиация отразява въздушни атаки на Русия, заяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили, предаде агенция УНИАН. Информацията за руски войскови десант в Одеса не отговаря на истината, ситуацията е контролируема, добавя командването.

Украйна въведе военно положение

Украинската армия съобщи, че пет руски самолета и един руски хеликоптер са свалени в Луганска област, предаде Ройтерс. Русия отрече да са свалени руски самолети над Украйна и заяви, че е унищожила системи за противовъздушна отбрана и че е поразила военновъздушни бази на Украйна, предаде Франс прес.

Агенция „Интерфакс“ съобщава за десантни операции на руския черноморски флот в Азовско море и в Одеса.

"Русия нападна Украйна, стреля с ракети в Киев"

Русия атакува Украйна - "войските ѝ преминаха нашите северни граници, съобщи във Facebook журналистът Юрий Бутусов, цитиран от украинската агенция УНИАН.

"Атакувани са военни обекти из цялата страна, на първо място части от противовъздушната отбрана на (украинска) авиобаза, системи за управление", написа той. "Въоръжените сили на Украйна оказват съпротива", добави Бутусов.

Обстановката в Украйна след нападението от Русия

Журналистът Андрий Цаплиенко информира в Twitter, че окупаторът е използвал крилати и балистични ракети, с които е обстрелял стратегически обекти в Киев.

Кулеба: Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна

Рано сутринта, след 05:00 ч. в редица градове, включително Киев, са отекнали експлозии. УНИАН цитира съобщения за най-малко четири взрива в Краматорск, мощни експлозии в Одеса, Харков, Бердянск, за започнали силни обстрели "от страна на терористите" в сепаратистки Донбас. 

В Киев също се чуват експлозии, има съобщения за взривове и стрелба в района на международното летище "Бориспол", добавя агенцията.

Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна; военната инфраструктура на страната се поразява с високоточни оръжия, заявиха от министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.

Байдън: Ще отговорим решително на непредизвиканото руско нападение срещу Украйна

"С прецизни средства за поразяване се изваждат от строя военна инфраструктура, обекти от противовъздушната отбрана, военни летища, авиация от Въоръжените сили на Украйна", посочи ведомството.

Нищо не заплашва гражданското население на Украйна, увери руското министерство. 

Путин обяви началото на военна операция в Украйна

В телевизионно обръщение по-рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас", съобщи ТАСС. Той каза, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома.

Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Руският президент каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, хкоито в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин каза, че "Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен".  "Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече - има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор", каза Путин.

Путин каза, че Русия не планира окупация на украински територии, но се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение. „В нашите планове не влиза окупация на украински територии, ние на никого и нищо не се каним да налагане със сила“, каза руският президент.

Той припомни принципа за правото на нациите на самоопределение. „Нито при създаването на СССР, нито след Втората световна война, никой никога не е питал хората, живеещи на едни или други територии, влизащи в съвременна Украйна, за това как те самите искат да устроят живота си. В основата на нашата политика е свободата“, каза Путин, като подчерта, че става дума за свобода за всички „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“. „И ние смятаме за важно от това право – правото на избор – да се възползват всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всички, които го поискат“, каза руският лидер. 

Коментари 213
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

213 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията