135

И змина повече от година от избухването на войната в Украйна, но надеждата да бъде постигнато мирно споразумение между Москва и Киев става все по-малка. Ожесточените сражения продължават с пълна сила, а сигналите, идващи от двете страни в конфликта, не дават никакви поводи за оптимизъм. На фона на задълбочаващата се криза, редица експерти прогнозират, че в най-скоро време Русия ще започне нова мащабна офанзива в Украйна. Доколко основателни са подобни твърдения?

Съдбата на Бахмут

Най-ожесточените сражения в момента се водят в района на град Бахмут. Той е от стратегическо значение и за Москва, и за Киев. Ако руснаците го превземат, те ще могат да напреднат към вътрешността на Украйна. Предполага се, че следващите им цели ще бъдат Славянск и Краматорск. Експертите отбелязват, че те се стремят да поемат контрола над няколко важни пътни артерии, което би затруднило придвижването на украинските войски. Те също така добавят, че руската армия полага толкова големи усилия да превземе Бахмут, тъй като това е важна част от плана на президента Владимир Путин „да освободи Донбас“. Особено активни са частите на наемническата компания „Вагнер“. Предполага се, че нейният ръководител Евгений Пригожин е вербувал около 50 000 души от руски затвори, които след това били изпратени на фронта. От тях, в момента са останали не повече от 10 000. Останалите са били убити, пленени или са дезертирали.

Според някои анализатори, превземането на Бахмут може да даде началото на още по-мащабна руска офанзива. Пред Vesti.bg професорът по история и международни отношения от Бостънския университет Игор Люкс прогнозира, че предстои ожесточаване на военните действия през следващите месеци. „Офанзивата на Русия вече е в ход. Москва мобилизира около 300 000 новобранци, които преминаха през базово военно обучение. Успехите им на бойното поле засега са незначителни. Превзети бяха няколко села около Бахмут, като най-вероятно в скоро време и самият град ще попадне под руски контрол. Цената, която Москва плаща, обаче, е изключително висока. Броят на ранените и убитите войници непрекъснато расте, а и с всеки изминал ден нормализирането на отношенията между Русия и Украйна изглежда все по-невъзможно“, подчерта проф. Люкс.

Следващият ход на Русия

След като през втората половина на миналата година Украйна успя да си възвърне контрола върху част от териториите, превзети по-рано от Русия, Москва започна нова офанзива в района на Донбас. От месеци Бахмут е в епицентъра на сраженията, като един от командирите на Националната гвардия на Украйна – Володимир Назаренко, наскоро отбеляза, че ситуацията е „критична“. Към настоящия момент изтеглянето на останалите в града украински военни изглежда неизбежно, макар че руската армия понася тежки щети (според министъра на отбраната Олексий Резников, всеки ден загиват по няколкостотин руснаци). Междувременно, представители на Киев заявиха, че са били отблъснати около 85 атаки по посока на градовете Купянск, Лиман, Шахтьорск и Авдиевка.

Експертите са единодушни, че да се даде отговор на въпроса какво предстои да се случи е невъзможна задача. Повечето от тях са на мнение, че войната ще продължи поне още няколко години. Подобна е и прогнозата на Бюрото за зашита на конституцията на Латвия – организация, занимаваща се с разузнавателна и контраразузнавателна дейност. Според нейните представители, властите в Русия все още разработват планове за превземането на Киев, като установяването на пълен контрол над Донбас е „минималната тактическа цел“. Латвийското разузнаване също така отбелязва, че все още няма непосредствена опасност от използването на ядрено оръжие. До подобен сценарий би се стигнало, ако „според Путин съществуването на неговия режим е застрашено. Поне засега няма индикации за това“, добавят анализаторите.

Непостижима цел ли са преговорите за мир?

Дори и най-оптимистично настроените експерти не смятат, че в скоро време ще бъде сложен край на конфликта между Москва и Киев. Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно подчерта, че няма да преговаря с Путин. Според него, Русия трябва да изтегли всички свои военни като предварително условие за започването на какъвто и да било диалог – условие, което Кремъл отхвърля като абсурдно. Москва на свой ред настоява Украйна да признае Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области за части от Русия. Преди няколко дни говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че няма никакви сигнали от Киев за евентуално започване на мирни преговори. „В такъв случай, постигането на целите ни е най-важното нещо, това е нашият абсолютен приоритет“, отбеляза той.

„В момента Путин иска едно – да избегне поражение. В интерес на истината, тази цел е напълно постижима“, смята проф. Люкс. „В Русия живеят около 140 млн. души. Путин може да продължи да мобилизира хора, докато общият брой на войниците, сражаващи се в Украйна, не достигне 2 млн. Въпросът е какво могат да направят те срещу модерните военни технологии, изпращани от Запада? Истината е, че Русия вероятно ще продължи да нанася огромни щети на Украйна и да причинява неимоверни страдания на народа на тази страна, но постигането на победа в конфликта е само мираж. Освен това, в някакъв момент войната ще приключи и ще бъде сключено мирно споразумение. Дали украинците, намиращи се в превзетите от Путин територии, ще проявят лоялност към него и руските власти? Едва ли. Смятам, че това, което се случва в момента, ще даде началото на ожесточена съпротива срещу окупаторите. Решението на Путин да започне тази война изглежда като историческа грешка, от която ще пострада самата Русия“, добавя експертът.

Още от автора:

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 135
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

135 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 14 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 14 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 14 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура